«Υπάρχουν πολίτες εγκλωβισμένοι στο κέντρο και στο νότιο τμήμα της πόλης τους οποίους δεν μπορούμε να απομακρύνουμε, εξαιτίας των ελεύθερων σκοπευτών του ΙΚ και (της ρίψης) όλμων. Η κατάστασή τους είναι δύσκολη», είπε ο Άνουαρ Μόσλεμ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για 700 πολίτες που παραμένουν στο κέντρο του Κομπάνι και για 10.000 -13.000  πρόσφυγες στη μεθόριο με την Τουρκία, ενώ εκφράζει φόβους για «σφαγή» αν υπερισχύσουν οι Τζιχαντιστές. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνει ότι εκατοντάδες πολίτες έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο κέντρο και το δυτικό τμήμα της πόλης και ενημερώνει ότι πολλοί «αρνούνται να φύγουν, προτιμώντας να πεθάνουν στην πόλη τους από την εξορία».
Ο εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων έχει επιβεβαιώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι Κούρδοι πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών «οικογενειακώς» σε πολλές περιπτώσεις. Χαιρετίζοντας «την απίστευτη αντίσταση» των μαχητών και των μαχητριών των Κούρδων, ο Μόσλεμ υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι υπαρκτός και ότι δεν υπάρχει «άλλη επιλογή από την αντίσταση». 
Ο Μόσλεμ, είπε ακόμη ότι οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του ΙΚ, «έχουν καταστρέψει πολλά οχήματα και πυροβολικό» των τζιχαντιστών ανακόπτοντας την επέλαση τους. «Το ΙΚ έχει παρουσία κυρίως στα ανατολικά και τα νότια και έχει κρύψει τα Hummer του, το πυροβολικό και τα άρματα μάχης μεταξύ σπιτιών για να αποφύγει να γίνει στόχος των επιδρομών», πρόσθεσε. 

  Τουρκία: Δεν είναι αντιμετωπίσιμο το ΙΚ. Εκτός εάν...

Υπό τον τίτλο «το ισλαμικό κράτος είναι μια αντισυμβατική δύναμη» το ευρωπαϊκό δελτίο πληροφόρησης Agence Europe αναφέρει ότι ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ ζήτησε από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ισλαμικού κράτους με μη συμβατικό τρόπο. «Αυτή η ομάδα έχει λάβει ένα σχήμα το οποίο δεν είναι συμβατικό. Θα ήταν δύσκολο να το αντιμετωπίσουμε με συμβατικές δυνάμεις (όπως έναν στρατό στο έδαφος)» δήλωσε ο Μποζκίρ στην Επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπενθύμισε ότι μόνο 800 μαχητές κατάφεραν να καταλάβουν τη Μοσούλη – την οποία υπερασπίζονταν 55.000 Ιρακινοί στρατιώτες. «Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτή την αντισυμβατική δύναμη είναι με αντισυμβατικές δυνάμεις. Αν στείλουμε συμβατικές δυνάμεις, θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα», πρόσθεσε ο Μποζκίρ.
Ωστόσο: «Αν μπορούμε να δημιουργήσουμε μια συμμαχία, οι ΗΠΑ θα πρέπει οπωσδήποτε να συγκαταλέγονται σε αυτήν όπως επίσης πρέπει να είναι παρούσες οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις. Τότε ίσως θα είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε συμβατικές δυνάμεις», δήλωσε ο ίδιος! Πάντως νωρίτερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, κατήγγειλε ότι ιρακινοί πιλότοι οι οποίοι έχουν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, έχουν κατασχέσει τρία μαχητικά από τον συριακό στρατό και με αυτά εκπαιδεύουν μέλη της οργάνωσης! Το Παρατηρητήριο πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη φορά που οι τζιχαντιστές πραγματοποιούν πτήσεις. Πιστεύεται ότι πρόκειται για MiG-21 ή 23 και οτι η εκπαίδευση γίνεται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο αλ Τζαράχ στην επαρχία Χαλέπι της βόρειας Συρίας, σύμφωνα με τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.
Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι τουλάχιστον ένα τέτοιου τύπου πολεμικό αεροσκάφος εθεάθη να πετάει σε χαμηλό ύψος, αν και δεν είναι σαφές αν τα μαχητικά φέρουν οπλισμό ή αν οι πιλότοι είναι σε θέση να πετάξουν για μεγαλύτερες αποστάσεις. Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι δεν έχει ενημερωθεί για οποιαδήποτε αεροπορική επιχείρηση από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους «στη Συρία ή αλλού». «Δεν γνωρίζουμε κάτι για οποιαδήποτε αεροπορική επιχείρηση του ΙΚ στη Συρία ή αλλού», δήλωσε ο εκπρόσωπος της CentCom Πάτρικ Ράιντερ«Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε στενά τη δραστηριότητα του ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ και θα συνεχίσουμε να εξαπολύουμε επιθέσεις εναντίον του εξοπλισμού του, των εγκαταστάσεών του, των μαχητών του οπουδήποτε κι αν βρίσκονται», πρόσθεσε ο Ράιντερ.

 

Ο Ασαντ κάνει τον δικό του πόλεμο

Στο μεταξύ, στο ατέλειωτο αιματηρό πάζλ της Μέσης Ανατολής, ο Ασαντ εξακολουθεί να διεξάγει το δικό του πόλεμο κατά των κοσμικών ανταρτών. 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε οκτώ αεροπορικές επιδρομές του συριακού καθεστώτος στην στρατηγικής σημασίας πόλης Ντούμα, βορειοανατολικά της Δαμασκού, την οποία ελέγχουν οι αντάρτες, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση. «Τουλάχιστον 15 πολίτες, ανάμεσά τους τρεις μικρότεροι από 18 ετών, έχασαν τη ζωή τους σε οκτώ πλήγματα της συριακής πολεμικής αεροπορίας, τα οποία στοχοθέτησαν πολλές συνοικίες της πόλης Ντούμα», 13 χλμ. βορειοανατολικά της Δαμασκού, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Χθες Πέμπτη στις επιδρομές της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους είκοσι άνθρωποι, ανάμεσά στους οποίους ήταν δύο γυναίκες και δύο παιδιά, στη Τζεσρίν, ανατολικά της Δαμασκού, κα δύο ακόμη στη Σάκμπα.
Ο συριακός στρατός προσπαθεί να ανακαταλάβει την ανατολική Γούτα, μια κατάφυτη περιοχή ανατολικά της Δαμασκού την οποία ελέγχουν οι αντάρτες εδώ και δύο χρόνια. Οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν ανακαταλάβει τους τελευταίους μήνες τις πόλεις Μλέιχα και Άντρα και επιδιώκουν πλέον να θέσουν υπό τον δικό τους έλεγχο τις πόλεις Τζομπάρ και Άιν Τάρμα για να θέσουν σε μια μέγγενη τη Ντούμα, στην οποία ζουν 200.000 άνθρωποι.

 

Ισλαμοφοβία καταλαμβάνει την Ευρώπη

Στη Γερμανία, οι Αρχές διεμήνυσαν σήμερα ότι θα κατάσχονται τα δελτία ταυτότητας Γερμανών ριζοσπαστών ισλαμιστών που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στη Συρία ή στο Ιράκ για να ενταχθούν σε τζιχαντιστικές οργανώσεις εκεί. Η Γερμανία, όπως και πολλές άλλες χώρες στην ΕΕ, πασχίζει να αποτρέψει το ενδεχόμενο ένα κύμα επίδοξων τζιχαντιστών, πολλοί εκ των οποίων είναι έφηβοι, να ενταχθεί στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), που πλέον ελέγχει τεράστιες εκτάσεις της συριακής και της ιρακινής επικράτειας. Οι αρχές λένε πως φοβούνται ότι θα επιστρέψουν εμπειροπόλεμοι, σκληρότεροι και γεμάτοι μίσος για τη Δύση και ενδέχεται να εξαπολύσουν επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας υπολογίζει ότι τουλάχιστον 450 πρόσωπα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα με προορισμό τη Συρία και περίπου 150 έχουν επιστρέψει. Πολλοί αντιμετωπίζουν έρευνες των αρχών σε βάρος τους.
Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, η Γερμανία μπορεί να κατασχέσει τα διαβατήρια υπηκόων της, ώστε να μη βγαίνουν από τη χώρα, αλλά όχι τα δελτία ταυτότητας τα οποία κάθε πρόσωπο οφείλει να έχει μαζί του πάντοτε. Οι ταυτότητες αρκούν για τους υπηκόους της Γερμανίας ώστε να εισέρχονται σε κάθε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ—αλλά και στην Τουρκία, από όπου οι επίδοξοι τζιχαντιστές μπορούν εύκολα να περάσουν στη Συρία. Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε σήμερα ότι συμφώνησε με τις αρχές στα 16 ομόσπονδα κρατίδια να δοθεί στις αρχές η δυνατότητα να κατάσχουν τα δελτία ταυτότητας και να εκδίδουν ένα προσωρινό έγγραφο, το οποίο δεν θα επαρκεί για να ταξιδέψει κανείς. Τα κρατίδια συμφώνησαν επίσης να εντείνουν το συντονισμό τους και την ανταλλαγή πληροφοριών όσον αφορά τους ισλαμιστές στη Γερμανία.
Στη Γαλλία ξεκίνησε έρευνα σήμερα μετά την εξαφάνιση μιας έφηβης 15 ετών η οποία σκόπευε να πάει στη Συρία για να συμμετάσχει στον ιερό πόλεμο (τζιχάντ), έγινε γνωστό σήμερα από δικαστική πηγή. Η κοπέλα εξαφανίστηκε στις 10 Οκτωβρίου από το σπίτι των γονιών της στο Μπετονκούρ στην ανατολική Γαλλία, δήλωσε η Τερέζ Μπρουνισό εισαγγελέας της ΜοντμπερλιάρΣύμφωνα με τον νομάρχη της Ντουμπ, τον Στεφάν Φρατασί, η κοπέλα «μάλλον έχει φύγει από το γαλλικό έδαφος προς την Τουρκία, δηλαδή τη Συρία». «Ένα γαλλικό μέσο ενημέρωσης που επικοινώνησε με την οικογένειά της φέρεται να συνάντησε την κοπέλα το απόγευμα του Σαββάτου στην Τουρκία», διευκρίνισε η εισαγγελέας. Η πληροφορία αυτή είναι «αξιόπιστη» και η έφηβη «είναι πιθανό να βρίσκεται κοντά στα συριακά σύνορα», όμως «πρέπει να προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε σε επίπεδο αστυνομίας με τις τουρκικές αρχές για να το επιβεβαιώσουμε», πρόσθεσε η Μπρουνισό.
Τον Μάιο οι γονείς της 15χρονης ενημερώθηκαν για τη ριζοσπαστικοποίηση της κόρης τους από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας. Αμέσως ζήτησαν να της επιβληθεί «απαγόρευση εξόδου από το γαλλικό έδαφος», η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από τη νομαρχία της Ντουμπ. «Οι γονείς κράτησαν την ταυτότητα της κοπέλας, όμως κατάφερε να φύγει χρησιμοποιώντας την ταυτότητα κάποιου άλλου», επεσήμανε η ΜπρουνισόΠολλοί ανήλικοι έχουν συλληφθεί τους τελευταίους μήνες στη Γαλλία την ώρα που προσπαθούσαν να μεταβούν στη Συρία και περισσότερες από 70 έρευνες έχουν ξεκινήσει από την αρχή της χρονιάς για συριακά δίκτυα που στρατολογούν νέους για το τζιχάντ.
Στη Βρετανίανέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική αστυνομία, δείχνουν οτι το επίπεδο της εγκληματικότητας που συνδέεται με τρομοκρατικές ενέργειες, μπορεί να είναι υψηλό, ή ακόμα και "τρομακτικό" και "πολύ υψηλότερο από όσο φοβόμασταν", όπως δήλωσε ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Κιθ ΒαζΟ Βαζ, είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου. Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε την προειδοποίηση του αρχηγού της αντιτρομοκρατικής Μαρκ Ρόουλι ότι οι συγκρούσεις στο Ιράκ και τη Συρία έχουν προσελκύσει και Βρετανούς μουσουλμάνους. "Υπάρχουν διαφορετικές δυναμικές σήμερα, όπου παρατηρούμε ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι (...) ελκύονται από μια ιδεολογία που μαθαίνουν στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης" είπε ο Ρόουλι.
Από τις αρχές του έτους έχουν γίνει περισσότερες από 200 συλλήψεις ανθρώπων για κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι κατηγορούνται ότι επιδίωκαν να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία. Ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ είπε στο κοινοβούλιο ότι Βρετανοί υπήκοοι που φεύγουν για να πολεμήσουν στο εξωτερικό μπορεί να δικαστούν για προδοσία επειδή "ορκίζονται προσωπική πίστη" στο Ισλαμικό Κράτος.