Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

«Τρίφωνο» εν δράσει στην Ιτέα το Σάββατο 7-8-2010

Απογειωτικές τριφωνίες και σύγχρονη ματιά σ' ένα ευρύ ρεπερτόριο, με τραγούδια από «Pink Floyd», «Beatles» και Σαββόπουλο μέχρι Χατζιδάκι, Θεοδωράκη και παραδοσιακά, δίνουν το στίγμα του μουσικού σχήματος «Τρίφωνο».
Το αξιόλογο σχήμα - Ερωφίλη, Νίκος Κουρουπάκης, Δημήτρης Υφαντής - συνεχίζει από το 2002 το μουσικό «ταξίδι» του, πιστό σε ό,τι οραματίστηκε.
Το καλοκαίρι περιοδεύει ανά την Ελλάδα, με ...
ένα δυνατό, διαφορετικό και απρόβλεπτο πρόγραμμα. Σ' αυτό περιλαμβάνονται και τραγούδια από το δίσκο του «Προσοχή! Τρίφωνο», μια συνεργασία με την Λίνα Νικολακοπούλου, σε μουσικές των Στ. Κραουνάκη, Ν. Αντύπα, Γκ. Μπρέγκοβιτς, Λ. Κοέν, Δ. Γαλάνη κ. ά., καθώς και κομμάτια από το επερχόμενο άλμπουμ του. Οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας είναι: Σύρος - 24/7, Κοζάνη - 26/7, Κέρκυρα - 30/7, Παξοί - 31/7, Τήνος - 2/8, Ιτέα - 07/8, Σάμος - 10/8, Εύβοια - 14/8, Μεγαλόπολη - 22/8, Αττικό Αλσος - 23/8, Ελευσίνα (Αισχύλεια) - 24/8, Πάρος - 25/8, Σαντορίνη - 26/8, Νέα Σμύρνη - 1/9, Κατερίνη - 2/9, Ρόδος - 4/9, Ηλιούπολη - 7/9, Κερατσίνι - 17/9.
Από Ριζοσπάστη

Τρεις ανάσες και τρεις φωνές που τους ένωσε μια σκέψη
Προβλήτα
Ώρα 22:00
Είσοδος Ελεύθερη

Τρεις νέοι άνθρωποι, με προσωπικές πορείες στα μουσικά δρώμενα, με μοναδικό γνώμονα την βαθιά αγάπη τους για την μουσική αλλά και την διάθεση να μας χαρίσουν καινούργια τραγούδια.
Με λίγα λόγια, το φωνητικό σχήμα “Τρίφωνο”. Η Ερωφίλη, ο Νίκος Κουρουπάκης και ο Δημήτρης Υφαντής ξεκίνησαν από το 2002 το ταξίδι τους στην μουσική με συνέπεια σε ότι οραματίστηκαν, κατακτώντας το ενδιαφέρον σε ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα που αποτυπώνεται στο κοινό που τους ακολουθεί σε κάθε τους εμφάνισή.
Με την ιδιαίτερη ζωντάνια που τους χαρακτηρίζει, μόνοι τους ή με παρέα, έχουν ταξιδέψει τη μουσική τους με αρκετές ζωντανές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της μουσικής τους πορείας το φωνητικό σχήμα “Τρίφωνο” έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, όπως ο Παντελής Θαλασσινός – ο οποίος έγινε και ο παραγωγός της πρώτης τους δισκογραφικής δουλειάς, τα Υπόγεια Ρεύματα (2005), η Λαϊκή Ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης” – με τη συμμετοχή του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη μαζί με τον Zülfü Livaneli στο Τσεσμέ και στην Χίο και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς στο ΟΑΚΑ στο αφιέρωμα για τα 80 χρόνια πορείας του μεγάλου συνθέτη και σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (Λατινική Αμερική με το Canto General, με την Μαρία Φαραντούρη στο San Marino), η Λίνα Νικολακοπούλου – εκδήλωση αφιέρωμα στην εξαιρετική στιχουργό στα πλαίσια εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας για τα παιδιά με κινητικά προβλήματα, ο Χρήστος Λεοντής, ο Κώστας Χατζής, η Χαρούλα Αλεξίου – συναυλία αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο η ηχογράφηση της οποίας στο Ηρώδειο έγινε πλατινένια, η Άλκηστη Πρωτοψάλτη, η Γλυκερία, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Μελίνα Τανάγρη.
Παράλληλα δοκιμάζουν και συνεργάζονται με νέες Ομάδες με νέους ανθρώπους όπως οι “Φωνές του Νότου” και Σύγχρονες Μαθητικές Χορωδίες.
Δισκογραφικά, η πορεία τους είναι εξίσου αξιοσημείωτη. Οι δίσκοι τους “Καράβια μοιάζουν οι ψυχές” (2003), “Τρίφωνο” (2004) και “Προσοχή Τρίφωνο” (2008) με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της “τριφωνίας”, αγαπήθηκαν πάρα πολύ από το κοινό. Ξεχωρίζουν επίσης οι συμμετοχές τους στη μουσική της ταινίας “Πεθαίνοντας στην Αθήνα” του Νίκου Παναγιωτόπουλου, σε μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, στο δίσκο “Μυστικά και λάθη” του Κώστα Χαριτάτου, στο δίσκο “Και τα μάτια τους στάζουν Καππαδοκία” σε μουσική του Χρυσόστομου Σταμούλη από το ομώνυμο ντοκιμαντέρ του Ιωάννη Παπακαρμέζη και στο δίσκο “Ηχόδραση/η αρχή δια των τυμπάνων” του Νίκου Τουλιάτου και της ομάδας Ηχόδρασης.

Η Ερωφίλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά. Τελείωσε φυσιοθεραπεία στα Τ.Ε.Ι Αθηνών και την ανώτατη επαγγελματική σχολή χορού “Ελληνικό Χορόδραμα Ραλλού Μάνου”.
Καθοριστική στιγμή για την καριέρα της ήταν η γνωριμία της με τον Γιάννη Σπανό με τον οποίο συνεργάστηκε στενά. Συνεργάστηκε επίσης με σημαντικούς νέους και παλιούς δημιουργούς και ερμηνευτές όπως η Χαρούλα Αλεξίου, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Γιάννης Σπανός, ο Μανώλης Λιδάκης, ο Νίκος Παπάζογλου, η Γλυκερία, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Κώστας Παπαδόπουλος, o Νότης Μαυρουδής, ο Μιχάλης Δημητριάδης, η Κατερίνα Κούκα, ο Στέλιος Βαμβακάρης, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Δημήτρης Μπάσης κ.α.
Η προσωπική της δισκογραφία αποτελείται από τους δίσκους “Πάμε στο Γίαχο Βάχο”, “Στα Μυστικά σου Βάλε με” και “Τραγουδάκι μου”. Μετράει ακόμη συμμετοχές στους δίσκους “12 Ανέκδοτα Τραγούδια” της Ευτυχίας Παπαγιανοπούλου με τον Μιχάλη Δημητριάδη, “Ένας ναύτης από την Σύρο” με τον Στέλιο Βαμβακάρη, “Οι Έλληνες”, σε ένα ντουέτο με τον Λάκη Λαζόπουλο και “Στο άγγιγμα μιας χορδής” της Οκτάβας.
Ο Νίκος Κουρουπάκης γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Κατάγεται από την Ιεράπετρα Κρήτης και από την Αμοργό (Κυκλάδες). Σπούδασε οικονομικά στην Νέα Υόρκη αλλά η μεγάλη αγάπη του ήταν το τραγούδι.
Από πολύ μικρή ηλικία συμμετείχε σε χορωδίες της εκκλησίας και σε παραδοσιακά Ελληνικά συγκροτήματα. Το 1991 έκανε την πρώτη επαγγελματική συνεργασία με τον Γιώργο Νταλάρα σε συναυλίες Αμερική-Καναδά. Το 1995 επιστρέφει στην Ελλάδα και συνεργάστηκε με την Χάρις Αλεξίου σε συναυλίες στην Ευρώπη αλλά και στην Αθήνα. Το 1997 συμμετέχει στον δίσκο “Αφήλιον” του Νίκου Ζούδιαρη με το τραγούδι που έγινε γνωστό “Χαιρετισμοί”. Το 2000 συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Μητροπάνο σε συναυλίες στην Αυστραλία και στην Ελλάδα.
Επίσης, το 2000 υπήρξε βασικός ερμηνευτής στον δίσκο “Κλεψύδρα” του Μανώλη Γαλιάτσου και συνεργάστηκε στενά με τους Λίνα Νικολακοπούλου, Γιάννη Σπάθα και Νίκο Αντύπα στο cd με τίτλο από το ομώνυμο σήριαλ “Κάτω απ’ την Ακρόπολη”, με τον Νότη Μαυρουδή – με αποκορύφωμα την συμμετοχή του σε συναυλία με έργα του στο Ηρώδειο το καλοκαίρι του 2004. Συμμετέχει επίσης και στο c.d του Κώστα Χατζηδουλή στα ανέκδοτα του Τσιτσάνη.
Ο Δημήτρης Υφαντής γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννενα. Τελείωσε το εκκλησιαστικό λύκειο της Βελάς, όπου σπούδασε βυζαντινή μουσική.
Ο Haig Yadjian, που παραμένει και δάσκαλος του στο Ούτι, καθώς και η γνωριμία του με τον Νίκο Σιδηροκαστρίτη ήταν η αφορμή να γνωρίσει τη Δήμητρα Γαλάνη, η οποία στάθηκε οδηγός και συμπαραστάτης σ' αυτά τα πρώτα του βήματα. Τον φιλοξένησε στο δίσκο της “Τα Χάρτινα” με το τραγούδι “Καίγομαι και σιγολιώνω”, τραγούδι της πατρίδας του. Έτσι με την επιμέλεια της Δήμητρας Γαλάνη δημιουργήθηκε ο πρώτος προσωπικός του δίσκος, με τίτλο “Από χώμα και νερό”.
Τον Νοέμβριο του 2000 κυκλοφορεί ο δεύτερος προσωπικός δίσκος του με τίτλο «Η μια ζωή μες την άλλη». Έχει συμμετάσχει επίσης σε δισκογραφικές δουλειές των Γιάννη Μαρκόπουλου, Χρήστου Τσιαμούλη, Υπόγεια Ρεύματα, Αμμος και Κώστα Χατζηδουλή, στα ανέκδοτα του Τσιτσάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου