Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Άρθρο του αναγνώστη μας Κ.Γ

Είναι σε όλη τη Φωκίδα γνωστοί οι αγώνες των πολιτών, ανδρών και γυναικών, για να παραμείνει Δήμος, η Ιτέα. Αιτία των κινητοποιήσεων των κατοίκων της Ιτέας οι φήμες που συνόδευαν την χάραξη επί χάρτου, του νέου διοικητικού συστήματος που επεξεργάζονταν τότε η κεντρική εξουσία Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ. Οι συζητήσεις κορυφής που γίνονταν επί σχεδίων, έκοβαν και έραβαν τους Δήμους, με τρόπους αυθαίρετους και εξωπραγματικούς, ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Οι ανασφάλειες των πολιτών και οι αντιπαλότητες μεταξύ των υποψήφιων πόλεων για χαρτοκοπτική επί των Δήμων, έδιναν ...
και έπαιρναν τρομάζοντας κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.
Στις τότε συνθήκες της σύγχυσης , και των ανεδαφικών επιλογών της κεντρικής εξουσίας , ένα μεγάλο μέρος των δημοτών της Ιτέας ακολούθησε τις κινητοποιήσεις που αναπτυχθήκαν για την υποστήριξη του Δήμου της Ιτέας. Βεβαίως όταν συμμετέχεις σε μαζικές κινητοποιήσεις ενδεχομένως να διακρίνεις ακόμα και λάθη ή αδυναμίες, που προκαλούν τριβές μεταξύ των πολιτών, εμπλέκονται προσωπικές επιδιώξεις με τους στόχους του αγώνα, θίγονται ή απαξιώνονται πρόσωπα ή συλλογικότητες, προκαλούνται άσκοπες αντιπαραθέσεις μεταξύ γειτονικών πόλεων.
Στον καλό αυτόν αγώνα συμμετείχαν αρκετοί πολίτες της Ιτέας. Έκαναν ότι μπορούσαν, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, συμμετείχαν ενεργά στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τότε ανιδιοτελώς, ακολουθώντας όσους και όσες συνοδοιπορούσαν για να διατηρήσουν το δήμο της Ιτέας, χωρίς άλλες σκοπιμότητες, κομματικούς επηρεασμούς ή προσωπικές προτιμήσεις και κυρίως χωρίς να υποψιαστούν το διοικητικό αρμαγεδδώνα που ακολουθούσε.
Η επιβολή όμως τελικώς, ενός υπέρ-συγκεντρωτικού συστήματος περιφερειακής και τοπικής διοίκησης, του περιβόητου πλέον Καλλικράτη, με αυξημένες αρμοδιότητες, απελπιστικά μειωμένες οικονομικές δυνατότητες, νέων διογκωμένων γραφειοκρατικών εκτρωμάτων Δήμων και Περιφερειών, θα πλήξει καίρια το υφιστάμενο τοπικό σύστημα κοινωνικών υπηρεσιών, την καθαριότητα, την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική προστασία, τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, θα βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τους δημότες-πολίτες άνδρες και γυναίκες, τις ανάγκες τους, τα καθημερινά προβλήματά τους, την ποιότητα ζωής τους, την προστασία του περιβάλλοντος, τη στήριξη των ευάλωτων στρωμάτων, τα νήπια, τη νεολαία, τις γυναίκες, την τρίτη ηλικία και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Οι κοινωνικά ανάλγητες αποφάσεις αυτές, που συμπυκνώνονται στο όνομα Καλλικράτης, πάρθηκαν ερήμην των τοπικών κοινωνιών, επιβλήθηκαν θεσμικά με περίσσεια αυταρχισμού και έλλειμμα δημοκρατίας και σήμερα, επιδιώκεται η πολιτική νομιμοποίησή τους, μέσα από τις επικείμενες εκλογές.
Το πρόβλημα επομένως που στο πρόσφατο παρελθόν μας χώρισε με βάση ψεύτικα διλλήματα Ιτέα ή Άμφισσα, σήμερα είναι εκτός πραγματικότητας. Σήμερα, οι επιλογές που αποφασίστηκαν, τρομάζουν κυριολεκτικά τους σκεπτόμενους πολίτες. Απαιτούνται δυναμικοί και έμπειροι διαχειριστές των νέων Δήμων για να ανταπεξέλθουν στα μεγάλα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν. Απαιτούνται μαζικές συσπειρώσεις πολιτών που θα επιβάλουν όρους κοινωνικής αλληλεγγύης, θα αγωνιστούν για να μην απορυθμιστεί ο τοπικός ιστός της κοινωνίας, για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις των ανερμάτιστων και κοινωνικά απαράδεκτων επιλογών της Κυβέρνησης του Μνημονίου και των οικονομικών και κοινωνικών αδιεξόδων.
Δεν έχει επομένως νόημα να χρησιμοποιείται το αγωνιστικό παρελθών μας, για να δεσμευτούμε σε επιλογές προσώπων που αγωνιστήκαμε κάποτε μαζί και να ακολουθήσουμε το δικό τους δρόμο, που είναι πλέον διαφορετικός από εκείνον που μας αγγίζει ή μας εμπνέει σήμερα. Όσοι χρησιμοποιούν τέτοιες πρακτικές προκειμένου να επηρεάσουν συμπολίτες μας εκθέτουν τον ίδιο τον εαυτό τους, την ιστορία τους και υπονομεύουν το πολιτικό τους μέλλον
Στη νέα δύσκολη περίοδο που διανοίγεται μπροστά μας, ο καθένας οφείλει να κάνει τις επιλογές του, συνεκτιμώντας με σοβαρότητα, τους συσχετισμούς δυνάμεων, τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος, τις ικανότητες όσων διεκδικούν την ψήφο μας, για να συσπειρωθούν όσον το δυνατόν ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις και να αντιμετωπιστούν με τον ποιο αποτελεσματικό τρόπο τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα τη χώρα μας και όχι μόνο αυτή.
31/10/10
Κ.Γ

2 σχόλια:

  1. Θα συμφωνούσαμε όλοι οτι χρειάζεται να συσπειρωθούν ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις.
    Το πρόβλημα είναι ποιοι θα είναι στην ηγεσία αυτών των δυνάμεων, αυτοί που δημιούργησαν τα προβλήματα ή οι ίδιοι οι πολίτες με συμμετοχικές διαδικασίες.
    Δεν υπάρχουν έμπειροι διαχειριστές εκτός των δύο μεγάλων κομμάτων και αυτοί δεν δίνουν καμία εγγύηση ότι έχουν την δύναμη να συγκρουστούν για να αλλάξουν το οτιδήποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας μη χαιδεύουμε τ' αυτιά των συμπολιτών μας κύριε ΚΓ:
    Δυστυχώς τρέχουν μπουλουκιδόν πίσω από κάθε κομματάρχη που τους πετάει συνθήματα-πυροτεχνήματα φτηνού τοπικισμού και λαικισμού, ενώ για τα τόσα σημαντικά ζητήματα που απειλούν τα δικαιώματά μας (για τα οποία φυσικά δεν τους ξεσηκώνουν οι κομματαρχαίοι) δεν κουνάνε ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι.
    Έτσι και μετά την παταγώδη αποτυχία του 'αγώνα τοπικής ανεξαρτησίας', ακολουθώντας πάλι σαν αρνιά τον τσοπάνη-κομματάρχη μαζεύονται σιγά σιγά στα κομματικά μαντριά, ευελπιστώντας την επαύριο των εκλογών να βρίσκονται με την πλευρά του νικητή και περιμένοντας το σχετικό αντάλλαγμα.
    Μακάρι να δούμε επιτέλους άλλο έργο αυτή τη φορά, αλλά απ' αυτά που βλέπω γύρω μου τόσα χρόνια, δύσκολο το βλέπω......

    ΑπάντησηΔιαγραφή