Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Οικονομία "all inclusive" (ΤΕΜΠΜΕ-κομπίνες)......

Ένα από τα μέτρα που εφαρμόζει η Κυβέρνηση για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι το νέο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ όπως αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης
Τι όμως πραγματικά συμβαίνει με αυτό το πρόγραμμα. Ακολουθεί μια δημοσίευση που δείχνει ότι λειτουργεί ενάντια σε όσα αναγγέλλονται και προσφέρει περισσότερο χρήμα σε όσους ...είδη έχουν.



Εδώ και 15 ημέρες οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (δηλαδή όσες έχουν τζίρο κάτω των 10 εκατομμυρίων ευρώ...) υποβάλουν αιτήσεις δανειοδότησης στις τράπεζες μέσω του ΤΕΜΠΜΕ. Οι επιχειρήσεις πληρώνουν ένα εφάπαξ 1% στο ΤΕΜΠΜΕ καθώς και ένα μικρό ποσό έξοδα φακέλου στην τράπεζα και στη συνέχεια αποπληρώνουν μόνο το κεφάλαιο και όχι τους τόκους του κεφαλαίου καθώς αυτοί οι τόκοι (euribor+ ποσοστό τράπεζας) επιχορηγούνται από το κράτος. Μαζί όμως με την τεράστια αυτή ένεση ρευστότητας άρχισε να γίνεται ευθύς εξαρχής μια μεγαλειώδη κομπίνα:

Ιδιοκτήτες που έχουν συμμετοχή σε μια ή και παραπάνω επιχειρήσεις με προϋποθέσεις για να ενταχθούν στο παραπάνω πρόγραμμα και να πάρουν τζάμπα χρήματα ... κάνουν τις αιτήσεις τους και λαμβάνουν για την κάθε επιχείρηση τους το ανώτατο όριο χρηματοδότησης π.χ. 320,000 ευρώ, σύνολο δηλαδή π.χ. για τρεις επιχειρήσεις του ίδιου ιδιοκτήτη 1 εκ ευρώ περίπου. Αυτά είπαμε είναι χρήματα τους τόκους των οποίων πληρώνει το κράτος (δηλαδή εμείς).
Στην συνέχεια ο μάγκας επιχειρηματίας καταθέτει αυτά τα χρήματα σε έναν προθεσμιακό λογαριασμό της τράπεζας με ένα επιτόκιο π.χ. 5% και κερδίζει έτσι χωρίς να κάνει τίποτα άλλο 50 με 60 χιλιάδες ευρώ το έτος.

Δηλαδή γίνεται μια ΑΜΕΣΟΤΑΤΗ ένεση χρηματοδότησης κάποιων χιλιάδων ευρώ σε υγιείς επιχειρηματίες οι οποίοι δεν επενδύουν τα χρήματα στις δουλειές τους και μπορεί να απολύουν και κόσμο (που από ό,τι ξέρω αυτό κάνουν)....

Ασφαλώς αυτό γίνεται και χωρίς να είναι κάποιος ιδιοκτήτης 3 επιχειρήσεων, μπορεί να το κάνει μόνο σε μια. Δεν ξέρω αν αυτό γίνεται με γνώση του κράτους αλλά ασφαλώς αδυνατώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να δίνεται μια κρατική επιχορήγηση κάποιων δις ευρώ μέσω του ΤΕΜΠΜΕ και αυτή να καταλήγει κατά ένα μεγάλο ποσοστό (πολλοί από την πιάτσα μιλάνε και για το 50% των αιτήσεων) σε τοκοφόρους τραπεζικούς λογαριασμούς λαμόγιων ...

Αντίθετα βέβαια από τον τίτλο του ΤΕΜΠΜΕ (Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων) τα ποσά αυτά σύμφωνα με τις προϋποθέσεις λαμβάνουν μόνο απόλυτα υγιείς επιχειρήσεις που τις περισσότερες φορές δεν έχουν και τεράστια ανάγκη τα χρήματα, γι' αυτό και κατά ένα ποσοστό 50% περίπου τα τοκίζουν και δεν τα χρησιμοποιούν παραγωγικά για τις εργασίες τους. Ταυτόχρονα, οι μικρές και πραγματικά πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν καμία βοήθεια.

Το συμπέρασμα που βγάζω εγώ είναι ότι το κράτος αντί να δώσει κάποια επιπλέον βοήθεια στις τράπεζες όπως είχε συζητηθεί μετά τα 28 δις ευρώ, βρήκε έναν τρόπο για μια επιπλέον ένεση αφού οι τράπεζες θα κερδίζουν το επιτόκιο τους από την επιχορήγηση του κράτους και θα έχουν και τα χρήματα που υποτίθεται θα πήγαιναν στην οικονομία στις καταθέσεις τους (των επιχειρηματιών που κάνουν την κομπίνα που ανέφερα). Οι επιχειρηματίες από την άλλη θα βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους κάθετα λόγω των απολύσεων και θα κερδίσουν και μερικές χιλιάδες ευρώ δωράκι από την κυβέρνηση (πάρτε τόσα και βάλτε τα στην τράπεζα να τοκίζονται....!!!).

Όπου και να κοιτάξει κανείς στην οικονομία βλέπει τα ίδια....
Από
greekrider

1 σχόλιο:

  1. ΤΑ ΔΑΝΕΙΑΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΜΕΣΩ ΤΕΜΠΜΕ ΔΙΝΟΝΤΑΙ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ. ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΚΟΥΣ ΔΑΝΕΙΑΚΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή