Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Πρεμιέρα κινητοποιήσεων μεθαύριο Φοιτητές και μαθητές προγραμματίζουν το πρώτο, για τη φετινή χρονιά, συλλαλητήριο στην Αθήνα

Μεθαύριο Πέμπτη ανοίγει η αυλαία των φετινών κινητοποιήσεων στην εκπαίδευση. Φοιτητές και μαθητές προγραμματίζουν το πρώτο συλλαλητήριο στην Αθήνα (από τα Προπύλαια στις 12 το μεσημέρι), την ίδια στιγμή που η σπίθα των καταλήψεων στα σχολεία άναψε. Περί τα 30 σχολεία σε όλη τη χώρα έχουν προχωρήσει σε κατάληψη με κύριο αίτημα την κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς. Χθες η υπ. Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία συναντήθηκε με τα προεδρεία της ΟΛΜΕ και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, ανέφερε ότι τα κενά είναι περισσότερα από 5.000. «Η αναπλήρωσή τους είναι μείζον θέμα. Καταβάλλουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες, είναι άμεση προτεραιότητά μας και θα ανακοινώσουμε εντός της εβδομάδος το χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη όλων των ... κενών», δήλωσε. Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» το μέλος της φοιτητικής παράταξης ΕΑΑΚ (πρόσκειται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) κ. Ηλ. Κεφαλάς το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί με βασικό αίτημα την αύξηση της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης, την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της και την μη αναγνώριση των κολεγίων. Στο συλλαλητήριο θα πάρουν μέρος και οι μαθητές που συγκροτούν το Συντονιστικό Αντίστασης Μαθητικών Πρωτοβουλιών, οι οποίοι συναντήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στα γραφεία της ΟΛΜΕ. Οπως δήλωσε στην «Κ» ο μαθητής του 1ου Λυκείου Βριλησίων Ορ. Ηλίας, οι μαθητές της Αθήνας έχουν στόχο να πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις εν όψει της συμπλήρωσης -στις 6 Δεκεμβρίου- ενός έτους από τον θάνατο του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου. «Ζητάμε αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, κατάργηση της βάσης του 10 και ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ, διατήρηση της ενισχυτικής διδασκαλίας», ανέφερε στην «Κ» ο Ορέστης, προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα των ελλείψεων εκπαιδευτικών που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Το θέμα συζήτησε η υπουργός με τα προεδρεία των ΟΛΜΕ και ΔΟΕ και δεσμεύτηκε για άμεση λύση του. Επίσης, δεσμεύτηκε για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου μεταθέσεων και αποσπάσεων με στόχο να γίνονται για την κάλυψη κενών θέσεων και όχι για ρουσφετολογικούς λόγους. Ταυτόχρονα, η κ. Διαμαντοπούλου υποσχέθηκε την αναβάθμιση του ολοήμερου σχολείου σε ορίζοντα 4ετίας με την κάλυψη των θέσεων από μόνιμους δασκάλους και όχι ωρομίσθιους. Η υπουργός απάντησε ότι η ικανοποίηση των μισθολογικών αιτημάτων των εκπαιδευτικών θα κριθεί στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής.

Προετοιμασία συνεδρίου

Η προσπάθεια για επανασύσταση της ΕΦΕΕ συνεχίζεται μετ’ εμποδίων. Χθες, οι εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων συναντήθηκαν για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών για να προετοιμάσουν το πανσπουδαστικό συνέδριο. Τις δύο πρώτες συναντήσεις διέκοψαν βίαια μέλη της ΕΑΑΚ καθώς διαφωνούν με τη διαδικασία.
από Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου