Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Ο Πολιτισμός σαν δημιουργία σε εποχή κρίσης

Μετά από την επιτυχία του Symptom Projects 2014 στην Άμφισσα, αποδεικνύεται ότι αυτό που μας προσφέρεται από τα ΜΜΕ σαν "αυτό θέλει ο κόσμος" ανατρέπεται.
Πάρα πολλοί επισκέφθησαν τις εκθέσεις στο παλαιό νοσοκομείο και στο σπίτι του Α. Δελμούζου στην Άμφισσα, όπου οι εκθέσεις φωτογραφίας του Χ. Χρυσόπουλου και ζωγραφικής του Κ. Τσικνή είχαν μεγάλη επιτυχία.
Ομοίως οι μικροί μαθητές της Γ΄ Δημοτικού Σχολείου Άμφισας εξέφρασαν ενδιαφέρουσες απόψεις για την τέχνη...

Επίσης, να αναφέρω γνωστούς τεχνοκριτικούς, όπως ο Ν. Ζαχαρόπουλος και η Λ. Καλλιγά, που ενθουσιάστηκαν με το επίπεδο της δημιουργίας στην Άμφισσα.
Νομίζω ότι είναι μια απάντηση στο "αυτό θέλει ο κόσμος" όσων μας γεμίζουν με τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σκουπίδια. Σε όλους αυτούς που με "όπλο" τη μαζική διανομή κουλτούρας διαμορφώνουν το γούστο του κοινού μέσα από μηχανισμούς πολιτιστικού management.

Η οικονομική πλευρά της παγκοσμιοποίησης δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς να έχει προηγηθεί η μετατροπή της τέχνης σε προϊόν κατανάλωσης εφόσον, όπως αναφέρει ο Τ. Αντόρνο, "...η βιομηχανική κουλτούρα ολοποιεί θεσμικά τους καταναλωτές της από τα πάνω" Εκβιάζει με τη σύμμιξη των καλών τεχνών με τη λαϊκή, καταστρέφοντας και τις δύο..."
Η πραγματική δημιουργία τέχνης είναι αυτή που συμβάλλει στον μετασχηματισμό του κόσμου προδιαγράφοντας τις νέες κοινωνικές σχέσεις που θα τον συγκροτήσουν. Αυτή η τέχνη που στη θέση του ατόμου ανοίγει τον δρόμο για τον κοινοτισμό.
Πιστεύουμε πως στην Άμφισσα έγιναν βήματα σταθερά σε αυτή την πορεία. Αυτά τα βήματα είναι που οδηγούν στο συμπέρασμα: ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΑΥΤΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ! Αυτά τα θέλετε εσείς που ταίζετε και εκπαιδεύετε έναν κόσμο αδιάφορο, απελπισμένο και τρομοκρατημένο στον καναπέ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου