Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Απάντηση Δήμου Δελφών στο θέμα σύνδεσης του Αρχαιολογικού Χώρου με το ΒΙΟΚΑ Δελφών

Σε συνέχεια της δημοσίευσης που αφορά στην αποχετευτική σύνδεση του Αρχαιολογικού Μουσείου με τον BIOKA Δήμου Δελφών θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά ότι:

Ο Δήμος Δελφών έχοντας επίγνωση της αναγκαιότητας του δεδομένου έργου προχώρησε στην εκπόνηση σχετικής μελέτης. Η μελέτη κόστισε €6.000, παραδόθηκε το 2005 και έλαβε την σχετική έγκριση από την Ι’ ΕΠΚΑ την ίδια χρονιά. Σύμφωνα με την μελέτη, το κόστος υλοποίησης του έργου, σε δύο φάσεις, ανέρχεται σε €452.000. Ο Δήμος Δελφών προέβη σε συνεχείς εκκλήσεις προς το Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το εν λόγω έργο έστω στην αρχική Α΄φάση κόστους €180.000, μιας και το ποσό υλοποίησης του έργου ήταν και είναι πέραν από τις δυνάμεις ενός -ιστορικού μεν- αλλά μικρού Δήμου.
Το Υπουργείο Πολιτισμού ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις και πρότεινε την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών και ... χρηματοδότηση με το ποσό των €180.000. Η πρόταση αυτή δεν βρήκε τελικά πρόσφορο έδαφος στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Τελικά το Υπουργείο Πολιτισμού χρηματοδότησε το 2007 τον Δήμο μας μόλις με το ποσό των €50.000 το οποίο μέχρι σήμερα παραμένει αδιάθετο μιας και δεν επαρκεί για την δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου.
Η σχετική πρώτη μελέτη του 2005 αναγκαστικά επικαιροποιήθηκε από τον Δήμο Δελφών το 2008 με κόστος €6.819 και το τελικό κόστος υλοποίησης έφθασε πια τα €487.900.
Ο Δήμος Δελφών επαναλαμβάνει την έκκλησή του και προς τον νέο Υπουργό Πολιτισμού με την ελπίδα της εξεύρεσης της σχετικής υπολειπόμενης χρηματοδότησης.
Σε έναν ιστορικό χώρο που δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, ο Δήμος στον οποίο διοικητικά ανήκει, έτυχε όπως και οι άλλοι της κατάργησης των τελών παρεπιδημούντων. Το όφελος της πόλης των Δελφών από τα εκατομμύρια των επισκεπτών δυστυχώς παραμένει μηδαμινό.
Παλαιότερη πρότασή μας για ανταποδοτική χρήση τουλάχιστον €1 από κάθε εισιτήριο για την υλοποίηση έργων υποδομής και ανάπτυξης στον Αρχαιολογικό Χώρο Δελφών, θα είχε ήδη δώσει τη ζωτική λύση στο πρόβλημα. Επίσης θα ήταν εφικτή η διαμόρφωση νέων συνθηκών για τους επισκέπτες του Χώρου με δυνατότητες δωρεάν μεταφοράς εντός της πόλης, με αναβαθμισμένο περιβάλλοντα χώρο και με λειτουργικές παρεμβάσεις ασφαλείας.
Γι αυτό τον λόγο ο Δήμος Δελφών είναι ανοιχτός σε κάθε δημιουργική πρόταση που προωθεί με σύγχρονους τρόπους την τοπική ανάπτυξη, ειδικά στις δύσκολες αυτές εποχές που ο τόπος μας βιώνει.

Δεν ξέρω να θα καταφέρουν να φτιάξουν την σύνδεση, για καλό και για κακό στην φωτογραφία σας δείχνουμε μια προϊστορική τουαλέτα από την Σαντορίνη για να παίρνει ιδέες ο Δήμος και το υπουργείο.
Η πόλη είχε πληρέστατο αποχετευτικό σύστημα με τουαλέτες και στους πάνω ορόφους! (Κάτι που η "πολιτισμένη Ευρώπη" θα ανακαλύψει 3500 χρόνια αργότερα... ενώ στους Δελφούς ακόμη το ψάχνουν.
Εν τω μεταξύ τα 50000 χιλιάρικα μείνανε χρόνια αχρησιμοποίητα....

1 σχόλιο:

  1. O μπαξές έχει και άλλα λουλούδια. 35 μπουμπούκια με μερική απασχόληση από την πίσω πόρτα στο Μουσείο. Διαβάστε την σημερινή Ώρα της Φωκίδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή