Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Γιώργος Καπετζώνης: Όχι στα μεγάλα σχήματα

Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Τολοφώνος, ο Γιώργος Καπετζώνης μιλά στο nafpaktia.com για την κοινωνικοοικονομική όσμωση της παραλιακής Δωρίδας με τη Ναύπακτο, αλλά και το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός παραλιακού Δήμου, που θα ξεκινά απ’ την Κάτω Βασιλική του σημερινού Δήμου Χάλκειας και θα τελειώνει στην Ερατεινή. Σημειώνει, δε, ότι θα ήταν καλύτερο να αποφευχθούν τα πολύ μεγάλα και ανομοιογενή σχήματα στους νέους Δήμους, καθώς αυτά θα είναι δυσλειτουργικά.

Στο θεσμικό κομμάτι του Καλλικράτη ποια είναι η άποψή σας; Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η διοικητική αλλαγή;


Το θεσμικό κομμάτι που έχει δοθεί στη δημοσιότητα πιστεύω ότι είναι σε πολύ σωστό δρόμο, χωρίς αυτό ... να σημαίνει ότι δεν απαιτούνται παρεμβάσεις και διορθωτικές κινήσεις. Γι αυτό και όλα τα Δημοτικά Συμβούλια τις τελευταίες ημέρες εκφράζουν τις απόψεις τους και καταθέτουν τους προβληματισμούς τους. Πέρα από εκεί, μέσα από τη συζήτηση, περνούν και κάποια μηνύματα ως προς το χωροταξικό σχέδιο, το οποίο μπορεί μεν επίσημα να μην έχει ανοίξει, αλλά μας απασχολεί όλους. Το ελπιδοφόρο είναι ότι φαίνεται πως η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει τον Καλλικράτη είναι οριστική, η Αυτοδιοίκηση σχεδόν ομόφωνα συναινεί και προχωράμε με γοργούς ρυθμούς.

Είπατε και κατά την παρουσία σας στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Ευπαλίου, ότι ο Δήμος Τολοφώνα βλέπει δυτικά. Μας το εξηγείτε;

Από το καλοκαίρι του 2008, τότε που ακόμη συζητούσαμε για τον Καποδίστρια ΙΙ, το Δημοτικό μας Συμβούλιο είχε αποφασίσει τη συνένωση με τον Δήμο Ευπαλίου. Τότε δεν υπήρχε ενδεχόμενο αλλαγής ορίων των Περιφερειών, ούτε σκέψη κατάργησης των Νομών. Με τα δεδομένα, όμως, του Καλλικράτη και απ’ την ώρα που βγαίνει το σχέδιο σε διαβούλευση, όλα πρέπει να συζητηθούν. Το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει αλλαγή των ορίων των Περιφερειών, αλλά αν τελικά κάτι τέτοιο εξεταστεί, δεν θα πρέπει να μας βρει απροετοίμαστους.
Με ρωτάτε γιατί κοιτάμε δυτικά. Η απάντηση είναι απλή. Κοιτάμε εκεί που μας πάει η ίδια η ζωή.
Οι δεσμοί της παραλιακής Δωρίδας με τη Ναύπακτο είναι πολλαπλοί: Έχουμε άμεσες κοινωνικές, οικονομικές και αναπτυξιακές σχέσεις σε τέτοιο βαθμό που αν κανείς δεν θέλει να τις δει ή να τις παραδεχτεί, σίγουρα κάποια σκοπιμότητα θα κρύβει η στάση του. Η παραλιακή Δωρίδα είναι συνυφασμένη με τη Ναύπακτο και το αντίστροφο.

Σε αυτό το επίπεδο συζητάτε και για ένταξη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας;

Είναι λογικό να επιθυμούμε, εδώ στη Δωρίδα, για διοικητικό μας κέντρο την Πάτρα και όχι την Λαμία ή τη Λάρισα. Θα ήταν ευχής έργο να το πετυχαίναμε.

Έχετε πολύ καλή εικόνα της Ναυπάκτου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Χωρίς να σας ζητούμε να μπείτε σε “ξένα χωράφια”, πώς θα βλέπατε ένα μοντέλο ενός ενιαίου Δήμου που θα περιελάμβανε και την πεδινή και την ορεινή Ναυπακτία;

Πράγματι, δεν μπορώ να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο, μπορώ να σας μεταφέρω την προσωπική μου άποψη. Πιστεύω ότι δεν χρειάζονται πάρα πολύ μεγάλα σχήματα. Δεν καταργούμε τους Νομούς για να πάμε σε άλλους “Νομούς” που απλά θα τους λέμε Δήμους. Χρειαζόμαστε τα ευέλικτα και ομοιογενή σχήματα. Δεν χρειάζεται να βάλουμε μαζί και ορεινές και πεδινές περιοχές.
Τα μεγάλα και ανομοιογενή σχήματα θα γεννήσουν δυσλειτουργικά μοντέλα διοίκησης που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής αποτελεσματικά. Δεν πρέπει, δηλαδή, να φτιάξουμε σχήματα που οι ανάγκες τους θα υπερβαίνουν τις δυνατότητες ελέγχου και επέμβασης των υπηρεσιών και δυνατοτήτων ενός Δήμου.
Θεωρώ ότι τα νέα σχήματα θα πρέπει να είναι μεν μεγαλύτερα απ’ τα σημερινά, αλλά όχι τόσο μεγάλα, ώστε να λειτουργήσουν αποδοτικά για τους δημότες.

Αν, τελικά, οι Περιφέρειες δεν αλλάξουν;
Τότε εμμένουμε στην απόφασή μας για συνένωση με το Ευπάλιο.

Ανεξάρτητα από το νέο σχήμα που θα γεννήσει ο “Καλλικράτης”, εσείς θα είστε παρών στις επόμενες εκλογές;

Ασχολούμαι με τα κοινά και θα συνεχίσω να ασχολούμαι.
Από nafpaktia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου