Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ 'Η ΜΕΧΡΙ...ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΨΥΧΗ ΣΑΣ!

 altΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ!
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΕΕ: ΑΝΑΓNΩΡΙΣΗ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ!

Για πρώτη φορά η κυβέρνηση και μάλιστα δια στόματος του Γ. Παπανδρέου ,αναγνώρισε επισήμως ότι το ΔΝΤ πρότεινε την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, που έδωσε και θα δώσει η «τρόικα» στην Ελλάδα (110 δις) και ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε διαπραγμάτευση με την «τρόικα» γι’αυτό το θέμα, κάτι που ,όπως είπε, διευκολύνεται από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για μόνιμο μηχανισμό «αντιμετώπισης» κρίσεων.

Ειδικότερα, ο Γ. Παπανδρέου ,μεταξύ άλλων, είπε ότι “ το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων το έχει θέσει το ίδιο το ΔΝΤ και αυτό είναι δείγμα της πρόθεσης του να βοηθηθεί η Ελλάδα. Είναι ... δείγμα ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο και απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει ισχυρές διαπραγματευτικές δυνατότητες ,που μπορούν να αξιοποιηθούν και για εκείνους τους όρους του μνημονίου που είναι ιδιαίτερα επαχθείς”.
Ο Γ. Παπανδρέου όμως, σκόπιμα ,προφανώς ,δεν αναφέρθη καθόλου στους όρους κάτω από τους οποίους πιθανότατα θα γίνει δεκτή από την «τρόικα» αυτή η επιμήκυνση ,που στην ουσία είναι μια μορφή “light” αναδιάρθρωσης του χρέους ,την οποία ,μέχρι τώρα, αφόριζε η κυβέρνηση .Διότι είναι κάτι παραπάνω από βέβαιον ότι για να αποδεχθεί η «τρόικα» , ιδιαίτερα η Ε.Ε. ,μια “επιμήκυνση “ θα ζητήσει σίγουρα υψηλότερη επιτοκιακή επιβάρυνση και σε κάθε περίπτωση θα τη συνοδεύσει με νέους όρους, κάτω από το έμβλημα ενός νέου ανανεωμένου ,μέχρι το χρόνο της επιμήκυνσης, μνημονίου !
Θα επιβεβαιωθεί, έτσι ,η θεσμοποιημένη νέο-αποικιακή παράδοση της χώρας για πολλά ακόμη χρόνια ,προς επίρωση του ρηθέντος: μια φορά τρόικα, για πάντα τρόικα ,κηδεμονία, λεηλασία και ληστεία!
ΜΟΝΙΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ !
ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΕΕ!
Η Σύνοδος Κορυφής, στις αποφάσεις της οποίας αναφέρθηκε ο Γ. Παπανδρέου και για την οποία διέρρευσε στον τύπο τη δήθεν σθεναρή στάση του απέναντι στις προτάσεις Μέρκελ (προπαγάνδα για ανόητους),κατέληξε στη διαμόρφωση ενός μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση των μελλοντικών δημοσιονομικών κρίσεων (δεν είπαν, όμως, πως θα βγάλουν  αυτήν την κρίση!)
Τα χαρακτηριστικά αυτού του μόνιμου μηχανισμού δεν αποφασίστηκαν ,πέραν του ότι σ’αυτόν το μηχανισμό θα συμμετέχει το ΔΝΤ(δεν λείπει ο Μάης από την Σαρακοστή!) ,ενώ στο μηχανισμό  θα συμβάλλουν και οι τράπεζες!
Τα βασικά στοιχεία και συστατικά του νέου αυτού μόνιμου μηχανισμού ανέλαβε να επεξεργασθεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ρομπάι, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη .
Οι θεμελιώδεις προσανατολισμοί αυτού του μηχανισμού  θα είναι ο ισχυρός προληπτικός έλεγχος στη δημοσιονομική πολιτική των κρατών μελών,οι νέες εξοντωτικές κυρώσεις στα «παρεκτραπέντα κράτη» και ο ενεργός ρόλος των τραπεζών στις χώρες που θα αντιμετωπίζουν πρόβλημα τύπου Ελλάδας!
Αυτός ο ενεργός ρόλος των τραπεζών στο νέο μόνιμο μηχανισμό ,ο οποίος θα βασίζεται στις “αρχές” που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα (πειραματόζωο) , δεν έχει ακόμα αποσαφηνισθεί στις λεπτομέρεις του.
¨Έγκυρες πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτός ο μηχανισμός ,πέραν της δανειοδότησης, θα συμπεριλαμβάνει ,επίσης,την πιθανότητα και της “ελεγχόμενης πτώχευσης”.
Αυτό σημαίνει την δυνατότητα να προχωρά συμφωνημένα η χώρα σε αναδιάρθρωση του χρέους της είτε με επιμήκυνση της αποπληρωμής του είτε με διαγραφή μέρους του χρέους είτε και με τα δύο από κοινού,ίσως και άλλα μέτρα .
Στην απόφαση της Συνόδου πέρασε ,κατόπιν επιμονής της Γερμανίας ,να συμμετέχουν και οι Τράπεζες όχι μόνο στη δανειοδότηση των «προβληματικών» χωρών αλλά και στην ανάληψη του κόστους της αναδιάρθρωσης του χρέους τους με μετακύληση και στις ίδιες του βάρους επιμήκυνσης του η και της διαγραφής μέρους του!
Δεν διευκρινίζεται στην απόφαση αν η χώρα που θα υποστεί αναδιάρθρωση ,έναντι,φυσικά ,επαχθέστατων όρων , θα υποστεί και επιπτώσεις στη σχέση της με το ευρώ η και την ΕΕ, αν και κάτι τέτοιο μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο!
¨Όλα τα παραπάνω , για μια σειρά λόγους ,έρχονται να υποδηλώσουν το πλήρες ναυάγιο και τα ανυπέρβλητα αδιέξοδα της ΕΕ και ιδιαίτερα της ευρωζώνης.
Κι αυτό διότι με τις αποφάσεις περί «μόνιμου μηχανισμού» για την αντιμετώπιση δημοσιονομικών κρίσεων σε κράτη μέλη (της “περιφέρειας” κατά κύριο λόγο),η ΕΕ και πρώτα από όλα ο Γερμανο-Γαλλικός ιμπεριαλισμός ,έρχονται να αναγνωρίσουν ότι τόσο η ΕΕ όσο ,πολύ περισσότερο ,η ευρωζώνη ,αποτελούν μηχανισμούς αναπόφευκτων και όλο μεγαλύτερων αποκλίσεων και ανισοτήτων ,που οδηγούν μοιραία σε περιοδικές ,αν όχι και μόνιμες δημοσιονομικές κρίσεις .
Αντί ,λοιπόν ,η ΕΕ να κινηθεί για να αντιμετωπίσει τις αιτίες που επιφέρουν τις κρίσεις ,σπεύδει να κατασκευάσει άγονους μηχανισμούς τιμωρίας ,πειθάρχησης και λεηλάτησης των υπο κρίση χωρών.
Μετά όμως την προκρούστια κλίνη  των μόνιμων τιμωριτικών μηχανισμών, τι θα προκύψει;
Η κρίση θα προξενήσει ακόμη μεγαλύτερη κρίση σε ένα ατελείωτο φαύλο κύκλο!ΕΕ και ευρώ δεν έχουν κανένα μέλλον!
Εξίσου θεμελιώδες είναι ότι η μόνη συνταγή που ,δυστυχώς,θα εφαρμοσθεί  στίς χώρες με δημοσιονομική απόκλιση, είναι η αέναη κοινωνική εκθεμελίωση ,η οποία σταδιακά θα επεκτείνεται σε όλη την ΕΕ.
Με δυό λόγια η διατήρηση της ΕΕ είναι συνυφασμένη με την όλο και μεγαλύτερη κοινωνική και εργασιακή ζούγκλα !¨Οπερ άτοπον και λυσιτελές για την προοπτική της!
Τέλος , με το “μόνιμο μηχανισμό” για τις κρίσεις, που αποφάσισε η ΕΕ ,γίνεται μόνιμη η παρουσία και η κηδεμονία του ΔΝΤ στην πορεία της .Η ΕΕ ,μετατρέποντας σε «προτεκτοράτα» ορισμένα μέλη της ,όπως η Ελλάδα ,αυτομετατρέπεται αναγκαστικά και η ίδια σε «προτεκτοράτο» των ΗΠΑ,  στο πλαίσιο ενός ακόμα πιο σκληρού ,ληστρικού και εκμεταλλευτικού αμερικανο-ΕΕ ιμπεριαλισμού!
¨Όλα τα παραπάνω ,μάλλον, επιβεβαιώνουν ότι τόσο η ΕΕ και ακόμα περισσότερο η ευρωζώνη ,δεν μεταρρυθμίζονται αλλά μόνο ανατρέπονται και αυτός είναι ο τρόπος για να βαδίσει κάθε μεμονωμένη χώρα και η Ευρώπη ως σύνολο τις λεωφόρους της προόδου και του Σοσιαλισμού!!!
http://www.iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου