Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στην Ολλανδία


Για τις περικοπές στην παιδεία που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός διαδήλωσαν χιλιάδες φοιτητές στη Χάγη. Χιλιάδες φοιτητές, έντεκα χιλιάδες σύμφωνα με την αστυνομία ή είκοσι χιλιάδες σύμφωνα με τους οργανωτές, διαδήλωσαν σήμερα στη Χάγη διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές που προβλέπει ο προϋπολογισμός της ολλανδικής κυβέρνησης στην...
παιδεία.

"Την κυβέρνηση που δηλώνει ότι η εκπαίδευση δεν είναι ακόμη αρκετά καλή και μετά την κάνει χειρότερη, δεν την καταλαβαίνω", δήλωσε ο Σάιμπολε Νόορντα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ολλανδικών Πανεπιστημίων (VSNU) μιλώντας στους φοιτητές σε ένα πάρκο κοντά στο κέντρο της πόλης.

Η ολλανδική κυβέρνηση σκοπεύει να εξοικονομήσει 370 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αρχής γενομένης από το 2012, ζητώντας από τους φοιτητές που δεν ολοκληρώνουν εγκαίρως τις σπουδές τους να πληρώνουν 3.000 ευρώ κάθε χρόνο για την εγγραφή τους. Το ποσό της εγγραφής είναι κανονικά 1.672 ευρώ. Το μέτρο αφορά τους φοιτητές που δεν έχουν ολοκληρώσει μέσα σε τέσσερα χρόνια τις τριετείς σπουδές ή όσους δεν ολοκληρώνουν μέσα σε δύο χρόνια τη μονοετή φοίτησή τους, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας, Γιομπ Σλοκ.

Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα της Ολλανδίας κατεβαίνει σήμερα στους δρόμους αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για άγριες περικοπές στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την "τιμωρία" όσων οι σπουδές διαρκούν περισσότερο από το κανονικό με πρόστιμο 3.000 ευρώ ανα χρόνο καθυστέρησης.Το ίδιο πρόστιμο θα καλούνται να πληρώσουν και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για κάθε έναν φοίτηση που "καθυστερεί"...εδώ να αναφέρουμε πως ο μέσος όρος αποφοίτησης στα Πολυτεχνεία είναι 7,2 χρόνια ενώ το πρόγραμμα σπουδών σχεδόν παντού 4 έτη.
Το πρόστιμο αυτό θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά όσοι υπάγονται σε αυτή την κατηγορία η οποία όμως είναι περίπου το 80% των φοιτητών, αφού μόλις ένα 20% βγάζει την σχολή στον προβλεπόμενο χρόνο.
Πέρα από το 3χιλιαρο το νομοσχέδιο προβλέπει και επεμβάσεις σε εσωτερικούς κανονισμούς. Επίσης κόβονται κάθε λογής φοιτητικά βοηθήματα και μετατρέπονται σε Δάνεια....
για να σπουδάσεις θα πρέπει να σε γδάρουν στα δάνεια....αυτό είναι το νόημα από όλα αυτά...
Σύμφωνα με τη VSNU τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα καταβάλουν ετησίως στην κυβέρνηση 6.000 ευρώ για κάθε φοιτητή που καθυστερεί να αποκτήσει πτυχίο. Αυτό το "πρόστιμο" όμως θα οδηγήσει στην απόλυση 2.500 καθηγητών.
"Θα επενδύσουμε τα χρήματα αυτά στην εκπαίδευση, για να την κάνουμε καλύτερη", υποσχέθηκε ο Σλοκ, υποστηρίζοντας ότι τα πανεπιστήμια θα αποφασίσουν μόνα τους με ποιον τρόπο θα ξοδέψουν τα χρήματά τους.
Η διαδήλωση διαλύθηκε βίαια από την αστυνομία.
Πηγή: ΑΠΕ &  athens.indymedia.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου