Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Τι γίνεται με τα έσοδα απο τις ΑΠΕ στο Γαλαξίδι;

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ - ΑΝΑΦΟΡΑ  Γαλαξίδι 8 Ιανουαρίου 2014
  Ευσταθίου Μαρματάκη  
  Πρώην Προέδρου της Κοινότ. Πεντεορίων   

 Προς  τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου
                    του Δήμου Δελφών                        
 
              ΘΕΜΑ: ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΜΕ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ Α.Π.Ε.
(Ν.3468/2006, 3851/2010, 3983/2011)

Κύριε Πρόεδρε ,
 Όπως ασφαλώς θα γνωρίζετε από τις Α.Π.Ε. ( Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ) ο ΛΑ.Γ.Η.Ε. Α.Ε. παρακρατεί επί του οικονομικού αποτελέσματος της παραγομένης ηλεκτρικής ενέργειας ειδικό τέλος 3% το οποίο επιμερίζεται ως εξής....

 --  Το 0,3% αποδίδεται στο ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Περιβαλλοντικών Σχεδίων
 --  Το 1% είναι για να αποδοθεί στις εταιρείες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ κ.ά.) για πίστωση των λογαριασμών των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.
Λόγω όμως της επί σειρά ετών αδυναμίας  εφαρμογής των διατάξεων των νόμων που αναφέρονται στην επικεφαλίδα από τα τέλη του 2012 έως τις αρχές του 2013 ακολούθησε δημόσια διαβούλευση σε ηλεκτρονική μορφή  για το σχέδιο νόμου προς ρύθμιση του θέματος και τελικώς πρόσφατα ψηφίστηκε ο ν. 4203/2013 (ΦΕΚ Α 235/ 1.11.2013 ) ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ Α.Π.Ε. ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ άρθρ. 5.
  --  Τέλος το 1,7% αποδίδεται στους Δήμους . Το 80% του ποσού που αντιστοιχεί σε αυτό το ποσοστό κατανέμεται στις Κοινότητες αναλόγως του αριθμού των ανεμογεννητριών που βρίσκεται στην εδαφική περιφέρεια της καθεμιάς για έργα υποδομής , εκτέλεσης περιβαλλοντικών δράσεων και κοινωνικής υποστήριξης , το δε υπόλοιπο 20% αποδίδεται στους ή στον Ο.Τ.Α. ά βαθμού από την Διοικητική Περιφέρεια των οποίων διέρχεται η γραμμή σύνδεσης του σταθμού με το σύστημα ή το δίκτυο.
  Ο Δήμος τηρεί τα ποσά που παραλαμβάνει ιδιαιτέρως και σε ειδικό κωδικό για να γίνουν τα έργα που μετά τη σύγκληση των λαϊκών συνελεύσεων των τοπικών κοινωνιών θα εισηγηθούν τα Κοινοτικά Συμβούλια και θα εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ευνόητο ότι το τελευταίο εγκρίνει το μετά τη σύνταξη των σχετικών μελετών ύψος ποσού για τα εισηγηθέντα έργα.
       Για τη Δημοτική Ενότητα Γαλαξιδίου ( Κοινότητες Γαλαξιδίου , Αγίων  Πάντων , Βουνιχώρας και Πεντεορίων )  ο Δήμος Δελφών άρχισε να πιστώνεται για κονδύλια από τις Α.Π.Ε. από τα τέλη του έτους 2011 μέχρι σήμερα. ( έγγραφα του Δήμου Δελφών προς την Κοινότητα Πεντεορίων 21 Αυγούστου 2012 αρ.πρ.25550 και Σεπτέμβριος του 2013 , προς την Κοινότητα της Βουνιχώρας Αύγουστο 2012 και έγγραφο του Γραμματέα του Δήμου Δελφών κ. Τζαβάρα προς την Κοινότητα Γαλαξιδίου , δημοσιευθέν στην εφημερίδα το Γαλαξίδι, Ιανουάριο του 2013 ).
  Μέχρι σήμερα έργα δεν έχουν γίνει, εκτός από την κεραμοσκεπή του κοινοτικού γραφείου των Πεντεορίων που είναι σε εξέλιξη , αν και επισήμως τα χρήματα υπάρχουν (συμπεριλαμβανομένου  καθ υπολογισμόν και του α΄εξαμήνου του  2013  το ποσό για δυόμιση  έτη χρήσης των Α.Π.Ε. ανέρχεται σε 285.600.00 e το 80% και 71.400.00 e το 20%  ) , έργα που θα έδιναν μια μικρή ανάσα στις δύσκολες εποχές που ζούμε και θα συνέτειναν στη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου και όχι μόνο – χρήμα στην αγορά, δουλειά σε κατοίκους της περιοχής μας  κ.ά.  -  .
Οι τελευταίες πληροφορίες μου είναι ότι ο Δήμος έχει πιστωθεί για χρήσεις των Α.Π.Ε. μέχρι και τον Οκτώβριο του 2013 επομένως τα ποσά είναι μεγαλύτερα.
     Τα ερωτήματά μου που ανακύπτουν από τα προαναφερόμενα είναι.
1)     Ο Δήμος αφού από τα τέλη του έτους  2011 είχε πιστωθεί με ποσά γιατί δε ζήτησε άμεσα από τα Συμβούλια των Κοινοτήτων αποφάσεις – εισηγήσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο για εκτέλεση έργων παρά τόσο καθυστερημένα για τις δύο Κοινότητες και τόσο ετεροχρονισμένα για τη μητρόπολη του τέως Δήμου Γαλαξιδίου το Γαλαξίδι ; 
2)     Γιατί δεν έχουν συνταχθεί ακόμη μελέτες , όπου αυτό απαιτείται , για τα όποια έργα έχουν αποφασίσει οι Κοινότητες ;    και
3)     Γιατί το ποσό που αφορά το ποσοστό του 20% δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί στη Δη-μοτική Ενότητα Γαλαξιδίου - αφού της ανήκει  όπως συνάγεται από τις προαναφερόμενες διατάξεις του νόμου δεδομένου ότι οι γραμμές σύνδεσης διέρχονται από τις εδαφικές κυριότητες των Κοινοτήτων Βουνιχώρας και Πεντεορίων οι οποίες ανήκαν στη Διοικητική Περιφέρεια ενός Δήμου τον του τέως Δήμου Γαλαξιδίου - αλλά και από τον ιδρυτικό νόμο του Καλλικράτη 3852/2010 άρθρο 271 περί περιουσίας των νέων Δήμων και Κοινοτήτων. 
Το άρθρο αυτό παραπέμποντας στο νόμο 3468/2006 ( Καποδίστριας ) αναφέρει ότι εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των άρθρων 180 και 187 οι οποίες λένε ότι μετά τη συνένωση όλη η ακίνητη περιουσία των συνενωθέντων Δήμων και Κοινοτήτων περιέρχονται στο νεοσύστατο Δήμο.
Δικαιώματα όμως επί της ακίνητης περιουσίας τα οποία προϋπήρχαν και ήταν υπέρ των κατοίκων της ή των συνενωθέντων Δήμων ή Κοινοτήτων διατηρούνται.
Και οι συμβάσεις κύριε Πρόεδρε  έχουν υπογραφεί επί Καποδίστρια επομένως το ποσοστό 20% ανήκει αποκλειστικά στη Δημοτική Ενότητα Γαλαξιδίου.
Τα παραπάνω έχω κάνει γνωστά εγγράφως στον κ. Δήμαρχο από τον Σεπτέμβριο του 2012 και στην Αντιδήμαρχο κ. Μ. Γουργουρή με την ανάληψη των νέων καθηκόντων της από τον Ιανουάριο του 2013.
Σε συνέχεια των  προαναφερομένων και έχοντας  έννομο συμφέρον  ως κάτοικος Γαλαξιδίου , δημότης του Δήμου Δελφών , πρώην Πρόεδρος – στον τόπο που γεννήθηκα - επί εποχής τοποθέτησης των ανεμογεννητριών και τώρα ενεργός πολίτης  παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες όσον αφορά
α) στον έλεγχο της διαδρομής και της τύχης των ποσών από τις Α.Π.Ε. από τις ημερομηνίες που πιστώθηκε  ο Δήμος από τον ΛΑ.Γ.Η.Ε. Α.Ε. μέχρι σήμερα αφού τα αδιάθετα ποσά πρέπει ανά πάσα στιγμή και ζήτηση να βρίσκονται στο <<ταμείον>>
            β) στην απόδοση του ποσοστού του 20% στη Δημοτική Ενότητα Γαλαξιδίου και
γ) στην επίσπευση των όποιων διαδικασιών απαιτούνται προς εκτέλεση των εισηγηθέντων από τα τοπικά συμβούλια έργων ( σύνταξη μελετών , έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο των εκ της συντάξεως των μελετών ποσών , διακήρυξη μειοδοτικών διαγωνισμών κ.ά. ) .

                                                                                     με τιμή ο ενεργός πολίτης
          


                                                                                       Ευστάθιος Μαρματάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου