Τρίτη, 20 Απριλίου 2010

S&B – Νομάρχης – OΣΑ. Νομική διάσταση και πιθανές συνέπειες

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Με την ΚΥΑ 124130/2532/21.08.2009 εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί όροι για την “συνδυασμένη επιφανειακή και υπόγεια εκμετάλλευση βωξίτη στη θέση “Βλαχοθανάσης Α7” Δήμου Λιδωρικίου Ν. Φωκίδας από την S&B Α.Ε.”. Επί της ΚΥΑ εκδόθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος η 5982/Δ/10.12.2009 Αποφαση για το 1933/21.12.2009 “Πρωτόκολλο Εγκατάστασης” της S&B στη θέση εξόρυξης.

Κατά του κύρους αυτής της απόφασης προσέφυγε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ο Ορειβατικός Σύλλογος Άμφισσας (ΟΣΑ). Ταυτόχρονα μέσω αυτής της προσφυγής, προσέβαλε και το κύρος της ΚΥΑ 124130/2532/2009 ως κύριας διοικητικής πράξης η οποία “παράγει” την απόφαση του Γ.Γ. Περιφέρειας. Υπέβαλε επίσης αίτημα προσωρινής αναστολής της ΚΥΑ ενώπιον τριμελούς Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ.

Ο Πρόεδρος του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ με την από 10.03.2010 Προσωρινή Διαταγή ανέστειλε ... την ισχύ της 5982/2009 απόφασης του Περιφερειάρχη, “μέχρις εκδόσεως της αποφάσεως της Επιτροπής Αναστολών”.

Η έκδοση αυτής της Διαταγής σημαίνει ότι, τόσον ο Εισηγητής της προσφυγής/ Σύμβουλος Επικρατείας όσο και ο Πρόεδρος του Ε’ Τμήματος, έκριναν ότι συντρέχει άμεσα λόγος προστασίας του περιβάλλοντος της θέσης εξόρυξης μέχρις εκδόσεως της αποφάσεως της Επιτροπής Αναστολών.

Όσα προαναφέρθηκαν είναι διαδικαστικές ενέργειες του ΣτΕ. Κρίσιμες όμως προεκτάσεις στο θέμα αυτό δίνουν οι δηλώσεις του Νομάρχη Φωκίδας κ. Φουσέκη στην εφημερίδα “ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ” της 9/4/2010:
Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΩΣ ΑΠΟΛΟΓΗΤΗΣ ΤΗΣ S&B

Οι δηλώσεις του κ. Νομάρχη είναι οι εξής:

Έγινε δεκτή η αναστολή εκτελέσεως επειδή δεν παρενέβη το Δημόσιο….

Εμφανίζεται έτσι να αγνοεί ο κ. Νομάρχης ότι η Προσωρινή Διαταγή δεν προϋποθέτει διαδικασία με παρέμβαση του προσφεύγοντος και του Δημοσίου, κατά του οποίου έγινε η προσφυγή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τέτοιες αιτήσεις γίνονται δεκτές και γενικότερα προτιμούν να τις στέλνουν όλες για εκδίκαση…

Ο κ. Νομάρχης Φωκίδας, επιχειρεί να ακυρώσει στη συνείδηση του πολίτη το κύρος των Διαταγών του ΣτΕ, παρουσιάζοντας τες ως “χαρτιά” που εκδίδονται σωρηδόν για να μετατεθεί η ευθύνη των αποφάσεων σε άλλα όργανα του ΣτΕ! Όμως η Προσωρινή Διαταγή είναι μια απόφαση που εκδίδεται σε ελάχιστες περιπτώσεις και μόνον όταν προβλέπεται ότι το περιβάλλον θα υποστεί σημαντική και μη αναστρέψιμη καταστροφή. O κ. Νομάρχης επιχειρεί να υποβαθμίσει το μέγεθος της ζημίας που θα υποστεί η περιοχή “Βλαχοθανάση Α7”; Είναι αυτή υπεύθυνη στάση από έναν ανώτατο αυτοδιοικητικό λειτουργό;

Η συνέχεια των δηλώσεων του κ. Νομάρχη τον εκθέτει συνολικά:

Η αναστολή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εταιρεία καθώς έχει υπογράψει συμβόλαια με τους πελάτες της με τα οποία δεσμεύεται να παραδώσει συγκεκριμένες ποσότητες μεταλλεύματος σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, κάτι που αν δεν τηρηθεί θα υπάρξουν κυρώσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι στην περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι εργασίες (στη θέση “Βλαχοθανάσης Α&”) δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στην εταιρεία και θα αναγκαστεί να μειώσει το προσωπικό της.

Εισάγει έτσι ο κ. Φουσέκης μια καινοφανή συνιστώσα στη νομολογία του ΣτΕ: τους επιχειρηματικούς προγραμματισμούς και συμφωνίες, τα οικονομικά συμφέροντα και τον εκβιασμό των απολύσεων. Κρίνει τελικά ο κ. Νομάρχης τις αποφάσεις του ΣτΕ ως απολογητής των επιπτώσεών τους στην S&B, όταν η ίδια, φρονίμως ποιούσα, δεν κάνει καμία δημόσια αναφορά στην Προσωρινή Διαταγή.
Η S&B ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ…

Για την αδυναμία της S&B να είναι συνεπής στις παραδόσεις μεταλλεύματος και τις επαπειλούμενες απολύσεις, ο κ. Νομάρχης λέει τη μισή αλήθεια.

Η στοά παραγωγής “594” στη θέση “Νερά 4” σφραγίστηκε από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος γιατί λειτουργούσε χωρίς αδειοδότηση!

Μια σοβαρή μεταλλευτική επιχείρηση με δεκαετίες λειτουργίας στο μεγάλο μεταλλευτικό πεδίο της Φωκίδας δεν μπορεί να εξαρτά την παραγωγή, τις παραδόσεις, την απασχόληση και τα οικονομικά της από την εξόρυξη ενός και μόνο κοιτάσματος, με περιορισμένα βεβαιωμένα αποθέματα. Η διαδικασία έρευνας, προσδιορισμού, περιχαράκωσης και αδειοδότησης νέων κοιτασμάτων είναι αναγκαία συνθήκη για την ύπαρξη μιας μεταλλευτικής επιχείρησης. Όμως η S&B αντί να κάνει όλα τα ανωτέρω με τη νόμιμη διαδικασία, λειτουργούσε ένα μεταλλείο χωρίς άδεια και είναι ολοκληρωτικά δική της ευθύνη αν έχει βρεθεί χωρίς αδειοδοτημένα κοιτάσματα προς εξόρυξη.

Ούτε τα σχετικά με τις “μαζικές απολύσεις” ευσταθούν γιατί οι θέσεις απασχόλησης στην εξόρυξη “Βλαχοθανάσης Α7” θα ήταν το πολύ πέντε (5). Άλλωστε, για το μεταφορικό έργο στο συνολικό πλέγμα των παλαιών και νέων εξορύξεων, υπάρχει πάντα η δυνατότητα πλήρους απασχόλησης των φορτηγών αυτοκινήτων στα έργα αποκατάστασης που η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει, ανεξάρτητα από την όποια εξόρυξη.

Το “Λαρνάκι”

Ο σοβαρότερος όμως πονοκέφαλος για τη διοίκηση της S&B στο βωξιτικό πεδίο της Φωκίδας ονομάζεται “Λαρνάκι”. Το “Λαρνάκι” είναι ο χώρος των εγκαταστάσεων ζύγισης, αποθήκευσης, διαχωρισμού, συμπύκνωσης και φόρτωσης του βωξίτη σε καράβια. Ο χώρος αυτός δημιουργήθηκε από τον εμπλυσμό (μπάζωμα) ενός άλλοτε ειδυλλιακού κολπίσκου στο δυτικό άκρο της πόλης της Ιτέας και περι-ορίζεται από την Εθνική Οδό Ιτέας- Γαλαξειδίου- Ναυπάκτου και τη θάλασσα.

Αυτός ο ζωτικός για τη συνολική παραγωγική διαδικασία της εταιρείας χώρος, είναι εξ’ολοκλήρου παράνομος. Το σύνολο του γηπέδου, των εγκαταστάσεων και της λειτουργίας του, παραβιάζουν σωρευτικά τις περί αιγιαλού και παραλίας διατάξεις, τις διατάξεις δημιουργίας και χρήσης χώρων “εξ’εμπλυσμού θαλάσσης” τις πολεοδομικές διατάξεις περί οικοδομικών αδειών, τις συγκοινωνιακές διατάξεις περί κόμβων παρά τις Εθνικές Οδούς, τις διατάξεις περί προστασίας του θαλασσίου βυθού και υδάτων και τέλος πλήθος διατάξεων του Περιβαλλοντικού Νόμου 1650/1986 και του Ν. 3010/2002.

Όλα αυτά τα γνωρίζει καλά ο κ. Φουσέκης. Και αντί να εφαρμόσει όσα ο Ν. 1650/1986 ορίζει ως αρμοδιότητές του γιατον προσδιορισμό των παραβιάσεων και την επιβολή των από το Νόμο κυρώσεων, παρεμβαίνει ως διαμεσολαβητής μεταξύ της S&B και του ΟΣΑ για ένα ανοσιούργημα:
Η “ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ” ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ S&B

Μετά από παράκληση του ΟΣΑ βρίσκομαι σε συζητήσεις με την S&B ώστε να επιτευχθεί συμφωνία και να αποσυρθεί η προσφυγή. Η εταιρεία δεσμεύεται ότι (η “Βλαχοθανάσης Α7”) είναι η τελευταία της επιφανειακή εξόρυξη και προτίθεται να κατασκευάσει μια σειρά έργων ως αντιστάθμισμα.

Ο ΟΣΑ έσπευσε να κοινοποιήσει προς δημοσίευση στην “Ώρα της Φωκίδας” την επιστολή του προς την S&B και τα “ανταλλάγματα” που ζητάει:

Θέμα: Επιφανειακή εξόρυξη βωξίτη στην θέση “Βλαχοθανάση Α7»

Με δεδομένη την από 10-3-2010 έκδοση Προσωρινής Διαταγής του Προέδρου του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας, την οποία έχετε υπόψη σας και η οποία αφορά την αναστολή των εργασιών σας για επιφανειακή εκμετάλλευση κοιτασμάτων βωξίτη στην θέση “ΒΛΑΧΟΘΑΝΑΣΗ Α7″ του Δήμου Λιδορικίου Ν. Φωκίδας, μέχρις έκδοσης απόφασης επί της με αριθμ. Καταθ. 1073/04.02.2010 αίτησής μας ακύρωσης των σχετικών αποφάσεων που σας αδειοδοτούν για τα άνω, ενώπιον του άνω Δικαστηρίου, το Δ.Σ. του Συλλόγου, αφού συζήτησε επί μακρόν με την τοπική κοινωνία και τα μέλη του, συνεδρίασε προκειμένου να σας απευθύνει την παρούσα επιστολή.

Για την πιθανή αναγκαιότητα της πιο πάνω εκμετάλλευσής, προκειμένου να μην συρρικνωθεί n οργάνωσή του μεταλλείου σας και να καλυφθούν οι άμεσες συμβατικές του υποχρεώσεις με πελάτες και εργολάβους, καθώς και να ολοκληρωθεί το έργο των αποκαταστάσεων σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές σας υποχρεώσεις (Πλήρωση της γειτονικής εκσκαφής Βλαχοθανάση Α4, και αποκατάστασή σε λοιπές υφιστάμενες αδειοδοτημένες και μη εξοφλημένες επιφανειακές εκμεταλλεύσεις, αφού σεβαστείτε και τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας), τέλος δε για να δοθεί χρόνος στην εταιρεία σας για την ανάπτυξη των υπογείων κοιτασμάτων, την υλοποίηση επενδύσεων σε εξοπλισμό και την εκπαίδευση του προσωπικού σας. Προπάντων όμως για να μπορείτε να διατηρήσετε αδιατάρακτες τις θέσεις εργασίας στην εταιρεία σας, δεδομένου ότι για μας ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί η κατοχύρωση της εργασίας των εργαζομένων σε αυτή.

Προτιθέμεθα να συμφωνήσουμε μαζί σας τα ακόλουθα:
Όλοι οι αιτούντες την αναστολή και ακύρωσή της επιφανειακής εκμετάλλευσης κοιτασμάτων βωξίτη στην θέση “ΒΛΑΧΟΘΑΝΑΣΗ Α7» του Δήμου Λιδορικίου Ν. Φωκίδας, θα προβούμε σε παραίτηση από την σχετική δικαστική διαδικασία και δεν θα διαταράξουμε πλέον την ομαλή λειτουργία του μεταλλείου στην θέση αυτή, με την προϋπόθεση ότι θα δεσμευτείτε απέναντί μας, με τρόπο που θα μας καλύπτει νομικά, στα πιο κάτω:

Δεν θα μειωθούν οι θέσεις εργασίας στην εταιρεία σας.
Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος στην περιοχή αυτή “ΒΛΑΧΟΘΑΝΑΣΗ Α7» θα είναι η τελευταία επιφανειακή εξόρυξη στη Γκιώνα.
Σαν αντισταθμιστικά οφέλη για τον Νομό μας θα υλοποιήσετε τα εξής αναγκαία έργα σε δύο περιοχές της ορεινής Γκιώνας:
1. Στην περιοχή Καρούτων με άμεση εκκίνηση των έργων και ολοκλήρωση τους εντός έτους από σήμερα:
Την ασφαλτόστρωση του δρόμου Καρούτων – Αργομοίρας.
Την ανακαίνισή και επισκευή του Σχολείου των Καρουτών.
Την ολοκλήρωση του έργου υδροδότησης των Καρουτών από τον Μόρνο.
2. Στην ευρύτερη περιοχή του Φαραγγιού της Ρεκκάς Πλατuβούνας – Λαζορέματος με χρονοδιάγραμμα εκτέλεσής έργων εντός τετραετίας από σήμερα:
Την επισκευή και ολοκλήρωση της κατασκευής του ορειβατικού μονοπατιού της Ρεκκάς και των μονοπατιών του Λαζορέματος και της Πυραμίδας.
Την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής για την προώθηση και ολοκλήρωση από τους αρμοδίους δημόσιους φορείς της θεσμοθέτησης και εφαρμογής της ζώνης προστασίας και του φορέα διαχείρισης της ευρύτερης περιοχής του φαραγγιού της Ρεκκάς – Λαζορέματος – Βαθειάς Λάκας στην Γκιώνα.
Την προώθηση και κατασκευή νέου ορειβατικού καταφυγίου εβδομήντα θέσεων στην Πλατυβούνα .

Την υλοποίηση των παραπάνω έργων ζητάμε προκειμένου να προωθεί η ήπια οικοτουριστική ανάπτυξή της Γκιώνας που θα ωφελήσει το σύνολο του Νομού Φωκίδας
και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Το βουνό πάσχει από κάθε είδους σχετικής υποδομής λόγω της έντονης δραστηριότητας των εταιριών βωξίτη.

Όλα αυτά φυσικά προϋποθέτουν συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, που δεν μπορεί να επιτευχθεί, παρά με την απόλυτη τήρηση των νόμιμων διαδικασιών και με ενυπόγραφες δεσμεύσεις των νόμιμων εκπροσώπων αλλήλων.Ο Σύλλογός μας, αλλά και πολλοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες του τόπου, αγωνιζόμαστε καθημερινά για το καλύτερο αύριο.
Καλούμε την εταιρεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να δουλέψουμε μαζί σ’ αυτόν τον κοινό σκοπό.
Ο Πρόεδρος Κων/νος Παπαγεωργίου
Η Γεν. Γραμματέας Βαρότση Μαρία

Δηλαδή αν η S&B δεν “καλύψει νομικά” την απαίτηση (!) του ΟΣΑ τότε θα επανέλθει επί σκηνής το “σενάριο” σωτηρίας του “Κόκκινου Χούματος”; Και το ΣτΕ ποιον ρόλο παίζει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΟΣΑ και S&B με μεσολαβητή τον κ. Φουσέκη; Και η Προσωρινή Διαταγή ποια τύχη θα έχει; Θα την πετάξει στα σκουπίδια ο κ. Παπαγεωργίου ανεμίζοντας την “με νομική κάλυψη” γραπτή συμφωνία του με την S&B; Και αμέσως θα στήσει παρατηρητές για να ελέγχει τις εξορύξεις της εταιρείας αν τηρούν τις διαταγές του; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;

Για αυτήν την επιστολή εκφράστηκε έντονη αγανάκτηση φορέων και κατοίκων της περιοχής που εκδηλώθηκε με πλήθος δηλώσεων στα τοπικά ιστολόγια www.lidoriki.com και http://iteanet.blogspot.com/. Το σημαντικότερο νέο στοιχείο είναι το πιο κάτω e-mail που απέστειλαν κάτοικοι του Λιδωρικίου προς τη δικηγόρο κα Χαροκόπου που χειρίζεται την προσφυγή του ΟΣΑ ενώπιον του ΣτΕ:

Sent:
Wednesday, February 03, 2010 12:41:47 PM

To:
haroclaw@otenet.gr

Κυρία Χαροκόπου
στην προσφυγή για την Γκιώνα, μαζί με τα ονόματα του ορειβατικού συλλόγου συμπληρώστε και τα παρακάτω ονόματα της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Λιδορικίου Ενάντια Στην Καταστροφή Της Γκιώνας
Καψάλης Κωνσταντίνος του Ευθυμίου, συνταξιούχος τραπεζικός, κάτοικος Λιδορικίου, τηλ. 6946243033, ΑΔΤ Χ025154
Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος του Νικολάου, συνταξιούχος τραπεζικός-κτηνοτρόφος, κάτοικος Λιδορικίου, ΑΔΤ Λ247467
Γούρας Αθανάσιος του Κωνσταντίνου, συνταξιούχος, κάτοικος Λιδορικίου, ΑΔΤ ΑΖ496943
Νάκος Δημήτριος του Χρήστου, Έμπορος, κάτοικος Λιδορικίου, ΑΔΤ ΑΕ 496960
Για οποιαδήποτε πληροφορία τα τηλέφωνά μου είναι 2107010644, 6946243033.
Ευχαριστώ
Κωνσταντίνος Καψάλης

Από το δημοσίευμα της “Ώρας της Φωκίδας” και τις δυο επιστολές που ακολουθούν προκύπτουν τα εξής: Οι κάτοικοι που αναφέρονται στο e-mail προς την κα Χαροκόπου, εμπρόθεσμα, με έννομο συμφέρον και κατόπιν συνεννοήσεως με τον κ. Παπαγεωργίου, ανέθεσαν στην δικηγόρο να συμπεριληφθούν ως προσφεύγοντες στην προσφυγή του ΟΣΑ. Τελικά όμως δεν συμπεριλήφθηκαν στην προσφυγή, χωρίς ούτε η δικηγόρος ούτε ο κ. Παπαγεωργίου να τους ενημερώσει γι’αυτό και για τους λόγους που το επέβαλαν. Και μέχρι το δημοσίευμα της “ΩτΦ” πίστευαν ότι είναι “προσφεύγοντες”!

Στις 17/4/2010 οι Ενεργοί Πολίτες του Λιδωρικίου έστειλαν στην “Ώρα της Φωκίδας” μια σκληρή απάντηση για τους αδιαφανείς χειρισμούς και τις συναλλαγές του κ. Παπαγεωργίου (Ο ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΕΙ ΣΕ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ).

Την από 10-3-2010 Προσωρινή Διαταγή του Προέδρου του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ ο κ. Παπαγεωργίου αρνήθηκε να την δώσει σε οποιονδήποτε, αν και μια απόφαση του ΣτΕ δεν αποτελεί βέβαια επτασφράγιστο μυστικό. Ζηλότυπα ο ΟΣΑ κρατούσε τη Διαταγή μόνο για δική του, όπως αποδείχθηκε, χρήση. Οι ανωτέρω επιστολές έδωσαν την εξήγηση της αποκλειστικής “διαχείρισής” της Προσωρινής Διαταγής από τον κ. Παπαγεωργίου: την “διαπραγμάτευσή” της για ανταλλάγματα τα οποία καθώρισε ο Πρόεδρος του ΟΣΑ!

Μέγα το ατόπημα του ΟΣΑ και του Προέδρου του. Δεν θα το σχολιάσουμε περαιτέρω γιατί έχει ήδη σχολιαστεί επαρκώς στα δυο προαναφερθέντα ιστολόγια (www.lidoriki.com και http://iteanet.blogspot.com/).

Αυτό που μας απασχολεί είναι οι πιθανά οδυνηρές επιπτώσεις του στην έκβαση της προσφυγής. Μια Προσωρινή Διαταγή του Προέδρου του Ε’ Τμήματος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας έγινε διαπραγματευτικό “χαρτί” από τον αιτούμενο την ακύρωση της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΚΥΑ 124130/2532/2009). Και η επιστολή του ΟΣΑ προς την εταιρεία που δημοσίευσε η “Ωρα της Φωκίδας” αποδυναμώνει de facto την προσφυγή αφού ανατρέπει τους λόγους τους οποίους επικαλείται! Η επιφανειακή εξόρυξη της περιοχής “Βλαχοθανάσης Α7” του Δήμου Λιδωρικίου την ακύρωση της οποίας αιτείται η προσφυγή παίρνει πράσινο φως …από τον κ. Πρόεδρο του ΟΣΑ “με την προϋπόθεση ότι θα δεσμευτείτε απέναντί μας με τρόπο που θα μας καλύπτει νομικά στα πιο κάτω…”!

Δική μας άποψη είναι ότι ο κ. Νομάρχης και ο κ. Βιδάλης της S&B έστησαν μια αριστουργηματική παγίδα στον ΟΣΑ, αμέσως μετά την έκδοση της Προσωρινής Διαταγής που επέφερε σοβαρό πλήγμα στην παραγωγική διαδικασία βωξίτη της εταιρείας.

Αν η S&B αποδεχθεί τους “όρους” του κ. Παπαγεωργίου, ο ΟΣΑ θα αποσύρει την προσφυγή, απογομώνοντας έτσι την Προσωρινή Διαταγή.

Αν η S&B απορρίψει τους “όρους”, τότε η υπόθεση θα πάει στην Επιτροπή Αναστολών και στη συνέχεια στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ όπου η επιστολή του ΟΣΑ θα αποτελέσει βασικό “επιχείρημα” υπέρ του κύρους της επίμαχης ΚΥΑ και της απόρριψης της προσφυγής.

Και η παγίδα θα έχει κλείσει!
Από antigoldgreece

1 σχόλιο:

  1. Τα λεγόμενα για την στοά των Νερών 4 και το Λαρνάκι δεν ισχύουν.

    Θα παρακαλούσα να ελέγχετε τις πληροφορίες πριν την δημοσίευση.

    TheGreek

    ΑπάντησηΔιαγραφή