Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Φωκίδα τέλος; Διαμοιράζουν ήδη τα ιμάτιά μας

Φωκίδα: Κίνημα συνένωσης με τη Δυτική Ελλάδα
Τρεις δήμοι το νομού θέλουν να έχουν έδρα Περιφέρειας την Πάτρα

«Κίνημα» συνένωσης της Φωκίδας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος συγκροτούν παράγοντες τριών δήμων στην δυτική πλευρά του νομού, προσδοκώντας ότι η επικείμενη αναδιάρθρωση των περιφερειών της χώρας θα οδηγήσει στην «αποκόλληση» του νομού από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος που έχει έδρα τη Λαμία και την «προσάρτηση» του στη δυτική Ελλάδα, με έδρα την Πάτρα.

Αυτό αναφέρεται σε ρεπορτάζ του πολιτικού περιοδικού "Ατζέντα" της Πάτρας που κυκλοφορεί αύριο Πέμπτη.

Αιρετοί παράγοντες, δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη οργανώσεων και συλλόγων από τους δήμους Τολοφώνα, Βαρδουσίων και Ευπαλίου σχηματοποιούν ήδη ένα πλάνο κινήσεων ώστε να ... ασκήσουν πιέσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Αίτημα τους να υπαχθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ατζέντας» μια τέτοια προοπτική δεν θα έβρισκε αντίθετους παράγοντες και του δήμου Ιτέας.

Μάλιστα, ακόμα και κομματικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται να παρέμβουν στον κ. Ραγκούση, συνηγορώντας υπέρ του αιτήματος και πιέζοντας παράλληλα για την ικανοποίηση του. «Αυτή τη στιγμή τρεις δήμοι της δυτικής Φωκίδας – Ευπάλιο, Βαρδούσια, Τολοφώνας- έχουν καταγεγραμμένη επιθυμία να υπαχθούν διοικητικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος», λέει στην «Ατζέντα» ο γραμματέας της Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Ευπαλίου Σωτήρης Πανουργιάς. Ο ίδιος προσθέτει ότι η διοικητική υπαγωγή της περιοχής στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος δεν συνάδει με λόγους οικονομικούς, αναπτυξιακούς και ιστορικούς που επιτάσσουν την διοικητική ενοποίηση της με την δυτική Ελλάδα.

Την άποψη αυτή, ωστόσο, δεν ασπάζονται άλλοι παράγοντες του νομού, κυρίως από την ανατολική και βόρεια πλευρά, που πιέζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Δηλαδή την παραμονή της Φωκίδας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται τέτοιο ζήτημα. Πριν από ενάμισι χρόνο είχαν δει το φως της δημοσιότητας σχεδιασμοί του τότε υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, σύμφωνα με τους οποίους η Φωκίδα, στο πλαίσιο αναδιάταξης των ορίων των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, θα συνενωνόταν με τον νομό Αιτωλοακαρνανίας και θα υπαγόταν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Η αντίδραση στελεχών της τοπικής Νέας Δημοκρατίας ήταν άμεση και σφοδρότατη. Τον Απρίλιο του 2008 ο τότε βουλευτής Φωκίδας (Ν.Δ.) της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μπούγας έστειλε υπόμνημα στο υπουργείο Εσωτερικών, προειδοποιώντας τον κ. Παυλόπουλο ότι τυχόν συνένωση με την Αιτωλοακαρνανία θα έβρισκε αντίθετους τους κατοίκους του νομού. Αντίθετα, ο κ. Μπόυγας συμφωνούσε στην προοπτική συγχώνευσης της Φωκίδας με κάποιον από τους νομούς της Στερεάς Ελλάδας.

«Η πρόταση αυτή (σ.σ. συνένωση με Αιτωλοακαρνανία) είναι εντελώς αυθαίρετη διότι αγνοεί προφανείς δεσμούς της Φωκίδας με την Στερεά Ελλάδα, της οποίας αποτελεί, άλλωστε, τον γεωγραφικό και ιστορικό πυρήνα» έγραφε ο κ. Μπόυγας. Προσθέτοντας: «εκ της θέσεώς της, η Φωκίδα εντάσσεται άρρηκτα στην χωρική, συγκοινωνιακή, οικονομική, παραγωγική, οικιστική και δημογραφική ενότητα της Στερεάς Ελλάδος, τυχόν διοικητική, επομένως, αποκοπή της από την ενότητα αυτή αφενός δεν υπακούει σε στοιχειώδη ορθολογικά κριτήρια και αφετέρου θα εντείνει φαινόμενα αναπτυξιακού, σε βάρος της, δυϊσμού».

Τώρα, όμως, φαίνεται ότι αναθερμαίνεται το «κίνημα» υπαγωγής της Φωκίδας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Από την άλλη, στην Αιτωλοακαρνανία συζητούν για... δική τους περιφέρεια, με έδρα το Μεσολόγγι. Και προτείνουν, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των περιφερειών τη δημιουργία μιας ενιαίας διοικητικής ενότητας, αποτελούμενης από τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Λευκάδας και Ευρυτανίας. Θέση που, όπως φαίνεται, έχει διακομματική αποδοχή καθώς βρίσκει σύμφωνους τουλάχιστον δυο βουλευτές του νομού, τον Παναγιώτη Κουρουμπλή (ΠΑΣΟΚ) και τον Δημήτρη Σταμάτη (Νέα Δημοκρατία).
Από thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου