Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Πάσχα στην Ιτέα

Ο καιρός μας έκανε το χατίρι και περάσαμε ένα πολύ ωραίο Πάσχα φέτος.
Το ρητό η φτώχεια θέλει καλοπέραση τελικά έδειξε να αποτελεί το πιο αποτελεσματικό φάρμακο του κόσμου ενάντια στην οικονομική κρίση.
Από τις προηγούμενες ημέρες φάνηκε ότι η προσέλευση του κόσμου θα ήταν μεγάλη. Λίγο ο καιρός που μας έκανε το χατίρι και μας έδειξε το καλοκαιρινό του πρόσωπο, μετά από ένα χειμώνα με ικανοποιητικές βροχοπτώσεις, λίγο η οικονομική κρίση που επέβαλε τα πατρικά χώματα αντί για τους εξωτικούς προορισμούς, η Ιτέα ...βούλιαξε από τον κόσμο αυτές τις ημέρες.
Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα η πόλη ήταν μια καπνισμένη πολιτεία με τους λάκκους και τις ψησταριές να έχουν πάρει φωτιά. Ένα σύννεφο καπνού είχα καλύψει τα πάντα. Οι λάκκοι και οι ψησταριές είχαν τοποθετηθεί στην μέση του δρόμου και η κυκλοφορία με αυτοκίνητο ανάμεσα από τους κλειστούς δρόμους, αποτελούσε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.
Οι λάκκοι κράτησαν και φέτος τους οπαδούς τους αν και οι ψησταριές έχουν αρχίσει να τους αντικαθιστούν σε μεγάλο ποσοστό. Οι δυσκολίες με τις κληματόβεργες, η ανάγκη συνεννόησης και ομαδικής δουλειάς και το πρωινό ξύπνημα έχουν προσανατολίσει αρκετούς στην ψησταριά, τα κάρβουνα και τα ηλεκτρικά μηχανάκια για την περιστροφή του αρνιού.
Δική μου γνώμη είναι ότι αν δεν γυρίσεις τα αρνί στην σούβλα δεν καταλαβαίνεις Πάσχα, η παρέα και η ομαδική δουλειά είναι αυτό που σε δένει με τους άλλους, και τις απαιτήσεις της γιορτής.
Έχουμε περιθώριο ένα χρόνο ακόμα μέχρι το επόμενο Πάσχα για να φτιάξουμε τις παρέες μας και να ψήσουμε μαζί.
Ο μικρός σεισμός που έγινε τα πρωί της Δευτέρας κατά τις 5:30 δεν ανησύχησε πολλούς μιας και ο ύπνος μετά την κοπιαστική ημέρα γλεντιού ήταν αρκετά βαρύς και όσοι τον καταλάβαμε έχουμε πλέον συνηθίσει και δεν ανησυχούμε.
Το πρόβλημα με την πόλη ήταν ότι έδειξε ένα απεριποίητο πρόσωπο στο παραλιακό της μέτωπο που έδειχνε εγκαταλειμμένη. Χαλασμένη παιδική χαρά, σπασμένα παγκάκια ακούρευτα γκαζόν και ακλάδευτοι θάμνοι έδειχναν έλλειψη ενδιαφέροντος για μια πολιτισμένη εικόνα που θα προσελκύει τον ταξιδιώτη.
Από την τσικνισμένη πόλη της Ιτιάς σας εύχομαι:
καλή σας χώνεψη με το αρνί και του χρόνου να έχουμε υγεία και να περάσουμε ακόμα καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου