Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2009

Άρθρο του Μαΐστρου της Φωκίδας για τα μεταλλεία

Σας παρουσιάζουμε άρθρο του Μαΐστρου της Φωκίδας που δημοσιεύτηκε στις 15/1/2009. Οι αντιδράσεις μετά τόσα χρόνια σιωπής μεγαλώνουν.

Φωκικός βωξιτικός..Ραγιαδισμός;
Με αρκετή ομολογουμένως καθυστέρηση εκδηλώθηκε «η ομοβροντία διαμαρτυρίας» των «οργισμένων» εργολάβων και εργαζόμενων της S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά A.Ε. για την στάση των τοπικών εφημερίδων(δηλαδή μιας εφημερίδας: του Μαΐστρου της Φωκίδας) και των κατοίκων της Αποστολιάς και της Καλοσκοπής που αντιτίθενται στην ανεξέλεγκτη και ληστρική εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Φωκίδας από διάφορες εταιρείες μια από τις οποίες είναι και η S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.
Με 12 «Ανοιχτές Επιστολές»(τι όρος είναι και αυτός της ανοιχτής επιστολής!) δηλαδή καταχωρήσεις διαμαρτυρίας που είναι όλες αντιγραφή τριών τύπων, Ίδιες (δύο τύποι στη σελίδα 3), Οι εργολαβουπάλληλοι «αγωνιούν» για τις επιθέσεις που δέχεται η εταιρεία S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. και εκφράζουν την αντίθεσή τους προς αυτές δηλώνοντας ότι «. . .δεν Θα παραμείνουν θεατές σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις... ».
Απορεί κανείς με τον συγχρονισμό αυτών των «Ανοιχτών Επιστολών»!. Τόσες ίδιες επιστολές που να καλύπτουν το 50% της ύλης σε μια εφημερίδα;
Οι εργαζόμενοι του Ομίλου και οι εργολάβοι αποδείχθηκαν βασιλικότεροι του. . . βασιλέως. Γιατί κάποιοι «Οικολόγοι» της Αποστολιάς και της Καλοκοπής αλλά κυρίως ο τοπικός τύπος (διαβαζε Μάιστρος της Φωκίδας) βάλθηκαν να κλείσουν την εταιρεία τους, που παράγει πλούτο στη Φωκίδα!
Δύο ολόκληρες σελίδες καταχωρήσεις —διαμαρτυρίες των εργολαβοργαζόμενων για να μην ...διακοπεί η συνεχής και επί επτά δεκαετίες παραγωγή . . .πλούτου στο νομό μας από τις, με διάφορες οβιδιακών μεταμορφώσεων, εταιρείες εκμετάλλευσης των μεταλλείων βωξίτη στην Φωκίδα!
Καιρός όμως είναι να καταλάβουν οι καθολικώς διαμαρτυρόμενοι ότι η εκμεταλλεύτρια εταιρεία δεν παράγει πλούτο στο νομό μας αλλά απεναντίας αφαιρεί πλούτο για το δικό της όφελος!
Και για να το καταλάβετε καλύτερα:
Αν στη θέση του βωξίτη ήταν το πετρέλαιο — ορυκτό είναι και τα δύο- αν δηλαδή είχαμε «πετρελαιοπηγές» αντί για «βωξιτοπηγές», θα συμφωνούσατε σύντροφοι από την Φωκίδα που τόσο αβασάνιστα εκτεθήκατε με πληρωμένες καταχωρήσεις σας, να παίρνετε μόνο το μεροκάματό σας από την εκμεταλλεύτρια εταιρεία;
Θα συμφωνούσατε να πουλάνε το πετρέλαιο μας(σας) —τον βωξίτη μας(σας)- και να πλουτίζουν αυτοί χωρίς να μας δίνουν μέρας του πλούτου μας, έστω για να «επουλώσουμε τις πληγές» της Φωκικής μας φύσης, πληγές που άφησε πίσω της η ληστρική πολιτική των εκμεταλλευτών μας επί 7 δεκαετίες;
Προτιμάτε να μας «πουλάνε» την ασέλγεια τους στην Φωκική μας φύση σαν γενναιοδωρία τους;(« ...Σήμερα η εταιρεία κάνει αποκαταστάσεις οικειοθελείς ακόμη και σε περιοχές που η εταιρεία δεν έχει νομική υποχρέωση, σε περιοχές που το κράτος επί δεκαετίες πριν, αμέλησε να αποκαταστήσει... .» λένε οι διοικητικοί υπάλληλοι της εταιρείας!)
Θέλουμε μέρος του πλούτου που αποκομίζουν οι εκμεταλλευτές μας από τον Φωκικό μας πλούτο. Είναι τόσο απλό!
Δεν είναι όμως τυχαίο σύντροφοι εργολάβοι που η Κοινωνία ξεσηκώθηκε με τις νέες άδειες επιφανειακής εξόρυξης που έλαβε η S&Β Βιομηχανικά Ορυκτό Α.Ε Και δεν πείθετε κανένα όταν επικαλείστε νομότυπες διαδικασίες.
Όλες σι οικολογικές καταστροφές γίνονται νομότυπα.
«.. .Όταν η S&Β λειτουργεί μέσα στα πλαίσια των νόμων, λαμβάνει άδειες από τα υπουργεία... ..δεν μπορούν κάποιοι να ζητούν την παύση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, επικαλούμενοι την οικολογική καταστροφή του περιβάλλοντος... » λένε σι εργολαβικές ομάδες! Έτσι νομότυπα, σύντροφοι, μετέτρεψαν την Φωκική γη σε «σεληνιακό τοπίο» οι επί δεκαετίες εκμεταλλευτές μας! Και γι αυτό η σημερινή εκμεταλλεύτρια S&Β Βιομηχανικά Ορυκτό Α.Ε. «οικειοθελώς» κάνει αποκαταστάσεις! Και για να γίνουμε πιο σαφείς:
Τι κέρδισε η Φωκίδα από την 70χρονη εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών;
Τι άλλαξε προς το καλύτερο;
Με ποια έργα υποδομής αντιοταθμίστηκε η «προίκα της» στους γαμπρούς της;
Πόσες τρύπες —λαγούμια θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές;
Πόσο θα χρεώσουμε την Πολιτεία που παρέδωσε τον πλούτο μας στους ληστές μας, χωρίς να μας ρωτήσει, και γιατί μας παρέδωσε το «σεληνιακό ΤΟΠΙΟ» των επιφανειακών εξορύξεων;
Από ποιόν θα ζητήσουμε τώρα τα ρέστα για την ασέλγεια των εκμεταλλευτών μας στη γη μας; Από το κράτος;
Με τι κεφάλαια θα αποκαταστήσουμε έστω και πρόχειρα τις οικολογικές καταστροφές των επιφανειακών εξορύξεων που περιλαμβάνονται στο CD προηγούμενου τεύχους του Μαΐστρου. Σύντροφοι, είναι γεγονός ότι σας πληρώνουν τα μεροκάματα σας. Αυτή την υποχρέωση της εργοδοσίας δεν πρέπει να την εκλαμβάνετε ως γενναιοδωρία! Από ανάγκη σας απασχολούν. Την δουλειά τους κάνουν και εσείς παίρνετε το νόμιμο μεροκάματο!
Αλλά δεν παράγουν πλούτο!
Εκποιούν τον δικό μας με την πληρωμένη βοήθειά σας, το μεροκάματό που σας δίνουν. Και δεν υπάρχει αντίρρηση σε αυτό. Η διαφορά μας είναι ότι εκτός από το μεροκάματο, οι εκμεταλλεύτριες εταιρείες πρέπει να σέβονται το φυσικό περιβάλλον (να μην το καταστρέφουν όπως έκαναν μέχρι τώρα) και παράλληλα να εκχωρούν μέρους του πλούτου μας στο νομό μας, για να βελτιώσουμε το επίπεδο της ζωής μας!
Τι άραγε θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές εκτός από τα λαγούμια —στοές και τα σεληνιακά τοπία;
Πώς θα ζήσουν οι επόμενοι σε τούτα τα εδάφη όταν εμείς πήραμε τα μεροκάματα από τους εκμεταλλευτές μας, για να τους φορτώσουμε στα εμπορικά τους πλοία την προίκα μας; (προίκα μας ήταν οι βωξίτες)!
Έχετε φανταστεί πόσα τρισεκατομμύρια τόνοι βωξίτες έχουν πουληθεί στα πέρατα της γης επί επτά δεκαετίες χωρίς να πάρει η Φωκίδα ούτε μια τσακιστή δεκάρα;
Έχετε φανταστεί πόσα έργα υποδομής θα είχαν γίνει αν μέρος αυτού του πλούτου επέστρεφε σε αυτήν την καταραμένη γη;
Δεν έχουμε λοιπόν αντίρρηση για την συνέχιση της λειτουργίας του ομίλου κάτω από τον όρο του σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος και της επιστροφής μέρους του πλούτου στο τόπο μας!
Ν Εμμανουήλ

Ο Νικόλαος Θ. Εμμανουήλ είναι Φυσικός του Πανεπιστημίου Αθηνών .

Καθηγητής Πληροφορικής(Τεχνητή Νοημοσύνη) Πανεπιστήμιο Michigan .

Εκδότης-Διευθυντής της Εφημερίδας Μαΐστρος της Φωκίδας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου