Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Δίνουμε και τόκο για τα δικά μας χρήματα


Οι τράπεζες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου δανείζονται απο τη Κεντρική Ευρωπαική Τράπεζα με 1% και μετά δανείζουν το δημόσιο με 6%

Κοινοπρακτικό δάνειο πενταετούς ή επταετούς διάρκειας αναμένεται να εκδώσει σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.
Αν και το ποσό που θα επιχειρήσει να αντλήσει το κράτος δεν έχει γίνει γνωστό, το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 6%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο δάνειο θα συμμετάσχουν οι τράπεζες Alpha Bank, Εμπορική και Credit Agricole, Societe Generale, ING και Merrill Lynch.
Εν τω μεταξύ, σταθερό στις 304 μονάδες βάσης κινείται το spread των ελληνικών δεκατετών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά....
Κέρδη 0,90% κατέγραφε νωρίτερα ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επετεύχθη για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος.
Σε δηλώσεις του στο Reuters στο περιθώριο συνεδρίου που διοργάνωσε η Fed στη Νέα Υόρκη, ο κ. Παπαδήμος επεσήμανε ότι η συμφωνία απομακρύνει τους κινδύνους για κρίση χρέους στην Ελλάδα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο μηχανισμός στήριξης κατά πάσα πιθανότητα δε θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί "εάν λάβουμε υπόψη το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση".
Παράλληλα, αναφερόμενος στις ανησυχίες για διάχυση του "ελληνικού προβλήματος" σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ο κ. Παπαδήμος είπε χαρακτηριστικά ότι "ο κίνδυνος μόλυνσης είναι πολύ μικρός".
Ο επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Παναγιώτης Γεννηματάς δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3 ότι αν δεν μπει το μαχαίρι στο κόκαλο και δε δρομολογηθούν τα διαρθρωτικά μέτρα, δε θα μειωθούν τα spreads.
Επίσης, είπε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι «δεν έχει ψυχή, δεν έχει δύναμη» και είναι παθητικός αποδέκτης χρημάτων και τόνισε την ανάγκη να γίνουν βαθιές τομές στην ελληνική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου