Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε έξω από τη Βουλή

Έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σημειώθηκε στις 7:59 το βράδυ του Σαββάτου έξω από το κτίριο της Βουλής, μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Η Αστυνομία είχε προλάβει να εκκενώσει την περιοχή και να διακόψει την κυκλοφορία γύρω από το Σύνταγμα, καθώς είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στις 19:43.

Από την έκρηξη δεν υπήρξαν τραυματίες, ενώ προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές, κυρίως σε τζάμια των γραφείων του ... Κοινοβουλίου και στο παρακείμενο φυλάκιο, αφού το ωστικό κύμα κατευθύνθηκε προς το κτίριο της Βουλής.

Αποκλεισμένοι είναι οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος, ενώ επί τόπου έσπευσαν κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός (μάλλον ωρολογιακός) είχε τοποθετηθεί σε κάδο απορριμμάτων που βρίσκεται έξω από παρτέρι, στη συμβολή της Λ.Βασιλίσσης Σοφίας και της Λ.Αμαλίας, κοντά στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου.

Οι πρώτες υποψίες της Αστυνομίας στρέφονται στην οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς», χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται. Το γεγονός ότι ο άγνωστος που τηλεφώνησε στην Ελευθεροτυπία έδωσε λεπτομέρειες για τη βόμβα, προκειμένου να αποφευχθούν θύματα, παραπέμπει σε προηγούμενη προκήρυξη των «Πυρήνων», με την οποία η οργάνωση διευκρίνιζε ότι δεν έχει στόχο να προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες.

Είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται ανάλογη επίθεση σε χώρο της Βουλής, σε μια από τις καλύτερα φυλασσόμενες περιοχές της Αθήνας.

Περισσότερα στοιχεία για τις κινήσεις των δραστών ίσως προκύψουν από το υλικό που καταγράφουν οι κάμερες ασφαλείας στην περιοχή και το οποίο εξετάζεται από την Αστυνομία.

Επιτόπου ο Μ.Χρυσοχοΐδης

Οι δράστες είχαν στόχο να προκαλέσουν φόβο και πανικό, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος μετέβη στο σημείο της επίθεσης γύρω στις 21.30.

«Δεν φοβόμαστε και δεν πανικοβαλλόμαστε» είπε. Ο χώρος του Κοινοβουλίου «είναι ένας χώρος υψηλού συμβολισμού [....] Είναι αφύλακτος και θα παραμείνει αφύλακτος» και όχι αστυνομοκρατούμενος, πρόσθεσε.

«Σας διαβεβαιώνω ότι οι θρασείς δράστες της επίθεσης θα συλληφθούν όπως τους αξίζει» κατέληξε.

Λίγο νωρίτερα, κύκλοι του υπουργείου έκαναν λόγο για «κίνηση εντυπωσιασμού». Τόνισαν ότι η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται, και ότι «στη βία η Δημοκρατία απαντά με περισσότερη Δημοκρατία».

Την ώρα της έκρηξης συνεδρίαζε στη Βουλή ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Χρ.Παπουτσής, σε δηλώσεις του στο Mega, είπε ότι πρόκειται για χτύπημα κατά της Δημοκρατίας.

«Κάποιοι επιχειρούν να στείλουν μήνυμα που πρέπει να ανησυχήσει όλους τους δημοκράτες. Κάποιοι αποφάσισαν να παίξουν με τη Δημοκρατία. Πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε» απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Συνασπισμού τονίζεται: «Η πράξη αυτή αποτελεί μια πρόκληση απέναντι στη Δημοκρατία. Σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, καθώς αυτή βιώνει τις επιπτώσεις μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, τέτοιου είδους ενέργειες επιδρούν αποπροσανατολιστικά και αξιοποιούνται ως άλλοθι για να αποθαρρυνθούν οι αναγκαίοι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες απέναντι σε μια πολιτική που πλήττει μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.»

Το ΚΚΕ επίσης καταδικασε την επίθεση. «Αυτή η ενέργεια σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πράξη αντίστασης στην άγρια και ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση στα λαϊκά δικαιώματα. Αντίθετα βοηθάει και εξυπηρετεί όσους επιθυμούν να φοβίσουν το λαό» ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του κόμματος.
Από in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου