Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Συγκρατημένη αισιοδοξία . Τάσεις ελαφράς ύφεσης παρουσιάζει η πανδημία της γρίπης

Συνεχίζουν να κλείνουν χωρίς λόγο τα σχολεία στην Φωκίδα, μιας και τα παιδιά συνεχίζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες σε διασκεδάσεις, σε φροντιστήρια , τον αθλητισμό και την συμμετοχή τους στις διάφορες εκδηλώσεις των δήμων, ενώ αρχίζει να εμφανίζεται πλέον το τέλος της γρίπης των χοίρων.

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, έχουν περιοριστεί οι ιατρικές επισκέψεις ασθενών με συμπτώματα γρίπης.
Τάσεις ελαφράς μείωσης στη δραστηριότητα της νέας γρίπης διαπιστώνονται στην νεότερη εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για τη νέα γρίπη.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η χώρα βρισκεται ακόμη στη φάση κορύφωσης του ... πανδημικού κύματος και, άρα, η ύφεση θα επιβεβαιωθεί ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Την τελευταία εβδομάδα, επιβεβαιώθηκαν 2.104 επιπλέον κρούσματα της νέας γρίπης. Ένα στα δύο δείγματα που αναλύονται (δειγματοληπτικά και κυρίως από ασθενείς που εισάγονται σε νοσοκομεία με σοβαρά συμπτώματα ή επιπλοκές) είναι θετικό στον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης.

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, έχουν περιοριστεί σχετικά οι ιατρικές επισκέψεις ασθενών με συμπτώματα γρίπης: Για κάθε 1000 επισκέψεις, οι 60 περίπου αφορούσαν σε ασθενείς με τέτοια συμπτωματολογία -την προηγούμενη εβδομάδα η αναλογία είχε φτάσει στο 90 προς 1000.

Πάντως, όπως επισημαίνουν «φέτος είναι η μοναδική χρονιά που το επιδημικό κύμα εμφανίζεται πριν το Δεκέμβριο και η μοναδική χρονιά που οι ιατρικές επισκέψεις υπερέβησαν τις 60 ανά 1.000».

Αμείωτες, όμως, συνεχίζονται οι απουσίες μαθητών από τα σχολεία λόγω γρίπης. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα που συλλέγει καθημερινά το Πανελληνιο Σχολικό Δίκτυο, έως και πάνω από 15% των μαθητών απέχουν από τα μαθήματά τους λόγω ύποπτων συμπτωμάτων. Οι περισσότερες απουσίες την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν στα σχολεία της Αττικής.

Εν τω μεταξύ, ψυχραιμία, αλλά σε καμία περίπτωση εφησυχασμό συνέστησε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Παναγιώτης Μπεγλίτης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Καραγκούνη για τη διαχείριση του θέματος της νέας γρίπης στο στράτευμα.

Ο υπουργός σημείωσε ότι έχουν ζητηθεί από το υπουργείο Υγείας 150.000 εμβόλια και στην πρώτη φάση έχουν παραληφθεί 25.000 για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κ.Μπεγλίτης διαβεβαίωσε ότι τα μέχρι σήμερα 282 κρούσματα νέας γρίπης που παρουσιάστηκαν και στους τρεις κλάδους ήταν περιστατικά ελαφράς μορφής και δεν χρειάστηκε, εκτός από μία περίπτωση ενός ναύτη του Πολεμικού Ναυτικού, να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.


Από in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου