Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Οριοθέτηση περιφερειακής ζώνης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού: Το θέμα της δεκαετίας (μέρος πρώτο: εισαγωγή)

Τα “παιχνίδια” της οριοθέτησης του εθνικού δρυμού Παρνασσού

Μια πολύ σημαντική δράση που σχετίζεται με τον Εθνικό δρυμό Παρνασσού πρόκειται να απασχολήσει κατοίκους της περιοχής, την τοπική αυτοδιοίκηση, διάφορους φορείς και τα συναρμόδια υπουργεία το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για την αναγνώριση της περιφερειακής ζώνης των Εθνικών δρυμών και κατ΄επέκταση και του Παρνασσού, δηλαδή η επέκτασή του, ο καθορισμός της οποίας εικάζεται ότι θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου.

Ήδη όργανα και φορείς της Στερεάς Ελλάδος έχουν συνεδριάσει για το θέμα, αποδεικνύοντας πόσο προβληματική είναι η προστασία των εθνικών δρυμών.

Υφιστάμενο νομικό καθεστώς

Είναι γεγονός ότι για τους περισσότερους από τους αναγνωρισμένους εθνικούς δρυμούς της χώρας δεν έχει αναγνωριστεί η περιφερειακή ζώνη, με αποτέλεσμα οι καταπατήσεις εδαφών και οι αυθαιρεσίες να γίνονται ανεξέλεγκτα.


Δείγμα πολιτισμού και σωστής αντιμετώπισης του περιβάλλοντος, αποτελεί η θεσμοθέτηση ... εθνικών δρυμών, καθώς με τον τρόπο αυτό προστατεύονται σπάνια και υπό εξαφάνιση είδη φυτών αλλά και ζώων. Παράλληλα, οι περιοχές αυτές αποτελούν σημεία προσέλκυσης τουριστών, όπου με ελεγχόμενο τρόπο δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούν για την χλωρίδα αλλά και την πανίδα της περιοχής.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εθνικού δρυμοί

Ανάμεσα στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εθνικοί δρυμοί είναι ο περιορισμένος αριθμός τους και η απροσδιόριστη έκταση της περιφερειακής τους ζώνης.

Η χώρα μας διαθέτει τεράστιο φυτικό και ζωικό πλούτο που χρήζει κρατικής μέριμνας και εντατικής προστασίας. Οι υπάρχοντες εθνικοί δρυμοί δεν αρκούν. Χρειάζεται η δημιουργία νέων ώστε να διασωθεί η σπάνια πανίδα και χλωρίδα της χώρας μας.

Έτσι αποδεικνύεται σημαντικό πρόβλημα η ελλιπής φύλαξη, καθώς οι τεράστιες εκτάσεις σε συνδυασμό με το δύσβατο των περιοχών σε πολλές περιπτώσεις καθιστούν πολύ δύσκολη την περιφρούρηση τους. Λ

όγω της ελλιπούς φύλαξης οι κυριότερες συνέπειες είναι το παράνομο κυνήγι άγριων ζώων με αθέμιτα μέσα, η παράνομη ξύλευση σπάνιων ειδών δέντρων, αλλά και η παράνομη βόσκηση κοπαδιών σε προστατευόμενες εκτάσεις. Άλλα προβλήματα είναι η οικοπεδοποίηση δασικών εκτάσεων των εθνικών δρυμών και η γειτνίαση ορισμένων εξ’αυτών με παραθεριστικά κέντρα, η οποία σε συνδυασμό με την ελλιπή κρατική προστασία ωθούν πολλούς ιδιώτες στην ανέγερση πολυτελών κατοικιών, μέσα ή στα όρια των δρυμών. Επίσης προβλήματα αποτελούν η παράνομη επέκταση γεωργικών εκτάσεων και η διεκδίκηση μέρους των εδαφών των εθνικών δρυμών για βοσκότοπους, βάσει επίσημων εγγράφων από… την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Ο Παρνασσός

Ο υφιστάμενος πυρήνας του εθνικού δρυμού Παρνασσού καταλαμβάνει 36.296 στρέμματα. Περιλαμβάνει κορυφές χαμηλού και μέσου υψομέτρου και όχι τα ψηλότερα σημεία του βουνού, όπως ο Γεροντόβραχος και η Λιάκουρα. Η περιφερειακή ζώνη όμως παραμένει απροσδιόριστη.

Το μεγαλύτερο τμήμα του εθνικού δρυμού, περίπου 30.000 στρέμματα, καλύπτεται από έλατα του είδους Abies Cephalonica, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν κέδροι, μαυρόπευκα, αγριοκορομηλιές και διάφορα άλλα είδη.

Επιπλέον στον Παρνασσό διαβιώνουν 25 ενδημικά και πολλά άλλα σπάνια είδη φυτών, τα οποία όμως συναντώνται κυρίως στις ψηλότερες κορυφές, που δεν είναι ενταγμένες στα όρια του εθνικού δρυμού. Σπάνια είδη χλωρίδας εντός δρυμού είναι η Paeonia Parnassica, ο κόκκινος κρίνος (Lilium Chaladonicum), η Euphorbia Orphanidis, o Thymus Parnassicus και δεκάδες άλλα.

Επίσης στον εθνικό δρυμό Παρνασσού συναντώνται κοινά θηλαστικά, λ.χ. κουνάβια, ασβοί, αλεπούδες, λαγοί, σκίουροι και λύκοι. Ο πλούτος της ορνιθοπανίδας είναι τεράστιος: γύπες, γυπαετοί, γεράκια, χρυσαετοί, σταυραετοί, πετρίτσες, χρυσογέρακες, δρυοκολάπτες, πετροπέρδικες.

Η οικονομική - τουριστική ανάπτυξη

Στην περιοχή του Παρνασσού υπάρχει εντατική οικονομική - τουριστική ανάπτυξη. Η Αράχοβα, δημοφιλής χειμερινός προορισμός, απέχει περίπου 175 χλμ. από την Αθήνα, 10 χλμ. πιο μακριά από την Αράχοβα βρίσκονται οι Δελφοί, ενώ στα όρια του δρυμού λειτουργούν οι χιονοδρομικές εγκαταστάσεις του Ε.Ο.Τ. (Φτερόλακκα, Κελλάρια) και του Αθηναϊκού Ομίλου Σκι (Γεροντόβραχος). Επιπλέον, στον Παρνασσό υπάρχει ο οικισμός Επτάλοφος (Αγόριαννη), με ηπιότερη μεν, εντεινόμενη δε οικιστική - τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Τώρα για το τι υπάρχει στο Λιβάδι ή σε άλλες περιοχές που αφορούν στους τρεις διαχειριστικούς Νομούς (Φθιώτιδα, Βοιωτία και Φωκίδα) είναι γνωστά. Όπως επίσης και ότι το μεγαλύτερο μέρος του Δρυμού ανήκει στην Φωκίδα.

Οι αντιδράσεις

Όπως έχω αναφερθεί σε προηγούμενο post (δείτε εδώ), υπάρχουν συντονισμένες αντιδράσεις για τη θεσμοθέτηση του εθνικού δρυμού Παρνασσού.

Μέχρι στιγμής έχει συνεδριάσει στην Αμφίκλεια το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, για την γνωμοδότηση για το σχέδιο ΚΥΑ σχετικά με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη Εθνικού Δρυμού Παρνασσού. Αποφασίστηκε να αναβάλλει ο Φορέας την συζήτηση του θέματος και να ζητηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο δημόσια διαβούλευση, όπως γίνεται και σε άλλα θέματα ώστε να ληφθούν υπόψη και οι προτάσεις των τοπικών κοινωνιών που εμπλέκονται στα όρια του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού. Μετά λοιπόν από διαλογική συζήτηση αποφασίστηκε να:

1. Σταλεί έγγραφο στο Υπουργείο για πάγωμα της ΚΥΑ και δημόσια διαβούλευση για το θέμα.

2. Να σταλεί έγγραφο στις τρεις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Φωκίδας, ώστε να αναβάλλουν την γνωμοδότηση των Νομαρχιακών Συμβουλίων για τους ίδιους λόγους.

3. Να ζητηθεί από τους εμπλεκόμενους Δήμους να στείλουν τις προτάσεις τους ώστε να ληφθούν υπόψη, με εξαίρεση τον Δήμο Παρνασσού που ήδη τις έχει στείλει (η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας είχε προγραμματίσει την συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση της 14-12-09, μετά την παρέμβαση του Φορέα ανέβαλλε το θέμα).

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ενημερωθεί η Βουλευτής του Νομού Φωκίδας (ΠΑΣΟΚ), Αφροδίτη Παπαθανάση, από εκπροσώπους του Δήμου Παρνασσού και ανέλαβε να παρέμβει στο αρμόδιο Υπουργείο για την αναβολή του θέματος και το αίτημα για δημόσια διαβούλευση.


Από http://parnassos.co.nr/

1 σχόλιο:

  1. Όσο εμείς θα διαβουλευόμαστε για την περιφερειακή ζώνη του δρυμού, ο πυρήνας θα ΄χει γίνει τσιμέντο.
    Δεν καταλαβαίνω το πνεύμα του άρθρου:
    Από τη στιγμή που ο δρυμός
    -είναι βορά για τους εργολάβους και την 'τουριστική ανάπτυξη',
    -δεν υπάρχει αντίδραση από κανέναν(ούτε από ντόπιους απ' όσο ξέρω που τρώνε απ' τα ψίχουλα κι είναι ικανοποιημένοι),
    -δεν υπάρχει προστασιά από δασαρχείο ή άλλους αρμόδιους φορείς
    -γενικά μοιάζουν όλοι βολεμένοι με την κατάσταση,
    σε τι περισσότερο θα βοηθήσει η οριοθέτηση της περιφερειακής ζώνης;(όχι βέβαια πως με βρίσκει αντίθετο)
    Όλα αυτά μου θυμίζουν σχέδια επί χάρτου από στρατηγούς που δεν έχουν δει μάχη ούτε με τα κυάλια.
    Ας κάνουνε και καμιά βόλτα στα μέρη που θέλουν να σώσουν, θα είναι πολύ διαφωτιστικό γι'αυτούς:
    Η Αγόριανη βέβαια δεν είναι οικισμός, χωριό είναι και με πολλές επεκτατικές βλέψεις προς το δάσος, μεγαλύτερες απ' ότι το Λιβάδι.
    Από κάτω βρίσκονται επίσης οι Δελφοί, οι οποίοι σκαρφαλώνουν ταχύτατα προς Λιβάδι με μπροστάρηδες τοπικούς 'άρχοντες' κι εργολάβους.Έχουν γίνει γνωστά αυτά εδώ και καιρό, μην τα ξεχνάμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή