Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Η Αριστερά ο μεγάλος νικητής των γερμανικών εκλογών



Μπάλλη Κ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: ΑΥΓΗ 01/09/2009

Μέχρι το πρωί της Κυριακής ήταν αδύνατον να εντοπίσει κανείς στο Βερολίνο έστω και ένα ψήγμα προεκλογικού κλίματος. Τέσσερις εβδομάδες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές και παρά τις προσπάθειες των κομμάτων να προκαλέσουν μια κάποια πόλωση, με τα σκανδαλάκια που αποκαλύπτουν το ένα για το άλλο, το εκλογικό σώμα παρακολουθούσε βουβό και -επιφανειακά τουλάχιστον- αδιάφορο τις προεκλογικές εκστρατείες της Μέρκελ (CDU) και του Στάινμαϊερ (SPD), ενώ έδινε ελάχιστα περισσότερη σημασία στα λόγια των Φιλελεύθερων, των Πράσινων και της Αριστεράς. Όλα έδειχναν ότι οι εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου θα ήταν οι πιο βαρετές από ενοποιήσεως της Γερμανίας....

Όλα αυτά μέχρι το απόγευμα της Κυριακής - μετά το κλίμα άλλαξε. Το άλλαξαν τα αποτελέσματα των τριών τοπικών βουλευτικών εκλογών στα ... κρατίδια του Ζάαρ, της Θουριγγίας και της Σαξονίας και των δημοτικών στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.

Είκοσι εκατομμύρια Γερμανοί ψήφισαν την Κυριακή για τα τοπικά κοινοβούλια και τα δημαρχεία στο μεγαλύτερο κρατίδιο της χώρας και η ψήφος τους κλόνισε τις βεβαιότητες και έκανε αίφνης ενδιαφέρον το πολιτικό παιχνίδι στο Βερολίνο. Παντού οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ έχασαν έδαφος, στο Ζάαρ και τη Θουριγγία μάλιστα σε διψήφιο ποσοστό, παντού τα υπόλοιπα κόμματα πήραν την ανιούσα. Κι επειδή οι τοπικές εκλογές δεν είναι δημοσκόπηση, τώρα όλα τα ενδεχόμενα για τη συγκρότηση του επόμενου κυβερνητικού σχηματισμού στο Βερολίνο είναι ανοιχτά: από τη διατήρηση του μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών μέχρι την εξωτική «Τζαμάικα» (Χριστιανοδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι) ή το ζόρικο «διπλό κοκκινοπράσινο» (Σοσιαλδημοκράτες, Αριστερά και Πράσινοι).

Από 2% στο 21% η Αριστερά στο Ζάαρ!

Στο Ζάαρ μεγάλος νικητής των εκλογών -με παράλληλη εντυπωσιακή αύξηση της εκλογικής συμμετοχής- αναδείχθηκε η Αριστερά του Όσκαρ Λαφοντέν. Ξεπέρασε το 20% -για την ακρίβεια, έπιασε 21,3%- από 2% που είχε πάρει πέντε χρόνια νωρίτερα το τότε PDS χωρίς τον Λαφοντέν που θεωρείται «άρχων» του Ζάαρ. Τώρα η Αριστερά διεκδικεί να μπει στην κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Σοσιαλδημοκράτη Χάικο Μάας (πήρε 24,5%) και με τη συνεργασία των Πράσινων (5,9%). Τα δέκα χρόνια της απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των Χριστιανοδημοκρατών έληξαν άδοξα με το 34,5% που έλαβαν προχθές, ενώ δεν τους βγαίνουν τα κουκιά ούτε για να κάνουν κυβέρνηση με τους Φιλελεύθερους που εκτοξεύτηκαν στο 9,2%. "Η ενίσχυση του κόμματος της Αριστεράς είναι μήνυμα για τις επερχόμενες γενικές εκλογές. Πιστεύω ότι τώρα οι Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να επανεξετάσουν την πάγια θέση τους, στην οποία τους έχουν στριμώξει συντηρητικοί και κίτρινος τύπος: Ότι δεν συνεργάζονται σε παγγερμανικό επίπεδο με το κόμμα της Αριστεράς" δήλωσε ο Όσκαρ Λαφοντέν που είχε κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος το βράδυ της Κυριακής.

Και στη Θουριγγία οι Χριστιανοδημοκράτες έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία, πέφτοντας στο 31,2%. Εδώ μάλιστα μπορεί να εκλεγεί ο πρώτος πρωθυπουργός από το κόμμα της Αριστεράς, καθώς ο Μπόντο Ράμελο ενίσχυσε τις δυνάμεις του κόμματός του στο 27,4% και έχει δηλώσει ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με -μικρότερο- εταίρο τους Σοσιαλδημοκράτες (18,5%) και τη συνεργασία των Πράσινων (6,2%) που για πρώτη φορά μπήκαν στη Βουλή της Θουριγγίας....

Η Σαξονία είναι το μόνο κρατίδιο στο οποίο διασώθηκε η δεξιά -και μπορεί να κάνει κυβέρνηση με τους Φιλελεύθερους (10,2%)-, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες έπεσαν μόνο στο 40,2%. Εκεί και η Αριστερά είδε το ποσοστό της να μειώνεται στο 20,6%, ενώ το SPD κατάφερε να βελτιωθεί ελαφρώς το ξεφτιλισμένο ποσοστό του των προηγούμενων εκλογών στο -αμελητέο για μεγάλο λαϊκό κόμμα- 10,4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου