Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Ενημέρωση για το έθιμο του "Αλευρομουτζουρώματος" στο Γαλαξίδι

Αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί επισκέπτες του Γαλαξιδίου

Αφού σας καλωσορίσουμε στον όμορφο τόπο μας, σας ευχόμαστε να περάσετε ένα αξέχαστο τριήμερο αποκριάς με κέφι, διασκέδαση και χορό.

Θέλοντας λοιπόν να σε ενημερώσουμε για το έθιμο του «Αλευρομουτζουρώματος», προκειμένου να αποφύγετε τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις, από αυτό που θα αντιμετωπίσετε κατά την παραμονή σας, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε την όλη διαδικασία καθώς και την πορεία που θα ακολουθήσει η παρέλαση των «μουτζουρωμένων».

Το έθιμο έχει αφετηρία την περιοχή «Λάκκος Γαλαξιδίου» (περί ώρα:14:30) στην γέφυρα πλησίον του Δημοτικού Σχολείου. Όλες οι παρέες συγκεντρώνονται στην περιοχή και προμηθεύονται αλεύρι, το οποίο προσφέρεται δωρεάν από το Δήμο Γαλαξιδίου. Οι άλλες προμήθειες, όπως το ... φούμο (μαύρο-κόκκινο), μπορούν να γίνουν από τα καταστήματα του Γαλαξιδίου. Η ενδυμασία καλό θα ήταν να είναι ότι πιο παλιό ένδυμα μπορεί να διαθέτει ο καθένας ή στολή μασκαρά ή και συνδυασμός αυτών. Η παρέλαση ξεκινάει από την στιγμή που συγκεντρωθούν όλοι όσοι θέλουν να μουτζουρωθούν στην αφετηρία και με μπροστάρηδες τις ομάδες των κουδουνοφόρων και την κουστωδία του γαμπρού με τον καρνάβαλο κατευθύνονται προς την παραλία.

Επιθυμητό θα ήταν όλοι οι συμμετέχοντες να έλθουν «αμουτζούρωτοι» στην περιοχή της αφετηρίας και να μουτζουρωθούν εκεί. Με αυτό τον τρόπο παρατείνουμε την αγωνία των επισκεπτών και θα ευχαριστηθούν περισσότερο με το θέαμα που θα αντικρίσουν, ανεβάζοντας έτσι την αδρεναλίνη στα ύψη. Παρακαλούμε επίσης (όσο γίνεται) να αποφεύγετε τις φόρμες (λευκές) μιας χρήσης γιατί χαλάει την αισθητική του εθίμου. Χρησιμοποιείστε όμως γυαλιά εργασίας για αποφυγή τυχόν ατυχήματος στα μάτια καθώς και μάσκα χειρουργική για κάλυψη στόματος και μύτης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κατά την διάρκεια της παρέλασης ως την παραλία προσέχουμε να μην λερώνουμε ή να ρίχνουμε άσκοπα τις «προμήθειες» σε σπίτια ή καταστήματα.

Κατόπιν όταν φτάσουμε στην παραλία μπορούμε να μουτζουρώσουμε όσους βρίσκονται εντός της ζώνης αλλά όχι όσους κάθονται στα μαγαζιά. Αφού τελεστεί ο γάμος του ζευγαριού καίμε τον καρνάβαλο και χορεύουμε παραδοσιακούς χορούς συνοδεία μουσικών οργάνων και διασκεδάζουμε στα καταστήματα του χωριού μας, εφόσον δέχονται μουτζουρωμένους χωρίς φυσικά να έχουμε ίχνος από τα εφόδια.


Επειδή με το έθιμο αυτό έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές, το στηρίζουμε με όλη μας την ψυχή για να μην αλλοιωθεί στο πέρασμα του χρόνου. Θερμή παράκληση σε όλους, να σέβεστε τους επισκέπτες και να ακούτε τις προτροπές των διοργανωτών και μελών της επιτροπής περιφρούρησης που θα φέρουν διακριτικά καπέλα με πορτοκαλί κορδέλα με την ένδειξη "ΑΛΕΥΡΟΜΟΥΤΖΟΥΡΩΜΑ 2010"

Στην πίσω σελίδα αποτυπώνεται το σχεδιάγραμμα της πορείας και της αφετηρίας της εκκίνησης του «αλευρομουτζουρωματος».



Παρακαλείστε να μην χρησιμοποιήσετε αλεύρι ή φούμο το Σαββατοκύριακο.



Σας ευχόμαστε να περάσετε ένα αξέχαστο τριήμερο και είμαστε σίγουροι ότι θα γίνετε μόνιμοι επισκέπτες του ιδιαίτερου εθίμου μας.



Σας Ευχαριστούμε



"Φίλοι Στήριξης & Προστασίας Παραδοσιακού Εθίμου Αλευρομουτζουρώματος"

1 σχόλιο:

  1. ΜΠΡΆΒΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΠΟΥ ΠΉΡΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΊΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΏΣΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΜΟΙΡΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΈΡΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΊΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΝ. ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΊ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΦΟΥΜΟ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΘΕΊ Η ΠΡΌΤΑΣΉ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΛΕΥΡΙ. ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ.

    ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή