Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Η περίεργη “συναλλαγή” του Ορειβατικού Συλλόγου με την S&B, με “διαμεσολαβητή” το Νομάρχη Φωκίδας!

Από το “Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων – Τμήμα Φωκίδας”

“Ο Ορειβατικός Σύλλογος Άμφισσας ήταν πρωτοπόρος όλων στην αντίληψη του κακού που προκαλείται στο περιβάλλον και την ανάπτυξη του Νομού από τις εξορύξεις, με τον τρόπο που αυτές γίνονται. Ξεκίνησε να δραστηριοποιείται πριν από 15 χρόνια, όταν στους άλλους ιθαγενείς κατοίκους κυριαρχούσε η άποψη ότι όποιος αντιτίθεται στα «μεταλλεία» το κάνει είτε γιατί θέλει το κακό του τόπου ή για να εκβιάσει την εταιρεία και να αποκομίσει «λύτρα».

Αυτά θα τα γράφαμε για τον Ορειβατικό Σύλλογο Άμφισσας πριν δύο εβδομάδες


Σήμερα , ο ΟΣΑ βρίσκεται εκτεθειμένος σε ένα απαράδεκτο και «ανήθικο» κοινωνικό εκβιασμό με «διαμεσολαβητή» τον ίδιο τον Νομάρχη «μας». Έπρεπε να διαλέξει. Να παραμείνει σταθερός στις ... θέσεις του και το παρελθόν του, με τον Νομάρχη και τους όμοιούς του να του αποδίδουν ευθύνη για «μαζικές απολύσεις» – κρύβοντας πολλές αλήθειες – ή να υποχωρήσει δεχόμενος προφορικές ή και γραπτές υποσχέσεις για “ανταλλάγματα”, δικαιώνοντας ταυτόχρονα την S&B και όλες τις όμοιες εταιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο που το μόνο τους επιχείρημα έναντι σε όποιον αντιδρά είναι ότι το κάνει για τα λεφτά. Ότι ,δηλαδή, όλοι όσοι αντιδρούμε είμαστε αλήτες εκβιαστές.

Mε δημοσίευμα στην ΩτΦ στις 09/4/2010, ο Νομάρχης Φωκίδας κος Φουσέκης παρουσιάζεται σαν “διαμεσολαβητής” μεταξύ ΟΣΑ και S&B, μετά από παράκληση του ΟΣΑ (;), για να αποσύρει ο Σύλλογος την προσφυγή που έχει κάνει για την εξόρυξη στη θέση «Βλαχοθανάση -Κόκκινο Χούμα» ώστε η εταιρεία «… να μην προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις». Τι την χρειάζεται άραγε ο Ορειβατικός Σύλλογος την μεσολάβηση για κάτι που ο ίδιος θα πρέπει να αποφασίσει;;; Αποδεχόμενος έναν τέτοιο ρόλο και μάλιστα όχι διακριτικά αλλά δημοσιοποιώντας τον στις εφημερίδες, ο κος Φουσέκης αποδεικνύεται πολιτικά απαράδεκτος για τους εξής λόγους :

  1. Οι αποφάσεις του ΣτΕ και όλη η νομολογία του προστατεύουν αξίες ανώτερες από το «χρήμα». Είναι ηθικά απαράδεκτο να προωθείς την μετατροπή μιας τέτοιας απόφασης σε “ανταλλάγματα”, δηλαδή σε “χρήμα”, και όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο προωθείς στην κοινωνία και ανάλογη αντίληψη αξιών. Δεν το σκέφτηκε αυτό ο κος Φουσέκης;
  2. Ενώ η S&B δηλώνει ότι αυτή θα είναι η τελευταία επιφανειακή εξόρυξη, ταυτόχρονα η γαλλική εταιρεία υπόγειων εξορύξεων WASTE & WATER SARL καταγγέλλει τη σύμβαση που είχε με την S&B για την εκτέλεση υπόγειων εξορύξεων και προσφεύγει στη δικαιοσύνη διότι η S&B δεν είχε κοιτάσματα να τους αναθέσει παρά το σχετικό μεταξύ τους συμφωνητικό, με αποτέλεσμα να υποστεί βαρύτατη οικονομική ζημία από την μεταξύ τους συνεργασία. Αποδείχθηκε δε εκ των υστέρων πως το κοίτασμα στο οποίο εργάζονταν δεν είχε τις προβλεπόμενες από τον νόμο αδειοδοτήσεις!
    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της WASTE & WATER SARL, η S&B είχε τοποθετήσει τον πρώτο χρόνο συνεργασίας τους την υπεργολάβο εταιρία να εργάζεται στο κοίτασμα ΝΕΡΑ 4, κρύβοντάς της «επιμελώς» και για μεγάλο χρονικό διάστημα, ότι δεν είχε άδεια για αυτό το κοίτασμα. Αν η S&B έχει υπόγεια αδειοδοτημένα κοιτάσματα , γιατί δεν έβαλε εκεί τους εργολάβους της αντί να ρισκάρει αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων ευρώ; Δεν τα γνωρίζει αυτά ο κος Φουσέκης;
  3. Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε η S&B για την εξόρυξη στη θέση «Βλαχοθανάση-Κόκκινο Χούμα», η εξόρυξη παρουσιάζεται ως «συνδυασμένη υπόγεια και επιφανειακή» ενώ είναι μόνο «επιφανειακή». Η εταιρεία ουδέποτε το αρνήθηκε και μάλιστα υπόσχεται ότι “αυτή θα είναι η τελευταία επιφανειακή”!
    Προφανώς οι Υπηρεσίες της Νομαρχίας του κου Φουσέκη την ενέκριναν χωρίς να την ελέγξουν. Τότε όμως μήπως θα πρέπει να ξαναελέγξουμε και όλες τις παλιές μελέτες για να δούμε πόσες από τις εξορύξεις που αδειοδοτήθηκαν ως υπόγειες ήταν στην πραγματικότητα επιφανειακές;
    Αν οι Υπηρεσίες κάνουν καλά τη δουλειά τους στη συνέχεια και διαπιστώσουν ότι αυτά που κάνει η εταιρεία δεν είναι αυτά που λέει η μελέτη, τότε είναι υποχρεωμένες να σταματήσουν τη δραστηριότητα. Και αν η S&B υποστεί ζημία, τότε θα ευθύνεται αυτή και κανείς άλλος επειδή προγραμμάτισε παραγωγή σε κοίτασμα που αδειοδότησε παραπλανώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες.
    Μήπως όμως επιβεβαιώνεται και από αυτό ότι δεν έχει άλλα διαθέσιμα κοιτάσματα και θα κάνει ούτως ή άλλως μαζικές απολύσεις; Δεν τα γνωρίζει αυτά ο κος Φουσέκης;
  4. Σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου η εξόρυξη στη θέση «Βλαχοθανάση» θα απασχολήσει τέσσερα έως πέντε άτομα. Η καταστροφή αυτού του τόπου αφορά πέντε θέσεις εργασίας για δυο τρία χρόνια και όχι “μαζικές” απολύσεις. Η «πολιτική» να «ενοχοποιήσουμε» τον Ορειβατικό Σύλλογο για τις απολύσεις που θα κάνει η S&B κι έτσι η εταιρεία να σώσει το κοινωνικό της προφίλ και να τιμωρηθεί και να διασυρθεί κοινωνικά ένας σύλλογος με προσφορά στον τόπο του είναι επιεικώς ανήθικο. Γιατί ο κος Φουσέκης το κάνει με τόση άνεση; Είναι ψέματα όλα τα πιο πάνω; Είναι σίγουρος ότι αλλιώς δεν θα γίνουν απολύσεις; Δεν καταλαβαίνει τι κάνει;
  5. Με την αποδοχή αυτού του ρόλου και τη δημοσιοποίησή του, απομονώνει τον Ορειβατικό Σύλλογο Άμφισσας από όλους αυτούς που ενδιαφέρονται για τη σωτηρία της θέσης «Βλαχοθανάση-Κόκκινο Χούμα » από την καταστροφική επιφανειακή εξόρυξη που προτίθεται να κάνει η S&B στην περιοχή.

Οφείλουμε να του υπενθυμίσουμε κάτι που σίγουρα γνωρίζει πολύ καλά, μιας και τυγχάνει να είναι και Νομάρχης αυτού του τόπου. Τη θέση «Βλαχοθανάση -Κόκκινο Χούμα» δεν την προστατεύουν μόνον ο Ορειβατικός Σύλλογος και τα μέλη του:

  • Τη θέση «Βλαχοθανάση -Κόκκινο Χούμα» την προστατεύει το Δημοτικό Συμβούλιο Λιδωρικίου που πήρε απόφαση (έστω και εκπρόθεσμα) στις 25/1/2010 να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της εξόρυξης, εκφράζοντας ξεκάθαρα την θέληση των κατοίκων του Δήμου.
  • Τη θέση «Βλαχοθανάση -Κόκκινο Χούμα» την προστατεύουν οι οκτώ Συλλογικοί Φορείς της Άμφισσας και Φωκίδας που εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση το Πάσχα του 2009 με την οποία αντιτίθενται σε κάθε νέα επιφανειακή εξόρυξη. Και η εξόρυξη στο «Βλαχοθανάση-Κόκκινο Χούμα» είναι επιφανειακή.
  • Τη θέση «Βλαχοθανάση -Κόκκινο Χούμα» την προστατεύουν η Κίνηση για τη Σωτηρία της Γκιώνας, η Κίνηση του Αποστολιά , της Στρώμης και οι όλο και περισσότερες Κινήσεις Πολιτών που οργανώνονται στη Φωκίδα. Την προστατεύουν ακόμα οι τριάντα φορείς της Φωκίδας και των γύρω νομών που συγκεντρώθηκαν στις 5 Απριλίου του 2009 στην Καλοσκοπή για να συμπαρασταθούν στον Στέφανο Κόλλια που κάποιοι «άγνωστοι» του έκαψαν για δεύτερη φορά το σπίτι. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο δικηγόρος κος Κωνσταντόπουλος σε συνέντευξη του στην ΩτΦ στις 11/06/2009, οι εμπρησμοί είχαν στόχο «… να στείλουν μήνυμα στον κ. Κόλλια να μην ασχολείται με αυτή την υπόθεση (των μεταλλείων της Γκιώνας) και να τρομοκρατήσουν τους πολίτες , να μην πλαισιώνουν και να μην συμμετέχουν σε τέτοιες κινήσεις»,
  • Τη θέση «Βλαχοθανάση -Κόκκινο Χούμα» την προστατεύουν όλα τα Δημοτικά Συμβούλια του Νομού Φωκίδας που αποφάσισαν ομόφωνα το 2009 ότι επιθυμούν πρώτα απ΄όλα τουρισμό στη Φωκίδα, μιας και οι εξορύξεις προσφέρουν μόνο «….. πρόσκαιρο οικονομικό όφελος» αφήνοντας πίσω ανεπανόρθωτα κατεστραμμένα τοπία, όπως πολύ χαρακτηριστικά δήλωσε ο Δήμαρχος Καλλιέων κος Καραγιάννης σε συνέντευξή του στην ΩτΦ στις 03/05/2009. Σημειωτέων ότι ο Δήμος Καλλιέων, Δήμαρχος και κάτοικοι , έχουν πρώτοι αντιληφθεί την πραγματικότητα και αυτό φαίνεται και στην πραγματικά ξεχωριστή αναπτυξιακή πορεία του Δήμου μέσα στο Νομό Φωκίδας , παρά τα πενιχρά οικονομικά του μέσα.

Αυτό που δεν έχουν καταλάβει ούτε η εταιρεία ούτε ο κος Φουσέκης και, όπως φαίνεται ούτε ο Ορειβατικός Σύλλογος, είναι ότι τη θέση «Βλαχοθανάση -Κόκκινο Χούμα» την προστατεύει η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Φωκίδας και θα αγωνιστούν γι αυτή, στα πλαίσια των Νόμων αλλά έναντι οποιουδήποτε. Και μόνο η αποδοχή από τον Ορειβατικό Σύλλογο να συζητήσει μια τέτοια συναλλαγή είναι πλήγμα για την αξιοπιστία του γιατί τα «κουδούνια» του τα έχουν κρεμάσει ήδη οι συνομιλητές του. Μια απόφαση του ΣτΕ και η εφαρμογή των νόμων δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο οικονομικής συναλλαγής. Και ο γνωστός εκβιασμός «σιωπή ή απολύσεις» δεν πιάνει πλέον, γιατί ο κόσμος έχει αγανακτήσει.

Όσο για την η εταιρεία δεν μπορεί να εμφανίζεται σαν “ευεργέτης” επειδή κάνει παρκάκια στα χωριά, ενώ δεν κάνει τις αποκαταστάσεις των εξορυκτικών χώρων που είναι υποχρεωμένη από το νόμο να κάνει. Δεν χρωστάει η Φωκίδα στην S&B, η S&B χρωστάει στη Φωκίδα!

Εμείς τι να καταλάβουμε; Πέντε, άντε δέκα θέσεις εργασίας για μερικά χρόνια. Ναι, αλλά μετά τι θα κάνουμε με το ερώτημα: Είναι καταραμένος τόπος ο νομός Φωκίδας και όλοι εμείς είμαστε ανίκανοι για κάτι καλύτερο από το να ξεκοιλιάζουμε τα βουνά; Μήπως όλα αυτά είναι εις βάρος πολλών εκατοντάδων άλλων θέσεων εργασίας και του ίδιου του μέλλοντος όλου του νομού Φωκίδας ;



Από antigoldgreece.wordpress.com

1 σχόλιο:

  1. Οι ισχυρισμοί για τα Νερά 4 δεν ισχύουν.

    Τώρα, η Waste Waters κοιτάει μόνο τα στενά οικονομικά της συμφέροντα. Ειληκρινά δεν καταλαβαίνω το πως κολλάει με το θέμα του Βλαχοθανάση και την προστασία του περιβάλλοντος.

    TheGreek

    ΑπάντησηΔιαγραφή