Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Πέθανε ο Γιώργος μια αρκούδα που σώθηκε στην Φωκίδα απο αρκουδιάρηδες που την κακομεταχειρίζονταν

Σε βαθιά γεράματα πέθανε ο Γιώργος, μία από τις αρκούδες του «Αρκτούρου»

Στα νιάτα του, τον ανάγκαζαν να χορεύει και να κάνει διάφορα κόλπα, προς τέρψη των θεατών, σε τσίρκο.
Όπως μας μετέφερε αναγνώστης
Το αρκουδακι αυτο εμφανιστηκε στην Ιτεα μαζι με τρεις ΡΟΜΑ οι οποιοι του βαραγανε το τυμπανο κι ο κακομοιρης ο "Γιωργος" προσπαθουσε να σταθει στα πισω ποδια του και να χορεψει. Ειχε ενα χαλκα στη μυτη του που εσταζε αιμα, οι μπροστινες του πατουσες ηταν καμενες και ετρωγε πολυ ξυλο ...
με ενα ραβδι. Ο ενας τον τραβαγε απο το σχοινι και τον κοπαναγε, ο αλλος βαραγε το τυμπανο και ο αλλος γυρναγε στα μαγαζια για λεφτα. Εκει μπροστα στην γωνια Καραισκακη και Μεταμορφωσεως τους σταματησα και εγινε η πρωτη φασαρια. Πεσανε κατι "ψιλες" και τους πηρα το αρκουδακι και πηγα λιγο πιο περα. Το εδεσα σέ ενα μαγαζι και καλεσαμε την αστυνομια.Οταν ηρθαν οι αστυνομικοι οι τρεις Ρομα τους εδειξαν καποιο χαρτι δηθεν ιδιοκτησιας και νομιμης αγορας.Οι αστυνομικοι μας ειπαν οτι δεν μπορουσαν να κανουν τιποτα και εφυγαν.Τοτε πηρα τηλεφωνο τον Κωστα Τσιπρα εκδοτη του περιοδικου Φυση και Οικολογια ο οποιος καλεσε παλι μετα στην αστυνομια και τους ανεφερε ενα νομο πως αυτοι πρεπει να πανε στο αυτοφωρο και να κατασχεθει η αρκουδα.Ετσι λοιπον καταφεραμε και κρατησαμε την αρκουδα ηρθαν πολλα παιδια την χαϊδευαν και της βαλαμε νερο και φαγητο.
Στην συνέχεια έμεινε στην περιοχή για δύο χρόνια φιλοξενούμενος απο τον Ορειβατικό Σύλλογο Αμφισσας.όπου σιτιζόταν με προσφορές μαγαζιών φούρνων και εστιατορίων και το 1993 πήγε στον Αρκτούρο.

Ο Γιώργος, 27 ετών περίπου (ο μέσος όρος ζωής των αρκούδων είναι τα 25 έτη), βρέθηκε νεκρός από φροντιστές του «Αρκτούρου» που παρακολουθούν και ταΐζουν καθημερινά τις αρκούδες του καταφυγίου.

Το ζώο είχε επιβαρυμένη υγεία από τα βασανιστήρια που πέρασε ως αρκούδα-χορεύτρια, πρακτική που κατάφερε να εξαλείψει η Οργάνωση καθώς ήταν και ο βασικός λόγος ίδρυσής της.

Παρόλο που δεν ήταν καφέ αρκούδα, αλλά μαύρη αμερικάνικη, είχε προσαρμοστεί πλήρως στο Καταφύγιο και ζούσε αρμονικά με τις υπόλοιπες.

Ήταν ήσυχος και πολύ καλός φίλος της Τασούλας με την οποία περνούσαν την περίοδο του χειμέριου ύπνου μαζί σε φωλιά που έσκαβε για να χωράει και τους δυο τους.

Ο Γιώργος κατασχέθηκε το 1991 στην 'Αμφισσα από αρκουδιάρη, ο οποίος τον είχε αγοράσει από τσίρκο. Ζύγιζε 130 κιλά και ήταν η μόνη αρκούδα του Καταφυγίου, που δεν είναι καφέ (Ursus arctos) αλλά μαύρη αμερικάνικη αρκούδα (Ursus americanus).

  Η υγεία του ήταν γενικά καλή, χρειαζόταν όμως άμεσες εξαγωγές των κυνοδόντων της κάτω γνάθου.

Ο Γιώργος είχε όμορφη γυαλιστερή γούνα, αντιπροσωπευτική του είδους του, με μουσούδα σε ομαλή ίσια γραμμή. Ήταν ήσυχος, αλλά και πεισματάρης.

Στο Καταφύγιο του «Αρκτούρου» έχουν μείνει πλέον 9 αρκούδες ενώ συνεχίζεται ο αγώνας και η πίεση προς τον δήμο Θεσσαλονίκης για την μεταφορά στο Καταφύγιο των δυο αρκούδων που ζουν σε περιορισμένο χώρο στον Ζωολογικό Κήπο της πόλης.

Δείτε προηγούμενη δημοσίευση για το θέμα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου