Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων της Άμφισσας για το ΤΕΙ Άμφισσας


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Συλλογικών Φορέων και Πολιτών
της Άμφισσας και της Φωκίδας
--------------------------
Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες τρία ολόκληρα χρόνια από την 21η Ιουνίου 2006, όταν οι συλλογικοί φορείς της Άμφισσας και της Φωκίδας, σ’ ένα αυθόρμητο ξέσπασμα αγωνίας για την πορεία του Τ.Ε.Ι. της πόλης μας, οργανώσαμε το γνωστό συλλαλητήριο με το οποίο οι συμπολίτες μας μαζικά, πέραν χρωμάτων και ιδεολογικών τοποθετήσεων, εξέφρασαν τη μεγάλη τους ανησυχία για το φλέγον αυτό ζήτημα.
Σήμερα, τρία χρόνια μετά, και αφού έχουμε βιώσει ... πολλές και διαφορετικές καταστάσεις (υποσχέσεις, ενέργειες, επαφές, διαμαρτυρίες κλπ) γύρω απ’ το θέμα αυτό, αντιμετωπίζουμε μια σειρά νέων προκλήσεων (και κινδύνων…), που σε γενικές γραμμές επιθυμούμε να σας μεταφέρουμε:
Α) Σχετικά με το ημιτελές κτήριο. Η μελέτη που εκπόνησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας κατατέθηκε πριν ένα μήνα περίπου (μετά από αρκετή καθυστέρηση δηλαδή…) στο Τ.Ε.Ι. Λαμίας προς έγκριση και το Τ.Ε.Ι. Λαμίας με τη σειρά του την παρέδωσε στον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων για να την ελέγξει. Το πρόβλημα όμως (πέραν της προφανούς μέχρι σήμερα καθυστέρησης…) είναι ότι αυτή η περίφημη μελέτη δεν ξέρουμε αν είναι άμεσα εφαρμόσιμη! Φτάνοντας τώρα στο τέλος (όπως εμείς ελπίζαμε…) της διαδικασίας, προέκυψε το ζήτημα ποιος θα επιβλέψει την εκτέλεση του έργου (ως διευθύνουσα υπηρεσία). Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας ή ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων; Το Τ.Ε.Ι. Λαμίας (όπως και τα περισσότερα Τ.Ε.Ι. άλλωστε) έχει καταρχήν νομική δέσμευση με τον Ο.Σ.Κ. να επιβλέπει αυτός όλα τα εκτελούμενα έργα του. Πρόσφατα (λίγο πριν το Πάσχα) ο Ο.Σ.Κ. έδωσε τη συγκατάθεσή του ειδικά για το έργο αυτό να αναλάβει την επίβλεψη η Νομαρχία μας. επιβλέψει ο Ο.Σ.Κ., η περιβόητη πιο πάνω μελέτη θα χρειαστεί και νέες προσαρμογές, γιατί ο Ο.Σ.Κ. έχει διαφορετικές διαδικασίες προκήρυξης των έργων από τις Νομαρχίες. Προκύπτει ασφαλώς το ερώτημα γιατί δε διευκρινίστηκε έγκαιρα από τους εμπλεκόμενους φορείς (επίσημα και αδιαμφισβήτητα) το ποιος θα επιβλέψει το έργο, ώστε ανάλογα να ετοιμαστεί και η μελέτη… Το βασικότερο όμως είναι να διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα αυτό ώστε, είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση, να προχωρήσει η ένταξη του έργου στο Ε.Σ.Π.Α. χωρίς νέες χρονοτριβές!
Β) Σχετικά με τη λειτουργία του Παρατήματος. Το σημαντικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η δραματικά ελλιπής στελέχωση του νέου πλέον Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης. Απαιτείται άμεση πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, αφού στην ουσία υπηρετούν μόνο (2) μόνιμοι καθηγητές, όταν ο μικρότερος ανεκτός αριθμός για ένα τέτοιο Τμήμα Τ.Ε.Ι. είναι της τάξης των (12-15) μόνιμων καθηγητών. Μετά από συστηματικές ενέργειες και παρότρυνση των συλλόγων μας, η διεύθυνση του Παραρτήματος Άμφισσας του Τ.Ε.Ι. Λαμίας (Τμήμα Εμπορίας & Διαφήμισης) απέστειλε προ δύο περίπου μηνών στη Διοίκηση του Τ.Ε.Ι. Λαμίας αναλυτικό αίτημα για την πλήρωση οκτώ (8) θέσεων μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Στο ζήτημα αυτό καθοριστικός είναι ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ο Βουλευτής του νομού μας και Υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Ιωάννης Μπούγας, πάντα σε συνεργασία με τη διοίκηση του Ιδρύματος. Το βέβαιο είναι ότι υπάρχει απόλυτη ανάγκη για άμεση και πλήρη (ακόμη και κατ’ εξαίρεση…) ικανοποίηση του αιτήματος που έχει υποβάλει το Τμήμα, δεδομένης της απαράδεκτης αδικίας εις βάρος του Παραρτήματος (και ιδίως εις βάρος των φοιτητών αυτού!!), το οποίο μετά από (11) χρόνια λειτουργίας έχει αφεθεί με δύο μόνο μόνιμους καθηγητές (και άλλους δύο καθηγητές «εφαρμογών»), τη στιγμή που τα αντίστοιχα τμήματα της χώρας μας στελεχώνονται με δεκάδες μόνιμους καθηγητές και άλλους τόσους καθηγητές εφαρμογών, αλλά και εν όψει της αναπόφευκτης αξιολόγησης σε σύντομο χρόνο όλων των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων της χώρας μας…
Σημαντικό βήμα για την καλύτερη λειτουργία του Παραρτήματος, υπήρξε η αποχώρηση από το υφιστάμενο κτήριο της Αναπτυξιακής Φωκίδας και η παραχώρηση της πτέρυγας, που αυτή κάλυπτε, στο Τ.Ε.Ι. (συνδυασμός ενεργειών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, Γιαγτζείου Κληροδοτήματος και ΕΟΜΜΕΧ). Έχουμε όμως την εντύπωση ότι στο θέμα αυτό οφείλει το Τ.Ε.Ι. Λαμίας να επιταχύνει άμεσα τις διαδικασίες και τις κινήσεις του, ώστε να αξιοποιηθεί ο επιπλέον χώρος από το Σεπτέμβρη κιόλας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
----------------------------------------------------------------------------------------
Επειδή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ πιεστικά, αλλά και επειδή οπωσδήποτε έχει φτάσει ο καιρός να γίνει μια δημόσια ανασκόπηση της κατάστασης, καλούμε τους συναρμόδιους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες {το Βουλευτή του νομού μας (και Υφυπουργό Ανάπτυξης), το Νομάρχη Φωκίδας, τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ι. Λαμίας, τον Προϊστάμενο του Παραρτήματος Άμφισσας, ακόμη και τον Πρόεδρο του Ο.Σ.Κ. (που κατά ευτυχή συγκυρία είναι συμπατριώτης μας)} άμεσα να συναντηθούν και να πραγματοποιήσουν από κοινού (ώστε να δοθεί η πλήρης εικόνα…) μια συνέντευξη τύπου στην Άμφισσα, από την οποία ελπίζουμε να ενημερωθούμε αναλυτικά και υπεύθυνα για τα ανωτέρω καυτά ζητήματα.
Ειδικά για το ημιτελές νέο κτήριο, υπενθυμίζουμε τις κατηγορηματικές και επανειλημμένες δεσμεύσεις για ευόδωση του έργου, δεσμεύσεις που δε μπορούν να ερμηνεύονται με αόριστο χρονικό ορίζοντα, αλλά θα έχουν αξία μόνο αν συνοδευτούν το αμέσως επόμενο διάστημα από την ένταξη (επίσημη και όχι απλή πολιτική εξαγγελία) του έργου στο Ε.Σ.Π.Α. και ακολούθως τη δημοπράτησή του!
Τονίζουμε τέλος για ακόμη μια φορά στους συμπολίτες μας ότι η σύντομη αποπεράτωση του κτηρίου έχει ζωτική σημασία για την πόλη μας και για το Τ.Ε.Ι. μας, καθώς η ανέγερση της μόνιμης στέγης αποτελεί το πιο σημαντικό ανάχωμα (μεγάλη αξία έχει και η στελέχωση από μόνιμο διδακτικό προσωπικό και η φροντίδα της τοπικής κοινωνίας…) σε κάθε πιθανή σκέψη (και υπάρχουν αρκετές τέτοιες!) για κατάργηση ή μετεγκατάσταση των Παραρτημάτων τύπου Άμφισσας.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Άμφισσα, 15 Ιουνίου 2009
(Με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλογικών
Φορέων της Άμφισσας)
1) Εμπορικός Σύλλογος Άμφισσας
2) Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Άμφισσας
3) Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας
4) Σύλλογος «ΕΛΙΑ»
5) Κινηματογραφική Λέσχη Άμφισσας
6) Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Φωκίδας
7) Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Άμφισσας «Οι Άγιοι Ανάργυροι»
8) Σύλλογος Γυναικών Φωκίδας
9) Δικηγορικός Σύλλογος Άμφισσας

1 σχόλιο: