Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Ασέλγεια επί του δάσους


Όπως καταγγέλλει πολίτης του Δήμου Ευπαλίου, προκειμένου να γίνει δημοτικό έργο ύδρευσης προκλήθηκε ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον, με διάνοιξη παράνομου δρόμου πλάτους 12 μέτρων και μήκους 1.300 μέτρων, καταστρέφοντας πυκνό δάσος!
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο πολίτης, προκειμένου να γίνει το δημοτικό έργο με τίτλο ...
“κατασκευή εξωτερικών δικτύων ύδρευσης στα Δ.Δ. Τρικόρφου- Σεργούλας- Φιλοθέης- Κλήματος του Δήμου Ευπαλίου”, η μελέτη προέβλεπε ο αγωγός να κατασκευασθεί κάτω από ήδη διανοιγμένους αγροτικούς δρόμους.
Αντί αυτού, έγινε νέα διάνοιξη δρόμου μήκους 1.300 μέτρων περίπου, μέσα στο πυκνό δάσος, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον, αφού για σωλήνα ύδρευσης διαμέτρου μόλις 9 εκατοστών, έχει διανοιχτεί δρόμος διαστάσεων επαρχιακού και ... εθνικού δικτύου που φτάνει σε κάποια σημεία μέχρι και τα 12 μέτρα!
Και μάλιστα χωρίς η Δασική Υπηρεσία να έχει κάποια γνώση επί του θέματος.

Σε ορεινό όγκο μετά τη Φιλοθέη, η... παρέμβαση, υπό τις ευλογίες του Δήμου Ευπαλίου και η εικόνα που αντικρίσαμε κατά την επίσκεψή μας εκεί τραγική. Όσα δέντρα δεν φορτώθηκαν για καυσόξυλα, κείτονται νεκρά στην άκρη του οδοστρώματος, ενώ όντως ο δρόμος είναι εθνικών διαστάσεων...
Μάλιστα ο πολίτης στην καταγγελία του βάζει και τον οικονομικό παράγοντα, υποστηρίζοντας ότι για την διάνοιξη του δρόμου- βάση της εντολής πληρωμής που υπογράφει ο επιβλέποντας του έργου Η. Κολλιαλής) απαιτήθηκαν περίπου 110.000 ευρώ. Χρήματα που δαπάνησε το Ελληνικό δημόσιο για να... καταστρέψει την περιουσία του, δηλαδή το δάσος.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ένα τμήμα του αγωγού ύδρευσης είναι τοποθετημένο επιφανειακά στο έδαφος και παραμένει εκτεθειμένο.
Αξιοσημείωτο είναι τέλος, ότι από την ίδια πηγή (Κρύα Βρύση) υδρεύεται σήμερα η Φιλοθέη με αγωγό ύδρευσης ο οποίος ακολουθεί ακολουθεί τη... νόμιμη οδό και δεν έχει προκαλέσει καμία ζημιά στο δάσος κατά την τοποθέτησή του.
Το γιατί επιλέχθηκε η διάνοιξη νέου δρόμου, αν αυτό έγινε βάση της μελέτης και με εγκρίσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, αρμόδιοι είναι να μας απαντήσουν εκεί στο Δήμο Ευπαλίου. Εκτός όμως από τον νυν δήμαρχο Τάσο Παγώνη, μια τοποθέτηση επί του ζητήματος περιμένουμε και από την βουλευτή του νομού Φωκίδας Αφροδίτη Παπαθανάση, η οποία και έχει, απ’ όσο γνωρίζουμε την καταγγελία στα χέρια της.
Πράσινη ανάπτυξη καταστρέφοντας το δάσος δεν γίνεται...
Από nafpaktia.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου