Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων καταγγέλλει την βουλευτή κα Παπαθανάση

Οι εφημερίδες του επαρχιακού τύπου διαμαρτύρονται για μεθοδεύσεις που οδηγούν σε λογοκρισία του τύπου. Μέσα στα κρούσματα που καταγγέλθηκαν είναι και η στάση της Βουλευτού του Νομού απέναντι στην Ώρα της Φωκίδας, την μοναδική ημερήσια εφημερίδα του Νομού μας.

«Κατά συστηματικό τρόπο έχει αποκλείσει την εφημερίδα-μέλος μας ΩΡΑ της ΦΩΚΙΔΑΣ από κάθε ενημέρωση»

«Δημόσια εκλεγμένα πολιτικά πρόσωπα εξακολουθούν και εφαρμόζουν μεθόδους λογοκρισίας», αναφέρει για την τακτική της Βουλευτή Φωκίδας.

Στον αποκλεισμό από την ενημέρωση που δέχεται η εφημερίδα μας από πλευράς της Βουλευτή Φωκίδας κα Αφροδίτη Παπαθανάση αναφέρεται ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, σε καταγγελία που εξέδωσε και η οποία δημοσιεύθηκε από όλες τις εφημερίδες μέλη του συνδέσμου, στον Αθηναϊκό τύπο, ενώ εστάλη στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Πεταλωτή, στον υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση και στον υπουργό Επικρατείας κ. Παμπούκη.
Στην καταγγελία του ο ΣΗΠΕ αναφέρεται σε περιφερειακές εφημερίδες που δέχονται αήθεις ... επιθέσεις, μέσα από αγωγές, μηνύσεις και μποϊκοτάζ με σκοπό το φίμωμα της ελευθερίας του τύπου.
Να υπενθυμίσουμε ότι και η «Ώρα της Φωκίδας» έχει δεχτεί μήνυση από την Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Ιτέας, αλλά και αγωγή από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Βαγγέλη Μυταρά για ανακοίνωση του Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου κ. Σχοινά, με την οποία διεκδικεί από την Εκδότρια και τον Διευθυντή 200.000 ευρώ.

Η ανακοίνωση του ΣΗΠΕ

«Ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) καταγγέλλει τις συνεχιζόμενες διώξεις, αγωγές και απειλές εναντίον εκδοτών και δημοσιογράφων στην ελληνική περιφέρεια.
Επιχειρηματίες και ορισμένοι πολιτικοί παράγοντες έχουν στήσει μία βιομηχανία αγωγών και διώξεων ενάντια στις περιφερειακές εφημερίδες στηριζόμενοι στην ύπαρξη των γνωστών τυποκτόνων νόμων. Το γεγονός αυτό όχι μόνο περιορίζει την ελευθερία του τύπου αλλά παραπέμπει σε άλλες εποχές. Δυστυχώς η τακτική αυτή έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, ειδικά στην περιφέρεια, εξαιτίας της ανάδειξης των φαινομένων διαφθοράς και της προτεραιότητας που ορθώς δίνεται στην ημερήσια πολιτική ατζέντα.

Καταγγέλλουμε σήμερα τους υπαίτιους της άσκησης αγωγής κατά της εφημερίδας ΓΝΩΜΗ Αλεξανδρούπολης, με αφορμή την αποκάλυψη του σκανδάλου που σχετίζεται με τον αποχαρακτηρισμό και στην συνέχεια την αδιαφανή πώληση μεγάλης εκτάσεως κτιριακού συγκροτήματος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Έβρου. Η αποκάλυψη του σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται, εκτός από την ΕΑΣ Έβρου, και η διοίκηση του Δήμου Αλεξανδρούπολης η οποία προχώρησε στον αποχαρακτηρισμό είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθεί αγωγή ύψους 3.900.000 Ε κατά της εφημερίδας και
των δημοσιογράφων της με το πρόσχημα της υλικής βλάβης.
Στη ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η αγωγή ύψους 300.000 Ε η οποία κατατέθηκε από συγγενικά πρόσωπα εκλιπόντος τέως δημάρχου Ξάνθης εις βάρος της ημερήσιας εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ Ξάνθης για ρεπορτάζ με αναφορά σε περιστατικό το οποίο είχε συμβεί προ 16 ετών.

Να υπενθυμίσουμε τις αγωγές οι οποίες είχαν κατατεθεί σε βάρος των ημερήσιων εφημερίδων ΑΛΗΘΕΙΑ της Χίου για την αποκάλυψη της ακαταλληλότητας του πόσιμου νερού στη περιοχή, της ΒΟΙΩΤΙΚΗΣ ΩΡΑΣ η οποία έχει υποστεί έξι συνεχόμενες αγωγές της για θέματα δημόσιας κριτικής εφημερίδες οι οποίες κατέβαλλαν 50.000 και 80.000 Ε αντιστοίχως. Παρόμοιο περιστατικό υπήρξε και με την εφημερίδα-μέλος μας ΡΟΔΙΑΚΗ για επιστολή-άρθρο αναγνώστη με βάση το οποίο κρίθηκε και της επιβλήθηκε το ποσό των 30.000 Ε.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με άλλες εφημερίδες όπως για παράδειγμα την άσκηση αγωγής κατά της εφ. ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ της Σύρου και της εφ. ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ του Ρεθύμνου και την εφ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ της Κέρκυρας οι οποίες όμως αθωώθηκαν ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται οι αγωγές κατά πολλών άλλων εφημερίδων συμπεριλαμβανομένου και της εφ. ΗΜΕΡΗΣΙΑ του Κιλκίς από τον πρώην υπουργό κ. Κιλτίδη.

Ταυτοχρόνως δημόσια εκλεγμένα πολιτικά πρόσωπα εξακολουθούν και εφαρμόζουν μεθόδους λογοκρισίας ενάντια σε εφημερίδες-μέλη μας οι οποίες ασκούν δημόσια κριτική είτε προβαίνοντας σε μη αποστολή δελτίων τύπου είτε μποϋκοτάροντας τις εν λόγω εφημερίδες από τους διαύλους επικοινωνίας με την δημόσια εξουσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της Βουλευτή Φωκίδας κ. Αφροδίτη Παπαθανάση η οποία κατά ένα συστηματικό τρόπο έχει αποκλείσει την εφημερίδα-μέλος μας ΩΡΑ της ΦΩΚΙΔΑΣ από κάθε ενημέρωση για τις δραστηριότητες
που έχει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της. Η εν λόγω εφημερίδα είχε αποκαλύψει τις αδιαφανείς διαδικασίες προσλήψεων στο Μουσείο Δελφών. Το ίδιο συνέβη και με την εφημερίδα ΑΙΧΜΗ στο Μεσολόγγι όπου ο Δήμαρχος της πόλης εφάρμοσε, κατά το πρόσφατο παρελθόν, μεθόδους λογοκρισίας απειλώντας ταυτοχρόνως την εφημερίδα με αγωγές.

Πρόκειται επί της ουσίας για την εφαρμογή κατασταλτικών μέτρων τα οποία στοχεύουν στον περιορισμό της προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος.
Στόχος η αποδυνάμωση της δημόσιας κριτικής, η άσκηση τρομοκρατίας και διασποράς φόβου στους ασκούντες το δημοσιογραφικό επάγγελμα υπό την δαμόκλειο σπάθη της επιβολής υπέρογκων αποζημιώσεων.

-Καλούμε τους υπαίτιους των αγωγών, των απειλών και του εκφοβισμού να αναιρέσουν άμεσα τις ενέργειες τους αυτές και να συμμορφωθούν με την συνταγματική αρχή της Ελευθερίας του Τύπου και το επιβεβλημένο δικαίωμα των εφημερίδων μας να ασκούν δημόσια κριτική στα πλαίσια των κανόνων δεοντολογίας.
-Καλούμε την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει στην κατάργηση των τυποκτόνων νόμων και να αναλάβει την πρωτοβουλία για την θέσπιση Συμβουλίου Τύπου και την σύσταση Συνηγόρου του Αναγνώστη».


Το Δ.Σ.

6 σχόλια:

  1. Ειναι αλήθεια πως η κοπελιτσα μαλλον στηριζει το μεγαλο κεφαλαιο και οπου δει τα δυσκολα αποφευγει να παρει θεση. Θυμηθειτε την διαμαχη του Λιδωρικιου με την εταιιρεια του Κυριακοπουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοπελίτσα κοπελίτσα, αλλά μέσα στα κόλπα και τα χοντρά πακέτα ήταν επί Σημίτη(Ολυμπιακούς,ΥΠΑΝ κ.α.) και τώρα με τη ψήφο της υπογράφει κι αυτή την καταδίκη μας στο νέο νομοσχέδιο-θηλιά στο λαιμό του λαού.Να τη χαίρονται αυτοί που την ψήφισαν και θα την ξαναψηφίσουν σαν πειθήνια προβατάκια.
    Μπε, ρε......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάτι που βγάζει μάτι στο έξώφυλλο της ΩτΦ:
    Πυρά Καστρίτη σε Παπαλάιο!!!!!!!
    Τι λε ρε παιδάκι μου σοβαρά;
    Σύγκρουση γιγάντων, δηλαδή.
    Θλιβεροί οι τοπικοί μας άρχοντες, σε μια εποχή που ο κόσμος χάνεται αυτοί αλληλοχτενίζονται(όπως γίνεται και σε άλλα μέρη για να είμαστε δίκαιοι).
    Οι εκλογές κοντεύουν, έσκασε κι ο Καλλικράτης, χωρίς μάλιστα να είναι συγκεκριμένος, κι έχει βάλει σε μπελάδες τους τοπικούς, που το μόνο που έχουν στο μυαλό τους είναι μια καρέκλα χωρίς καν αρμοδιότητες.
    Να τους χαίρεστε κι αυτούς εσείς που τους ψηφίζετε.
    Η πλάκα είναι βέβαια πως δυο γάιδαροι μαλώνουνε σε ξένο αχυρώνα, μιας και με τον Καλλικράτη δε βλέπω μέλλον για τους συγκεκριμένους.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 0 Καστριτης και ο Παπαλαιος kindzadza οπως και οι αλλοι Δημαρχοι που περασαν απο την Ιτεα [Μανδρεκας,Εμμανουηλ και ολοι οι αλλοι πριν απ` αυτους]καθως και ολοι οι Δημοτικοι συμβουλοι που κατα καιρους αγωνιστηκαν και προσφεραν σ`αυτη τη πολη,δικο μου πιστευω ειναι πως ολοι ειχαν ενα κοινο.ΟΛΟΙ ηθελαν το καλο της πολης μας.Ολοι εβαλαν ενα λιθαρακι,για να παμε ενα βημα πιο μπροστα αλλος πιο πολυ, αλλος πιο λιγο.Οι πολεις δεν εχουν αυτοματο πιλοτο να πηγαινουν μονες τους.Καποιος τρεχει απο το πρωι ως το βραδυ.Τρεχει ο εκαστοτε δημαρχος,ο καθε υπαλληλος,ο καθε εργατης καθαριοτητας,ο καθε Γιαν. Λυτρας,ο καθε Ηλ.Μωραιτης,ο καθε Παναγ.Δελης κ.ο.κ .Ολοι αυτοι ειναι ανθρωποι σαν εμας, που προσπαθουσαν ή προσπαθουν να κανουν τη ζωη μας καλυτερη.Λαθη γινοντουσαν και θα γινονται,αλλα ολοι εμεις θα πρεπει, ανεξαρτητως αν ψηφισαμε η οχι,τον Δημαρχο που εκλεχθηκε,ανεξαρτητου κοματος,να κανουμε ενα πραγμα.Να θελουμε, να προσπαθουμε και να στηριζουμε το καλο της πολης μας..θαν.Αδαμοπουλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για την αρχική ανάρτηση νομίζουμε οτι αποτελεί πρόβλημα της Βουλευτού, η απόφαση της να μην ενημερώνει για τα διάφορα που κάνει την Ώρα της Φωκίδος, αλλά και τα υπόλοιπα ...προγραμμένα απο αυτήν ΜΜΕ.
    Πιθανότατα δεν θεωρεί αυτά που κάνει και τόσο σημαντικά για να προσπαθήσει να τα δείξει στην τοπική κοινωνία.
    Η πιθανόν να μην έχει το πάθος να πείσει για τις απόψεις της.
    Σαν ...αυτοκράτορας που έγινε μετά την εκλογή της, έχει την δυνατότητα να διαλέξει την αυλή με τους υποτακτικούς της, για να την γλύφουν και να την προβάλουν και να τους πετάει πιστεύω και κανένα ξεροκόματο αποκλειστικότητας που και που.

    Θα μου πεις με όλα αυτά τα κατεβατά που στέλνει, ότι συνάντησε την τάδε ή την δείνα υπηρεσιακή παράγοντα κλπ γεμίζουν τις σελίδες των εφημερίδων.
    Δεν πειράζει αυτή θα χάσει μιας και απέδειξε ότι από παιδί της Φωκίδας αρχίζει να γίνεται παιδί της εξουσίας.
    Όσο για την Ώρα της Φωκίδος έχουμε να της πούμε να μην στεναχωριέται γιατί χαμένη θα βγει η ίδια η Βουλευτής και όχι η εφημερίδα.
    Κάθε μέρα τόσα θέματα βρίσκουμε από την περιοχή στην Βουλευτή θα κολλήσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @kindzadza
    Κατα καιρους,εκλεγμενοι,εχουν περασει
    πολλοι απο την Κοινοτητα ή Δημαρχεια
    της Ιτεας ,απ ολες τις πολιτικες παραταξεις,Δεξιοι-Κεντρωοι-Αριστεροι
    και απ ολα τα επαγγελματα,Μηχανικοι,
    Δικηγοροι,Συμβολαιογραφοι,Γιατροι,Τραπεζικοι,ανθρωποι απλοι, χωρις περγαμηνες,μεχρι και κυφηνα ειχαμε ( ειχε τελειωσει λεει δραματικη σχολη ).
    Αυτους λοιπον, ΕΜΕΙΣ τους ψηφισαμε,
    ΕΓΩ,ΕΣΥ,ΑΥΤΟΣ....ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΔΗΛΑΔΗ.
    Κανενας δεν δικαιουται να βγαζει εαυτον απ εξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή