Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Προτάσεις στο Δήμο Άμφισσας για το σπίτι που γεννήθηκε ο Σκαρίμπας στην Αγία Ευθυμία

Ο Σύλλογός μας απέστειλε στο Δήμαρχο Άμφισσας το παρακάτω έγγραφο που αφορά σε προτάσεις μας για εργασίες που απαιτούνται στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Γιάννης Σκαρίμπας:

“Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,

Όπως γνωρίζετε, στην Αγία Ευθυμία υπάρχει το σπίτι όπου γεννήθηκε ο μεγάλος λογοτέχνης Γιάννης Σκαρίμπας το οποίο έχει αναπλασθεί και λειτουργεί ως μικρό μουσείο. Είναι φυσικό, μιας κι ο μπάρμπα Γιάννης έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στη Χαλκίδα, να μην υπάρχουν πολλά προσωπικά του αντικείμενα εντός αυτού.

Προσφάτως ο Σύλλογός μας επικοινώνησε και γνωρίσθηκε με την κα Αναστασία Σελέκου, θετή κόρη του Σκαρίμπα και κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου του. Η κα Σελέκου, αφού επισκέφτηκε το σπίτι-μουσείο στην Αγία Ευθυμία και είδε την «φτώχεια» του, υποσχέθηκε ότι θα μας βοηθήσει προσφέροντας προσωπικά αντικείμενα και ... βιβλία του γνωστού Αγιαθυμιώτη λογοτέχνη. Τηρώντας την υπόσχεσή της, ήδη έχει προσφέρει ένα παντελόνι, ένα πανωφόρι κι ένα ζευγάρι γυαλιά του Σκαρίμπα καθώς και βιβλία. Φυσικά έπεται συνέχεια…

Το συγκεκριμένο σπίτι-μουσείο αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες του χωριού μας και τους λάτρεις του μπάρμπα Γιάννη που είναι πολλοί ανά την Ελλάδα. Προτείνουμε , λοιπόν, την κατασκευή μιας προθήκης, από τον Δήμο Άμφισσας, όπου θα τοποθετηθούν τα προσφερθέντα προσωπικά αντικείμενα και όποια άλλα προσφερθούν στο μέλλον, προκειμένου αφενός να είναι προσιτά στους επισκέπτες και αφετέρου να μην φθείρονται.

Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας μας θέλουμε να σας επισημάνουμε ότι το ξύλινο πάτωμα έχει υποστεί φθορά στη μια γωνία του σπιτιού. Πιθανολογούμε ότι αυτό έχει συμβεί λόγω υγρασίας, τωρινής ή του παρελθόντος, που οφείλεται σε νερά από τον έναντι αυτού ευρισκόμενο χώρο στάθμευσης. Θα σας παρακαλούσαμε να δώσετε εντολή στις υπηρεσίες του Δήμου όπως ελέγξουν το θέμα της υγρασίας και αποκαταστήσουν το μικρό μέρος του πατώματος που έχει φθαρεί.

Θεωρούμε ότι τόσο η κατασκευή προθήκης όσο και η αποκατάσταση της ζημιάς δεν αποτελούν μεγάλη δαπάνη για τον Δήμο και αποτελούν το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε στη μνήμη του μπάρμπα Γιάννη.

Με την βεβαιότητα ότι θα δώσετε άμεση λύση στα όσα επισημάναμε και προτείναμε σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων”.

Από blog.agiathimia.com/

1 σχόλιο:

  1. ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΠΟΥ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ ΣΠΙΤΙΑ ΠΟΙΗΤΩΝ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή