Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Αποκατάσταση βραχωδών πρανών στην θέση «Κασταλία Πηγή» Δήμου Δελφών


Με αφορμή τη συνεχιζόμενη πτώση βράχων στο οδόστρωμα της Ε.Ο. που διέρχεται έμπροσθεν του αρχαιολογικού χώρου Δελφών και μετά τα παραπάνω σχετικά έγγραφά μας, σας γνωρίζουμε και πάλι την αναγκαιότητα άμεσης λήψης σχετικών μέτρων, προκειμένου να αποφευχθεί ατύχημα σε διερχόμενους πεζούς και οχήματα. Σας υπενθυμίζουμε, δε, ότι το 2009, η Ι’ ΕΠΚΑ μετά από την κατάπτωση νέων βράχων εντός του Αρχαιολογικού Χώρου αναγκάστηκε να αποκλείσει τμήμα αυτού στο επίπεδο πάνω από το Ιερό του Απόλλωνα προκειμένου να μην σημειωθούν ατυχήματα.

Το θέμα της κατάπτωσης βράχων στην ανατολική είσοδο του οικισμού των Δελφών χρονολογείται από την Αρχαιότητα. Στα νεότερα έτη κατεστράφη ο πώρινος Ναός της Προναίας Αθηνάς (1905), ενώ το 1981 καταπλακώθηκε η πηγή Κερνά που βρίσκεται μεταξύ ...
Αρχαίου Σταδίου και Αρχαίου Θεάτρου. Πριν από 16 έτη, για τον ίδιο λόγο, απαγορεύτηκε η προσβασιμότητα στην περίφημη «Κασταλία Πηγή», ενώ αποκλείσθηκε και κατά το ήμισυ το αρχαίο στάδιο. Το 1991 το ΥΠΠΟ.Τ πραγματοποίησε στερεώσεις των βραχωδών πρανών στην Κασταλία Πηγή, ενώ το 2004 προέβη σε εργασίες στερέωσης στο Αρχαίο Στάδιο.

Παράλληλα, η Αρχαιολογική Υπηρεσία του σημερινού ΥΠΠΟ.Τ, έχει πραγματοποιήσει κατά καιρούς μελέτες για τις κατολισθήσεις των Φαιδριάδων και έχουν γίνει εργασίες για την στερέωσή τους. Επίσης έχουν υποβληθεί διάφορες προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς και για την προστασία των Αρχαίων Μνημείων.

Σύμφωνα, δε, με τις ανακοινώσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η περιοχή της Κασταλίας Πηγής εντάσσεται στα τμήματα των Εθνικών δρόμων, όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος από την κατάπτωση βράχων.

Μετά τα παραπάνω, σας παρακαλούμε όπως λάβετε άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή περαιτέρω καταπτώσεων στο τμήμα της Ε.Ο που διέρχεται έμπροσθεν του Μουσείου και του Αρχαιολογικού Χώρου Δελφών, ωσότου κατασκευασθεί η παράκαμψη των Δελφών, η οποία βρίσκεται σε στάδιο μελέτης σύμφωνα με το αριθ. ΚΑ/ΦΜ000/ΑΛ/22690/24-07-09 έγγραφο της ΓΓΔΕ του Υπουργείου σας.
Είμαστε στην διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση ή πληροφορία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου