Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Η διαιτησία αποφασίζει για μισθούς και απεργίες

Η διαιτησία αποφασίζει για μισθούς και απεργίες  Mε δύο σημεία που αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις δόθηκε χθες βράδυ στη δημοσιότητα για διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Απασχόλησης για τον ΟΜΕΔ. Το νέο θεσμικό πλαίσιο, που προβλέπει τη δυνατότητα προσφυγής των επιχειρήσεων στη Διαιτησία, δίνει την ευχέρεια στους διαιτητές να ρίχνουν μισθούς κάτω από τις προβλέψεις των κλαδικών ...
συμβάσεων, ενώ προβλέπει αναστολή απεργιών, όταν ο εργοδότης προσφεύγει στη Διαιτησία.
Η προσφυγή στη Διαιτησία θα γίνεται σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας και η απόφαση του διαιτητή θα είναι υποχρεωτική. Ειδικά για τις επιχειρησιακές και τις ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις η προσφυγή στη Διαιτησία περιορίζεται στον καθορισμό βασικού ημερομισθίου ή/και βασικού μισθού.
Η πρόβλεψηΩστόσο, μετά την αναθεώρηση του μνημονίου και την πρόβλεψη οι επιχειρησιακές συμβάσεις να υποχωρούν και κάτω των κλαδικών δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ένας απλός διαιτητής να έχει το δικαίωμα να βγάλει απόφαση και να μειώσει τις αποδοχές του μισθωτού, ακόμη και κάτω της κλαδικής σύμβασης που υπέγραψε η Ομοσπονδία με την αντίστοιχη εργοδοτική οργάνωση.
Την ίδια στιγμή, ενώ διατηρείται η υποχρέωση αναστολής των απεργιακών κινητοποιήσεων, όταν αναλαμβάνει την υπόθεση της συλλογικής διαφοράς ο διαιτητής, τώρα που δίνεται η δυνατότητα και στον εργοδότη να προσφεύγει στη Διαιτησία ουσιαστικά ακυρώνεται το δικαίωμα άσκησης απεργιακής πίεσης. Και επειδή το μέλος μπορεί να προσφεύγει ανά πάσα στιγμή της διαδικασίας στη Διαιτησία, είναι προφανές ότι παρέχεται ένα όπλο διάλυσης των απεργιακών κινητοποιήσεων από τον εργοδότη.
http://www.ethnos.gr

1 σχόλιο:

  1. Το τέρμα των συνδικάτων.
    Να δούμε θα αντιδράσει έστω και τώρα η ΓΣΕΕ και το ΠΑΜΕ ή θα τελειώσουμε με τον συνδικαλισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή