Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

ΙΔΕΟΕΠΙΛΟΓΕΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ

Γεννήθηκε στην Άμφισσα. Ήταν από τους πρωτοπόρους του δημοτικισμού ,στην εκπαίδευση (καθηγητής πανεπιστημίου , παιδαγωγός) .

Ο Δελμούζος σπούδασε στην Αθήνα και στη Γερμανία. Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του, διορίστηκε διευθυντής στο παρθεναγωγείο Βόλου [1908] . Ως διευθυντής, εισήγαγε πρώτος τη δημοτική γλώσσα και τις αρχές του σχολείου εργασίας. Αυτές οι νεωτεριστικές του κινήσεις προκάλεσαν αντιδράσεις από τους ανθρώπους με συντηρητικές αντιλήψεις. Το παρθεναγωγείο διέκοψε τη λειτουργία του το 1911,και ο Δελμούζος παραπέμφθηκε σε δίκη, αλλά αθωώθηκε στη δίκη του Ναυπλίου το 1914.

Υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του Εκπαιδευτικού Ομίλου και από το 1917 ως το1920, ανώτατος επόπτης της Δημοτικής εκπαιδεύσεως. Το1923 [μετά την πτώση του Βενιζέλου] ανέλαβε τη ...........
διεύθυνση του Μαρασλείου Διδασκαλείου και το 1929 διορίστηκε καθηγητής παιδαγωγικής στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης [1929-1934 και 1936-1938].

Ήταν από τους πρωταγωνιστές του εκπαιδευτικού δημοτικισμού που απέβλεπε στην αναγέννηση της Ελληνικής παιδείας. Έργα του: Σαν παραμύθι, Δημοτικισμός και παιδεία, Πρώτες προσπάθειες στη Μαρασλειο, Το πρόβλημα της φιλοσοφικής σχολής, Παιδεία και κόμμα,κ.α.

Ακόμη συνεργάστηκε στη σύνταξη του Αλφαβητάριου του κράτους και του αναγνωστικού της Γ’ δημοτικού Τα ψηλά βουνά(1918) του Ζαχ. Παπαντωνιου.

Όλη του τη ζωή την αφιέρωσε στη βελτίωση των διδακτικών μεθόδων και στην Ελληνική εκπαίδευση. Είχε κατανοήσει τη σημασία της δημοτικής γλώσσας για τη διδασκαλία στα σχολεία. Το έργο του θεωρείται ανεκτίμητης αξίας για το Νεώτερο Ελληνισμό. Πέθανε στην Αθήνα το 1956.

Εδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερα:

http://gym-lidor.fok.sch.gr/mikpolites/feb2003/delmouzos.htm

http://mesokosmos.blogspot.com/2007/04/blog-post_13.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου