Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010

Το δέντρο που πληγώνουμε...


Γυρίζοντας από το χωριό, βρήκα αν με περιμένει μια φωτογραφία. Μια αιωνόβια βελανιδιά από τη γειτονιά του Άη Γιώργη στα Καστέλλια. Ένας νεαρός συγχωριανός μου ο Νίκος Ζήκας (αν το γράφω σωστά) έβαλε αυτή τη φωτογραφία στο Facebook και τα σχόλια που τη συνόδευαν, πάντα από νέα παιδιά του χωριού, με άγγιξαν περισσότερο από χιλιάδες μεγαλόστομες διακηρύξεις....
"ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΝΙΚΟΛΑ, ΕΒΓΑΛΕΣ ΤΡΟΜΕΡΗ ΦΩΤΟ. ΠΟΣΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΚΙΟ,ΠΟΣΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ,ΕΡΩΤΕΣ...
ΚΑΙ ΠΟΣΟΣ ΙΔΡΩΤΑΣ ΑΠΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΧΕΙ ΠΟΤΙΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΡΟΣ...."

" Είδες Νίκο τι κάνει ένα δέντρο; Όταν απλώνουν τα κλωνάρια και οι "φωλιές" γίνονται ανοιχτές αγκαλιές;Για όλους εσάς παιδιά ευχές πολλές από εμένα και να είστε όλοι πάντα καλά και να μαθαίνω ευχάριστα νέα σας. Να με θυμάστε καμιά φορά όπως σας... θυμάμαι κι εγώ. Φιλιά!"

"...φτου ξελευτερία στις καρδιές μας!!!! γιατι μαλλον οι αναμνήσεις όλων μας είναι λεύτερες και μυρίζουν χώμα και βρεγμένο χορτάρι και μοιάζουν με ματωμένα γότατα και χαίρονται ακόμη, στη θέα ενως δέντρου...ευχαριστώ ρε Νικόλα! και σας ρε παιδια!!!"

Το δέντρο των Καστελλιωτών. Εκεί πρέπει να μαζευτούμε οοολοι και αν γλεντήσουμε Καστελλιώτικα... Όπως κάνανε οι παππούδες μας!!!"

...Μια βελανιδιά... Να σας πω κι εγώ παιδιά για ένα δάσος από βελανιδιές που υπήρχε εκεί πάνω στον Άι Θανάση, ανεβαίνοντας μετά τον "Κοκκινόβραχο"... Ίσως δεν το γνωρίσατε ποτέ, γιατί πέρασαν 16 χρόνια που κατεδαφίστηκε η εκκλησία του 1710 και τα αιωνόβια δέντρα που την περιέβαλαν (δάσος 6,5 στρεμάτων με δρυς)μετατράπηκαν σε κούτσουρα...

Μαντέψτε από ποιούς: Από την ...αγαπημένη μας S & B...
Όπως είπα ήμουνα στο χωριό και έζησα τη μαγεία του. Ανέβηκα στο βουνό. Χάθηκα στα χρώματα και τα αρώματα:


Οι πληγές του βουνού ορατές από παντού δεν σε αφήνουν να χαθείς στην ομορφιά. Κάπου εκεί στο νταμάρι αριστερά ήταν ο Άι θανάσης με το δάσος του...


...και οι ευθύνες του καθενός μας δεν είναι λίγες...
Το πυροφυλάκιο καταρρέει σιγά -σιγά. Καμία φροντίδα. Δεν κινδυνεύει άραγε το δάσος μας από φωτιές;

Πιο πέρα η "λυκότρυπα" ο λαξευτός αρχαίος τάφος, άγνωστος στους περισσότερους χωρίς καμία ένειξη για να τον επισκεφθεί κανείς...

Το Χάνι Ζαγγανά κλειστό χωρίς κανείς να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για το άνοιγμά του...


...και οι δημοτικοί άρχοντες ζητούν την επανεκλογή τους... Ο επιεικώς απαράδεκτος ως Νομάρχης κ. Φουσέκης θέλει να γίνει Δήμαρχος για να ... αποτελειώσει το έργο του.
Ο κ. Καραχάλιος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο νομό και του Καλλικράτη που δεν θα αφήσουν τίποτε όρθιο στην Ελλάδα...
Ο υποψήφιος του ΚΚΕ -κόμματος που δυστυχώς βρέθηκε στο πλάι των μεγάλων συμφερόντων σε ότι αφορά στη Γκιώνα για να ...προασπίσει τις θέσεις εργασίας.
...Ευτυχώς για πρώτη φορά μια διαφορετική Δημοτική Κίνηση που δημιουργήθηκε μέσα από αγώνες γαι την περιοχή και μέσα από ανοικτές συνελεύσεις διεκδικεί την αλλαγή σελίδας στην περιοχή μας: Οι Πολίτες στο Προσκήνιο.

Δυστυχώς δεν ψηφίζω στο χωριό... Μπορώ μόνο να δηλώσω τη στήριξή μου και τη διαθεσιμότητά μου για την "επόμενη μέρα"...

...Συνεχίζεται...
http://stoforos.blogspot.com/2010/10/blog-post_29.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου