Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Η Εισήγηση για τον Καλλικράτη από τον Δρακάκη στο Δ.Σ. Ιτέας

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΣΤΟ Δ.Σ. ΙΤΕΑΣ
"Καλλικράτης" Είναι το Καλό κράτος !!!
Είναι ο Αρχιτέκτων.
Συνεργάτης του Ικτίνου και Φειδία στο μνημείο σύμβολο του δυτικού πολιτισμού τον Παρθενώνα. Έκανε την πρώτη συνένωση Αθήνας-Πειραιά με τα Μακρά Τείχη.
ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ Μία συμβολική ονομασία που δόθηκε από την κυβέρνηση που συμβολίζει την Αναδιάρθρωση του Κράτους την μετατροπή του σε ένα επιτελικό Κράτος .
Τι προβλέπει το σχέδιο Καλλικράτης . Θα αναφερθώ πολύ κωδικοποιημένα στις κεντρικές ιδέες του:
- Γίνεται δραστική μείωση των 1.034 ΟΤΑ σε 370 δήμους.
- Καθιερώνεται ο θεσμός του αιρετού περιφερειάρχη, του θεματικού και τοπικού αντιπεριφερειάρχη και της περιφερειακής επιτροπής.
- Στη θέση των νομαρχιών δημιουργούνται αιρετά περιφερειακά διαμερίσματα.
- Τα περίπου 6.000 Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις των Δήμων μειώνονται σε ... λιγότερα από 2.000.
- Προβλέπεται κατανομή των πόρων με γεωγραφικά, οικονομικά και πληθυσμιακά κριτήρια.
- Οι πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα συνδεθούν με το ΦΠΑ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
- Αλλάζει ο τρόπος ελέγχου των πόρων με υποχρεωτική ανάρτηση των διοικητικών αποφάσεων στο διαδίκτυο, ενώ θα συσταθεί αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου των ΟΤΑ.
- Αναθεωρούνται κονδύλια ύψους 650 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και προσαρμόζονται για να προσληφθεί επιστημονικό προσωπικό από νομικούς, οικονομολόγους και μηχανικούς.
- Δημιουργούνται ηλεκτρονικά δημοτικά ΚΕΠ, αξιοποιείται η «έξυπνη» κάρτα δημότη, ενώ οι δήμοι εξοπλίζονται με ATM τα οποία θα παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες 24 ώρες το 24ωρο επί 365 μέρες.
- Δημιουργείται διοικητική «βοήθεια στο σπίτι» και θεσμοθετείται ο «δημοτικός ανταποκριτής», δηλαδή υπάλληλος που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους με αξιοποίηση και των νέων τεχνολογιών .

Το σχέδιο "Καλλικράτης" συμπυκνώνει την πρόθεση της Πολιτείας, του ιδίου του κράτους, να απαλλαγεί από σύνδρομα που το καθιστούσαν υδροκέφαλο και φοβικό απέναντι σε κάθε έννοια αποκέντρωσης ευθυνών, πόρων και αρμοδιοτήτων.
Προβλέπεται η μεταφορά πολλών αρμοδιοτήτων από τα Υπουργεία προς τις Περιφέρειες και τους Δήμους . Στόχος είναι η μετατροπή του Κράτους από συγκεντρωτικό σε επιτελικό κράτος με εξουσίες που αφορούν αποκλειστικά την χάραξη της εθνικής πολιτικής με αρμοδιότητες περιορισμένες στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής εθνικής άμυνας εθνικής οικονομίας και δικαιοσύνης αρμοδιότητες που δεν μπορούν να ασκηθούν εκ του συντάγματος από την Αυτοδιοίκηση .
Ολο το προσχέδιο έχει τεθεί από το Υπουργείο εσωτερικών σε δημόσια διαβούλευση από τις 10 Ιανουαρίου προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα .
Υπήρξαν εκατοντάδες προτάσεις βελτίωσής του από πολίτες , θεσμοθετημένα όργανα , φορείς κ.λ.π.
Υπάρχει συναίνεση, υπάρχει καλή διάθεση από όλους για να προχωρήσουμε μπροστά. Το μόνο που μένει είναι καλός και προσεκτικός σχεδιασμός για να μην γίνουν λάθη και άστοχες ενέργειες.
Τις επόμενες μέρες σύμφωνα και με τις αρχικές εξαγγελίες του Υπουργού πρέπει να ανοίξει και το δεύτερο σκέλος διαβούλευσης που αφορά το χωροταξικό .
Εμείς ως Δήμος Ιτέας ,
Δική μας ευθύνη ΕΊΝΑΙ να εξειδικεύσουμε τις προτάσεις μας για όσα επιβάλλεται να ισχύσουν στην περιοχή μας .
Πέρα από συμβολισμούς, που έχουν και αυτοί τη σημασία τους, οφείλουμε να διεκδικήσουμε με στέρεα επιχειρήματα έναν καταλυτικό ρόλο για την περιοχή μας Από τη διαβούλευση αυτή μπορούμε να κερδίσουμε σαν τόπος. Οφείλουμε και δικαιούμαστε να θέσουμε ως πρωταρχικό στόχο, οι νέες αυτοδιοικητικές δομές στην ΦΩΚΙΔΑ να είναι θεσμικά και οικονομικά θωρακισμένες.
Στην νέα αυτή αρχιτεκτονική, οΔήμος μας και η ΙΤΕΑ ΜΠΟΡΟΎΝ να καταστούν ένα ισχυρό διοικητικό κέντρο .
Τα ίδια τα κριτήρια οικονομικά, κοινωνικά και εθνικά- που θέτει το σχέδιο "Καλλικράτης" ουσιαστικά "υποδεικνύουν" την ΙΤΕΑ ως έδρα ενός ΔΙΕΥΡΥΜΈΝΟΥ ΔΗΜΟΥ της νέας Περιφέρειας και της νέας Γενικής Διοίκησης.
Τίποτα όμως δεν θα μας χαριστεί αν δεν αξιοποιήσουμε τη διαβούλευση με ενιαία έκφραση και μαχητικότητα.
Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι μια υπόθεση που μας ξεπερνά όλους σαν φυσικά πρόσωπα. Είναι πέρα από τα προσωπικά μας "θέλω".
Το είχα τονίσει από τον Σεπ. του 2008 όταν εδώ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, είχα προτείνει την εθελοντική συνένωση με τους Δελφούς έναν Δήμο που μας συνδέει τόσο η Ιστορία όσο και η σύγχρονη πραγματικότητα .
Θεωρώ ότι εάν τότε είχα εισακουστεί και είχε γίνει από τότε πράξη η συνένωση σήμερα θα είμασταν απέναντι σε μία πάρα πολύ θετική πραγματικότητα τόσο για την Ιτέα όσο και για τους Δελφούς αφού θα συγκέντρωναν μαζί αναμφισβήτητα όλες τις προυποθέσεις και τα κριτήρια που θέτει ο Καποδίστριας ΙΙ για να παίξουν έναν καταλυτικό ρόλο για τις μετέπειτα συνενώσεις που προωθεί σήμερα το σχέδιο Καλλικράτης . Μαζί και οι δύο Δήμοι θα δημιουργούσαν το μεγαλύτερο τόσο πληθυσμιακαά όσο και αναπτυξιακά αστικό κέντρο της περιοχής και κανείς δεν θα μπορούσε σήμερα να προσάψει τυχόν μειονεκτήματα και να αμφισβητήσει την επάρκεια αυτού του Δήμου ως ένα υπερδήμου με τον οποίο εύκολα πλέον θα συνενωνόταν και η Δεσφίνα και το Γαλαξείδι αφού μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν μονόδρομος για αυτούς .
Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελληνική Πολιτεία διαχρονικά ειδικότερα από την δεκαετία του 80 ευνοούσε τις συνενώσεις και έδινε μάλιστα και κίνητρα για αυτό τον σκοπό που σημαίνει ότι εδαφικές περιφέρειες με κοινούς στόχους θα έπρεπε ήδη να έχουν συνενωθεί . Δυστυχώς όμως οι προσπάθειες της πολιτείας «σκόνταψαν» κυρίως στην πολιτική βούληση των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παρά τη γενικόλογη αποδοχή οι εθελούσιες συνενώσεις δεν προχώρησαν όπως θα έπρεπε .

Θεωρώ κ Δήμαρχε ότι θα μπορούσαν να γίνουν καλλίτεροι χειρισμοί .

Εύχομαι να μην το πληρώσουμε .

Βεβαίως έχετε δίκιο όταν επιμένετε ότι ο Δήμος Ιτέας πληρεί όλες τις προυποθέσεις και τα κριτήρια για να είναι το κέντρο ενός υπερδήμου με τους Δελφούς Γαλαξείδι και Δεσφίνα .
• Πληθυσμιακά θα δημιουργηθεί ένα δήμος άνω των 15.000 κατοίκων με την απογραφή του 2001 , με πραγματικό πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων με αυξητικές τάσεις κυρίως στον Δήμο Ιτέας.
• Υπάρχει κοινωνική συνοχή Υπάρχει κοινή πολιτιστική και πολιτισμική παράδοση ίδια ήθη και έθιμα .
• Γεωγραφικά η Ιτέα είναι στο κέντρο αυτών των Δήμων των οποίων οι κάτοικοι εξυπηρετούνται κυρίως από την Ιτέα .
• Αλλά το κυριότερο στον τομέα της Ανάπτυξης όπου και οι τέσσερες Δήμοι έχουν τουριστική κουλτούρα και ζούν κυρίως από το Τουριστικό προιόν αφού συνδυάζουν παραθαλάσσιο, αρχαιολογικό και θρησκευτικό τουρισμό . Κατά συνέπεια υπάρχουν αναμφισβήτητα κοινοί αναπτυξιακοί στόχοι .

Επίσης και από γκάλοπ που είχε γίνει στο διαδίκτυο στο ιστολόγιο iteanet.gr η πλειοψηφία των πολιτών τάχθηκε υπέρ της συνένωσης με Δελφούς - Γαλαξείδι και Δεσφίνα .
Oμως για να είμαστε ειλικρινείς κ. Δήμαρχε δεν αρκεί η άποψη του κάθε Δημοτικού Συμβουλίου ξεχωριστά ούτε πρέπει ο κάθε Δήμαρχος να λειτουργεί «αυτόνομα» αλλά θα πρέπει αφού δεν προχώρησαν οι εθελοντικές συνενώσεις όπως προανέφερα όλοι μαζί οι Δήμαρχοι να προβείτε τουλάχιστον με μία κοινή διακήρυξη και να θεμελιώσετε προς το Υπουργείο εσωτερικών την κοινή απαίτηση της κοινωνίας για την δημιουργία ενός Υπερδήμου με Ιτέα Δελφούς Γαλαξείδι και Δεσφίνα και εν ανάγκη εάν χρειαστεί να προβείτε και σε δημοψηφίσματα στον κάθε Δήμο . Οσον αφορά για το όνομα αυτού του Δήμου είναι κάτι που θα συζητηθεί σε επόμενο στάδιο αλλά η άποψή μου είναι το αυτονόητο . Να ονομαστεί Δήμος Δελφών ένα ιστορικό όνομα που θα προσθέσει αίγλη και κύρος στο νέο αυτό Δήμο .

Κυρίες κ, Κύριοι,
Σε αυτήν την ιστορική συγκυρία δεν πρέπει και δεν μπορεί να χαθεί η μοναδική ευκαιρία να κατοχυρώσει ο Δήμος μας το πλεονέκτημα και την περίοπτη θέση που του αξίζει στον νέο διοικητικό χάρτη της χώρας . Για αυτό κυρίως όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά όπου συμμετέχουμε σε όποια συλλογικά όργανα και εάν συμμετέχουμε οφείλουμε να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις ούτως ώστε ο Δήμος μας να καταστεί το επίκεντρο ενός διευρυμένου Δήμου .

Γ. ΔΡΑΚΑΚΗΣ
Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης

1 σχόλιο:

  1. Καλά τα λες Γιωργάκι, αλλά στη Φωκίδα θα γίνουν δύο Δήμοι. Ενας με έδρα την Άμφισσα και ο άλλος με έδρα το Λιδορίκι. Ετοιμάσου, γιατί για σένα θα είναι καλύτερα. Για 8 χρόνια θα έχουμε Δήμαρχο από την Ιτέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή