Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Σε Ισπανία και Πορτογαλία Απαντούν με απεργίες στα σκληρά μέτρα

Με «μπαράζ» απεργιακών κινητοποιήσεων απαντούν οι εργαζόμενοι σε Ισπανία και Πορτογαλία στα κυβερνητικά σχέδια για την επιβολή σκληρών μέτρων με στόχο τη μείωση του ελλείμματος.
Ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ανάκαμψης οι χαμηλοί μισθοί σύμφωνα με το διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, Πάτρικ Χόνοχαν.

Στην Ισπανία, η σοσιαλιστική κυβέρνηση πρόκειται σήμερα να αντιμετωπίσει την πρώτη πρόκληση με τα σωματεία εργαζομένων, που έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις, διαμαρτυρόμενοι... κατά των σχεδίων της κυβέρνησης για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στην ηλικία των 67 ετών.

Εκπρόσωπος ισπανικού συνδικάτου εκτιμά ότι θα συγκεντρωθούν τουλάχιστον 40.000 με 50.000 διαδηλωτές στο κέντρο της Μαδρίτης. Τα σωματεία εργαζομένων μέχρι στιγμής διαψεύδουν φήμες περί γενικής απεργίας, όμως η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει στενά το μέγεθος των κινητοποιήσεων σε Μαδρίτη, Βαρκελώνη και Βαλένθια, ώστε να αξιολογήσει το βαθμό αντίστασης των εργαζομένων στα μέτρα λιτότητας που χρειάζεται να ληφθούν ώστε να πεισθούν οι επενδυτές ότι η Ισπανία είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τα χρέη της.

Οι οικονομολόγοι, από την πλευρά τους, τονίζουν ότι η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη και οι περικοπές δαπανών αποτελούν αναγκαία μέτρα για την αποφυγή κατάρρευσης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, υπό το βάρος των ραγδαίων ρυθμών γήρανσης του πληθυσμού.

Στην Πορτογαλία, τα σωματεία που εκπροσωπούν τους εργαζομένους του δημόσιου τομέα προετοιμάζουν απεργιακές κινητοποιήσεις στις 4 Μαρτίου, διαμαρτυρόμενοι κατά του «παγώματος» των μισθών, ενός μέτρου ιδιαίτερα σημαντικού στις προσπάθειες της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος προϋπολογισμού.

Η Πορτογαλία αναμένεται την Τετάρτη να περάσει από κρίσιμη δοκιμασία στις αγορές ομολόγων, όταν θα προσπαθήσει να πωλήσει πενταετείς τίτλους, συνολικής αξίας ενός δισ. ευρώ.

Στην Ιρλανδία, τέλος, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Πάτρικ Χόνοχαν, τόνισε ότι οι χαμηλότεροι μισθοί είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ανάκαμψης και τη μείωση της ανεργίας. Η Ιρλανδία, μέσω σημαντικών μειώσεων στις δαπάνες, έχει καταφέρει -εν μέρει- να πείσει τις αγορές ότι βρίσκεται σε πορεία αποκατάστασης των δημόσιων οικονομικών.
Από naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου