Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Μια εκτίμηση των αποτελεσμάτων των εκλογων της πρώτης Κυριακής στην Φωκίδα

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα οι μεγάλες αλλαγές που κάποιοι προσμέναμε δεν ήρθαν.
Στον Δήμο Δελφών οι  δημοτικές παρατάξεις του δικομματισμού κατάφεραν να παραμείνουν στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων κατακτώντας τις δύο πρώτες θέσεις παρά τον καταποντισμό των κομμάτων που τις στήριζαν (κυρίως του ΠΑΣΟΚ).
Οι "Πολίτες στο Προσκήνιο" δεν κατάφεραν να μπουν σφήνα σε αυτές τις παρατάξεις και να διεκδικήσουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών κάτι περισσότερο...

Η Λαϊκή συσπείρωση εξακολούθησε την ίδια αδιάφορη για τις εξελίξεις του Δήμου τακτική κρατώντας το ποσοστό της. Ενώ είχαμε και την επανεμφάνιση του Μπακογιάννη που κατάφερε να εκπροσωπηθεί στο νέο Δημοτικό συμβούλιο γεγονός που του χρεώνεται σαν επιτυχία.
Οι φίλοι των Πολιτών στο Προσκήνιο θα έχουν τον χρόνο να εκτιμήσουν τα σωστά και τα λάθη, σε ποιες περιοχές πήγαν καλά και σε ποιες περιοχές δεν τα κατάφεραν. Γενικά δεν κατάφεραν να προσελκύσουν το σύνολο των ψηφοφόρων στους οποίους είχαν δυνατότητα προνομιακής απεύθυνσης όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή  ακόμα και η ΔΗΜΑΡ (30% συνολικά περίπου και το 2012 και το 2014). Το αποτέλεσμα ήταν να πάρουν πολύ λιγότερους ψήφους από αυτούς που πήρε αυτός ο χώρος στα διπλανά παραβάν των Περιφερειακών εκλογών. Ας μην ξεχνάμε ότι στο ψηφοδέλτιο τους υπήρχε και συμμετοχή μελών των ΑΝ.ΕΛ  Οπωσδήποτε οι δημοτικές και οι περιφερειακές εκλογές έχουν διαφορές , με την σπουδαιότερη πως να αναδείξεις τοπικά τους καλύτερους από κάθε πολιτικό χώρο. Αυτό χρειάζεται και διαδικασίες και χρόνο που φάνηκε ότι δεν ήταν επαρκής για να υπάρξει ένα αποτέλεσμα αναλόγως των δυνατοτήτων της περιόδου. Παρόλα αυτά η παράταξη κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τς ψήφους της και τα ποσοστά της σε σχέση με το 2010, ο χρόνος της δίνει την δυνατότητα στο επόμενο διάστημα να βρει τις καλύτερες λύσεις.
Στον Δήμο Δωρίδας Ο Καπετζώνης καθάρισε τις εκλογές από την πρώτη Κυριακή δείχνοντας ότι εξακολουθεί να κρατά τα κλειδιά της Δωρίδας. Ο Κουλούλας δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την ανυπαρξία του ΠΑΣΟΚ σαν κόμμα και να διώξει από την θέση του Δημάρχου τον Καπετζώνη. Στις θετικές εκπλήξεις της Δωρίδας ήταν η δημιουργία του συνδυασμού του Αρτινόπουλου που κατάφερε στην πρώτη της εμφάνιση με ένα βιαστικό κατέβασμα της τελευταίας στιγμής να εκλέξει δύο συμβούλους και να περάσει μπροστά από την Λαϊκή Συσπείρωση του Τριανταφύλλου που είχε κάνει σημαντική δουλειά το προηγούμενο διάστημα στην Δωρίδα. Τα ποσοστά των δύο αυτών παρατάξεων συμπιεσμένα από το περιβάλλον Καπετζώνη και Κουλούλα ήταν αρκετά περιορισμένα αλλά αποτελούν μια πολύ καλή εκκίνηση για μια νέα περίοδο στον Δήμο Δωρίδας. Ο δικομματισμός δεν θα παίζει μόνος του πλέον στην Δωρίδα.
Οι περιφερειακές εκλογές έδωσαν ένα τεράστιο προβάδισμα στον Μπακογιάννη 41,5% που όμως δεν ξεπέρασε τα ποσοστά του κόμματός του κατά πολύ. Από την εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ φάνηκε ότι οι μισοί ψήφοι ακολούθησαν τον Μπακογιάννη που εξισορρόπησε τις απώλειες του Γιαννόπουλου το 25% των ψήφων πήγε στον Αποστόλου και τα υπόλοιπα στους άλλους.
Ο Αποστόλου έφτασε μόλις στο 18,75% και στην Φωκίδα το 16,5% εκμεταλλευόμενος μια αύξηση κατά 10% κυρίως από το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις περασμένες περιφερειακές εκλογές.Όμως δεν κατάφερε να φτάσει τις ψήφους του 2012 ούτε να κλείσει τον χώρο αριστερά του δημιουργώντας την ισχυρότερη ΑΝΤΑΣΥΑ της Ελλάδας.  Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πολλαπλασίασε τα ποσοστά της αυξάνοντας  τις 1054 ψήφους του 2012 σε 11093 ψήφους σήμερα. Το ΚΚΕ βρήκε και αυτό τον χώρο να αυξήσει κατά 1000 τους δικούς του ψήφους ενω η ΔΗΜΑΡ κρατήθηκε στα ποσσοστά της στην Φωκίδα και δεν είχε την πτώση που είχε στην υπόλοιπη ΣΤΕΡΕΑ. Για την δεύτερη Κυριακή τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τον Αποστόλου. Η αύξηση των ποσοστών απο δυσαρεστημένους του Γιαννόπουλου δεν μπορούν να θεωρηθούν σημαντικό γεγονός ούτε το παζάρεμα ψήφων απο την στήριξη δημοτικών σχημάτων θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα.
Η Χρυσή Αυγή είχε μια σταθερότητα σε ψήφους που αποτελούν το άθροισμα ακριβώς των ψήφων Χρυσης Αυγής και ΛΑΟΣ των προηγούμενων εκλογών του 2012 και ελέχιστα περισσότεροι απο αυτούς που είχε πάρει το ΛΑΟΣ όταν κατέβηκε στην Περιφέρεια το 2010

Στις  Ευρωεκλογές αναμένεται  να αυξήθεί η συμμετοχή και να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η αριστερά που πέτυχε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα με υψηλά ποσοστά αποχής.
Δείτε τον πίνακα με τα αποτελέσματα της αριστερά;



Αποτελέσματα βουλευτικών εκλογων 2012 Δήμου Δελφών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου