Πάνω από 30.000 καθηγητές, δάσκαλοι, διοικητικοί υπάλληλοι στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας, αποφασισμένοι να μπλοκάρουν τις διαθεσιμότητες-απολύσεις, να σώσουν το δημόσιο τομέα από τη διάλυση και να δείξουν την πόρτα της εξόδου στο Σαμαρά, το Βενιζέλο και τους διεθνείς συμμάχους τους. Μεγάλες συγκεντρώσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και σε όλη τη χώρα. Νέο μεγάλο ραντεβού η 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, στις 18-19/9.
Η επι­τυ­χία της απερ­γί­ας στα σχο­λεία όλης της χώρας (πάνω από 90% η συμ­με­το­χή), απο νωρίς το πρωί, ήταν ο προ­άγ­γε­λος της με­γα­λειώ­δους συ­γκέ­ντρω­σης και πο­ρεί­ας, που ξε­κί­νη­σε στις 12.00 στα Προ­πύ­λαια με ομι­λί­ες και χαι­ρε­τι­σμούς από τους εκ­προ­σώ­πους των ομο­σπον­διών του Δη­μο­σί­ου που βρί­σκο­νται σε απερ­για­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις. Μια ώρα πε­ρί­που αρ­γό­τε­ρα, πλή­θος κό­σμου είχε κα­τα­κλύ­σει την Πα­νε­πι­στη­μί­ου, τα πε­ζο­δρό­μιά της και την πλα­τεία Κλαυθ­μώ­νος. Είναι εν­δει­κτι­κό ότι όταν η κε­φα­λή της πο­ρεί­ας έφτα­σε στο Σύ­νταγ­μα, οι τε­λευ­ταί­οι δια­δη­λω­τές βρί­σκο­νταν ακόμη στα Χαυ­τεία.
Πέρα από τις ομο­σπον­δί­ες, πολλά ήταν τα μπλοκ το­πι­κών ΕΛΜΕ, φοι­τη­τι­κών συλ­λόγ­γων, επι­τρο­πών αγώνα από γει­το­νιές, ενώ τη δια­δή­λω­ση έκλει­ναν οι δυ­νά­μεις του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και του ΠΑΜΕ. "Οι εκ­παι­δευ­τι­κοί δεν είναι συ­ντε­χνία, πα­λεύ­ουν για δη­μό­σια και δω­ρε­άν Παι­δεία", φώ­να­ζαν οι εκ­παι­δευ­τι­κοί, έχο­ντας όμως και τη συ­νεί­δη­ση ότι η απερ­γία τους μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει το σπιν­θή­ρα ενός γε­νι­κευ­μέ­νου ερ­γα­τι­κού-λαϊ­κού ξε­σημ­κω­μού, που θα ανα­τρέ­ψει τη συ­γκυ­βέρ­νη­ση­ση και τις πο­λι­τι­κές της εξα­θλί­ω­σης . Για αυτό και δεν ήταν λίγες οι φορές που ακού­στη­κε το "εμπρός λαέ, μη τους φο­βη­θείς, ήρθε η ώρα της ανα­τρο­πής".
Μι­λώ­ντας στο Rp, o Τσά­μπρας Λυ­μπέ­ρης, μέλος του Δ.Σ. των ερ­γα­ζο­μέ­νων στο Πο­λυ­τε­χνείο, μας εξή­γη­σε γιατί απερ­γούν αυτός και οι συ­νά­δελ­φοί του: "Δεν απο­λύ­ουν απλά κόσμο. Δια­λύ­ουν τη δομή του υπάρ­χο­ντος δη­μό­σιου σχο­λεί­ου και πα­νε­πι­στη­μί­ου και προ­χω­ρά­νε σε ένα μο­ντέ­λο εκ­παί­δευ­σης που θα απο­κλεί­ει με­γά­λα κομ­μά­τια των παι­διών των λαϊ­κών στρω­μά­των. Το Πο­λυ­τε­χνείο θα είναι ένα άλλο ίδρυ­μα, με άλλου τύπου ερ­γα­ζό­με­νους, με άλλες ερ­γα­σια­κές σχέ­σεις. Θα κυ­νη­γά­ει χο­ρη­γούς για να πλη­ρώ­σει συμ­βα­σιού­χους. Συ­νε­χί­ζου­με με την πεν­θή­με­ρη απερ­γία, θέ­λου­με να συ­νε­χί­σου­με με μα­ζι­κές συ­νε­λεύ­σεις που θα συ­σπει­ρώ­νουν τον κόσμο και θα κρα­τά­νε τη μα­χη­τι­κό­τη­τα του κλά­δου. Είναι μια επί­θε­ση που αφορά όλο το Δη­μό­σιο. Προ­σπα­θού­με να απλώ­σου­με τον αγώνα και έξω από τον πα­νε­πι­στη­μια­κό χώρο. Είναι ο μόνος τρό­πος για να ανα­τρέ­ψου­με αυτή την πο­λι­τι­κή που απαι­τεί συ­νε­χώς θυ­σί­ες από το λαό, ο μόνος τρό­πος να κερ­δί­σου­με μό­νι­μη και στα­θε­ρή δου­λειά για όλους". 
"Το ση­με­ρι­νό ξε­κί­νη­μα, είναι κα­λύ­τε­ρο από αυτό που θα πε­ρί­με­νε και ο πιο αι­σιό­δο­ξος. Αν κα­τα­φέ­ρου­με να συμ­με­τέ­χουν στον αγώνα μας οι γο­νείς, οι μα­θη­τές, οι φοι­τη­τές και όσοι θί­γο­νται από τις αντεργ­στι­κές πο­λι­τι­κές, νο­μί­ζω θα εί­μα­στε μπρο­στά σε μια με­γά­λη νίκη. Ο κα­τή­φο­ρος δεν έχει τέλος. Πρέ­πει να ση­κώ­σου­με κε­φά­λι για να μπο­ρού­με να κοι­τά­με τους μα­θη­τές μας στα μάτια", υπο­στή­ρι­ξε ο Χρή­στος Κυ­ριά­κης από τη Δ' ΕΛ­ΜΕ-Β΄Αθή­νας.
Πο­λυ­με­λής αντι­προ­σω­πεία του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, με επι­κε­φα­λής τον κοι­νο­βου­λευ­τι­κό του εκ­πρό­σω­πο, Πα­να­γιώ­τη Λα­φα­ζά­νη και τους βου­λευ­τές της ΕΕΚΕ υπ. Ερ­γα­σί­ας Δη­μή­τρη Στρα­τού­λη και Μαρία Μπό­λα­ρη, βρέ­θη­κε δίπλα στους συ­γκε­ντρω­μέ­νους. Σε δη­λώ­σεις του o Πα­να­γιώ­της Λα­φα­ζά­νης, τό­νι­σε με­τα­ξύ άλλων "Η συμ­με­το­χή στις ση­με­ρι­νές απερ­για­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις υπήρ­ξε κα­θο­λι­κή και συ­γκλο­νι­στι­κή. Μέγα πλή­θος και μέγα πάθος στις συ­γκε­ντρώ­σεις και στις πο­ρεί­ες. Το μή­νυ­μα είναι συ­ντρι­πτι­κό. Οι ερ­γα­ζό­με­νοι διεκ­δι­κούν μα­χη­τι­κά την ικα­νο­ποί­η­ση των αι­τη­μά­των τους. Να αλ­λά­ξουν οι πο­λι­τι­κές, να φύ­γουν τα μνη­μό­νια, πράγ­μα που ση­μαί­νει στην πράξη να φύγει αυτή η κυ­βέρ­νη­ση που κα­τα­στρέ­φει τον τόπο. Όλα δεί­χνουν ότι η συ­νέ­χεια των αγώ­νων θα είναι ακόμα πιο ενω­τι­κή, πιο μα­χη­τι­κή και μα­ζι­κό­τε­ρη".
Το μέ­γε­θος της ση­με­ρι­νής κι­νη­το­ποί­η­σης, η απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα και ο δυ­να­μι­σμός των δια­δη­λω­τών, η πλα­τύ­τη­τα της αλ­λη­λεγ­γύ­ης που φαί­νε­ται να κερ­δί­ζει ο αγώ­νας τους, είναι στοι­χεία που απο­δει­κνύ­ουν ότι το δυ­να­μι­κό της ανα­τρο­πής κυ­βέρ­νη­σης και τρόι­κας υπάρ­χει. Με αιχμή την απερ­γία των εκ­παι­δευ­τι­κών, η κλι­μά­κω­ση των κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων και ο συ­ντο­νι­σμός με τους υπό­λοι­πους κλά­δους που βρί­σκο­νται σε αγω­νι­στι­κή κα­τεύ­θυν­ση, μπο­ρούν να επι­βάλ­λουν μια γε­νι­κή πο­λι­τι­κή απερ­γία σει­σμό, που θα γκρε­μί­σει το μνη­μο­νια­κό κα­θε­στώς της φτώ­χειας και του ακρο­δε­ξιού αυ­ταρ­χι­σμού. Απα­ραί­τη­τη προ­ϋ­πό­θε­ση μια ακόμα πιο μα­ζι­κή και ενω­τι­κή δια­δή­λω­ση την Τε­τάρ­τη 18/9 στις 11.30 στην Κλαυθ­μώ­νος.



Βί­ντεο από την Πα­νε­πι­στη­μί­ου: http://​www.​youtube.​com/​watch?​v=gIuINfQo3nM&​feature=youtu.​be
Πε­ρισ­σό­τε­ρες φω­το­γρα­φί­ες στο facebook του Rproject