Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Μανώλης Γλέζος - Ζητάμε ενιαία και όχι χωριστή δράση

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Για την άβυσσο που χωρίζει την Αριστερά από την κυβέρνηση -τρόικα, για τα δάνεια και το Μένανδρο, αλλά και την οικονομική αντιπρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά, στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο Μανώλης Γλέζος. Όπως επίσης και για τη δικομματική κυβέρνηση αλλά και πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί η Χρυσή Αυγή.
Κυρίως όμως μιλά για το επικείμενο, σε λίγα 24ωρα, 1ο συνέδριο, για τις κατακτήσεις αλλά και τα ανοιχτά θέματα αυτού του ιδρυτικού για τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ συνεδρίου. Και με την ευθύτητα που τον χαρακτηρίζει, υπογραμμίζει τη διαφωνία του για την αυτοδιάλυση των συνιστωσών, ενώ εκθέτει την άποψή του
για την πολιτική των συμμαχιών, το ευρώ και τη σχέση της χώρας μας με την Ευρώπη...
Πώς βλέπετε αυτό το νέο γύρο συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, κ. Γλέζο;
Μας χωρίζει άβυσσος. Οι κυβερνήτες εντολοδόχοι της τρόικας θέλουν τα λεφτά για να ξεχρεώσουν τους δανειστές, ενώ εμείς θα τα χρησιμοποιήσουμε υπέρ της ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας. Υπάρχει η πολιτική των δανείων και η πολιτική της ανάπτυξης. Ό,τι κάνουν, αυξάνει τις δεσμεύσεις της χώρας και για τις επόμενες γενιές. Ξεχνούν όμως τον Μένανδρο, που τόνιζε, “τα δάνεια δούλους τους ελευθέρους ποιεί”.
Οι πολίτες ζητούν ωστόσο να μάθουν τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Τι τους λέτε;
Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για ανατροπή της κυβέρνησης, της πολιτικής της τρόικας και του συστήματος. Επιγραμματικά τονίζω: 1. Εμείς θα εξορθολογίσουμε τα δημόσια οικονομικά (έσοδα –έξοδα). Και μόνο από τη σωστή δουλειά που πρέπει να κάνουμε στον τομέα των εσόδων, καλύπτουμε τις ανάγκες. 2. Τα λεφτά που οι τράπεζες λήστεψαν από το λαό πρέπει να επιστραφούν και αν δεν το κάνουν, να κοινωνικοποιηθούν. 3. Τα αμυντικά προγράμματα θα στηρίζονται στην ελληνική βιομηχανία. 4. Οι οφειλές της Γερμανίας, η οποία έχει εξοφλήσει όλες τις άλλες χώρες εκτός από εμάς. 5. Εσωτερικό δάνειο. Τα έσοδα που θα προσκομισθούν, θα χρηματοδοτήσουν την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στον πρωτογενή τομέα.
Η κυβέρνηση δεν διαθέτει δεδηλωμένη

Είναι πολλά τα... ψωμιά της κυβέρνησης;
Αν αφαιρέσει κανείς το δώρο των 50 εδρών, δεν έχουν καν τη δεδηλωμένη.
Τη δημοσκοπική άνοδο της Χρυσής Αυγής πώς την παρακολουθείτε;
Η Χρυσή Αυγή μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο πολιτικά, όταν βοηθήσουμε την Εκκλησία, που έχει ξεσηκώσει αγώνα κατά της Χρυσής Αυγής, όταν αποκαλύπτουμε τις διαστρεβλώσεις στις οποίες προβαίνουν σχετικά με την αρχαία ελληνική κληρονομιά. Πρέπει επίσης να ενταθούν οι λαϊκοί κοινωνικοί αγώνες. Δεν χρειάζεται ούτε βία ούτε μέτρα καταστολής.
Τι μήνυμα πρέπει να στείλει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ;
Το μήνυμα είναι το εξής: το σχήμα που μας έφερε ως εδώ, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να εξαφανιστεί. Και μην πει κάποιος ότι δεν ήξερε τις λεγόμενες συνιστώσες, τις πολιτικές δηλαδή δυνάμεις που συναποτελούν και συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ. 
 Διότι τις παραμονές ιδιαίτερα των τελευταίων εκλογών, νομίζοντας ότι θα μας πλήξουν, παρουσίασαν αναλυτικά τις συνιστώσες –και εμείς με αυτό το σχήμα κερδίσαμε, και με το σύνθημα: ανατροπή της κυβέρνησης, της τρόικας και του συστήματος. Είναι δικαίωμα του καθενός αν θέλει να διαλυθεί, δικαίωμα του καθενός και να υπάρξει. 
 Με μια διαφορά: Οι «Ενεργοί Πολίτες» επανειλημμένα τόνισαν και δεν κρύφτηκαν ποτέ από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον ελληνικό λαό, ότι εμείς ζητάμε ενιαία και όχι ξεχωριστή δράση.
  Όχι την ώρα που μιλάει ο τάδε εκπρόσωπος της τάδε πολιτικής δύναμης, να ανεμίζουν στη Συνδιάσκεψη τα σημαιάκια. Ενιαία δράση χωρίς ξεχωριστές εμφανίσεις των πολιτικών δυνάμεων που συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπάρχει χάρη στις πολιτικές δυνάμεις που τον ίδρυσαν και στη συνέχεια προστέθηκανΑναιρούμε αυτά που λέγαμε
Η δική σας επιμονή για τη διατήρηση των συνιστωσών πού οφείλεται;
Όταν μέσα σε όλη την προηγούμενη διάρκεια έλεγες ότι απευθύνω το χέρι σε όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς, το καταργείς αυτό. Γιατί να έλθει τώρα σε μας μια πολιτική δύναμη, αφού θα ξέρει ότι θα διαλυθεί; Αναιρείς αυτό που έλεγες. Εμείς λέγαμε και επιμένουμε, ότι και την πλειοψηφία να πάρουμε στις εκλογές, δεν θα κυβερνήσουμε μόνοι μας τη χώρα. 
 Υπάρχει και ένας δεύτερος ουσιαστικός λόγος: τα μονολιθικά κόμματα έχουν απορριφθεί ανεπιστρεπτί από την ίδια την Ιστορία. Κατέρρευσαν όλα τα κομμουνιστικά κόμματα που λειτουργούσαν ως τέτοια σε ολόκληρο τον κόσμο, και όσα ήταν στην εξουσία και όσα δεν ήταν στην εξουσία. Το πανίσχυρο γαλλικό Κ.Κ., το ιταλικό, το ισπανικό, πού είναι; Και γιατί ως τώρα δεν κατάφεραν κάτι όλοι αυτοί και έγινε μόνο στην Ελλάδα;
  Και γιατί ο Συνασπισμός ως ενιαίο κόμμα δεν έφτασε ποτέ το 27%; Είχαμε στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιο μαγικό ραβδί; Τι είπαμε εμείς όλοι; Παρόλο που ανήκουμε σε διαφορετικά ιδεολογικά ρεύματα, συμφωνούμε σε κοινή δράση για τα συμφέροντα του λαού. Ζητήσαμε, επίσης, τη συνεργασία με τις άλλες δυνάμεις και εξακολουθούμε να την ζητάμε, και το τρίτο, θα φέρουμε στην εξουσία τον λαό. Είναι ουσιαστικοί οι λόγοι της επιμονής των «Ενεργών Πολιτών».
Άρα, δεν σας ικανοποιεί ούτε η πρόταση για μεταβατική περίοδο;
Ούτε. Ούτε και η αντίληψη, «θα το δούμε στο συνέδριο». Από την αρχή εμείς τονίζουμε ότι οι απόψεις μας είναι αυτές και είναι αυτές που μας έφεραν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Για τη δήλωση με Θεωνά -Νταβανέλλο
Στη δήλωση που από κοινού κάνατε με τον Γ. Θεωνά και τον Αντ. Νταβανέλλο, κάνετε λόγο για ένα «αγκάθι», που, όπως υποστηρίζετε, «ενώ δεν λύνει κανένα υπαρκτό πρόβλημα, μπορεί να δημιουργήσει μια σοβαρή κρίση»...
Ε, μπορεί. Αν μερικοί επιμένουν να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς. Πώς τους περνάει από το μυαλό η αντίληψη αυτή;
Υπάρχει και ο αντίλογος ότι οι δύο απόψεις έχουν συζητηθεί στα όργανα και τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη ότι τον τελικό λόγο τον έχει πλέον το συνέδριο, οι αποφάσεις του οποίου πρέπει να γίνουν σεβαστές από όλους. Τι απαντάτε;
Εφόσον έχουμε δηλώσει από την αρχή και δεν το κρύψαμε, και -θες από πείσμα;- επιμένουμε στην ίδια άποψη, υπάρχει περίπτωση άλλος να μας διαλύσει, αφού εμείς δεν θέλουμε να διαλυθούμε; Πώς θα γίνει αυτό; Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη Δημοκρατία;

Πολιτική συμμαχιών, με ποιους;

Με όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς.
Και ποιος είναι αριστερός σήμερα;
Είναι εκείνος που επιμένει στα ανεκπλήρωτα όνειρα του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος της Κατοχής: Εθνική Ανεξαρτησία, πραγματική Δημοκρατία που σημαίνει ο λαός στην εξουσία, Κοινωνική Δικαιοσύνη.
Δεν τους χαρίζουμε την Ευρώπη
Η θέση της χώρας στην Ευρώπη ποια είναι; Και η θέση σας για το νόμισμα ποια είναι;
Το νόμισμα εφευρέθηκε εδώ στην Ελλάδα ως μέσο ανταλλαγής αξιών. Το ίδιο το χρήμα δεν παράγει αξίες. Ο εργαζόμενος παράγει αξίες. Αν το καταλαβαίνουμε αυτό, δεν χρειάζεται να συζητάμε ποιο νόμισμα θα έχουμε. Το βασικό, για εμάς, θέμα είναι η αντίληψη για το χρήμα. 
 Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, το έχω πει επανειλημμένα: είμαστε εναντίον της κυβέρνησης, όλων όσα πράττει το Διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορούμε να φύγουμε από την Ευρώπη, γιατί η Ευρώπη μας ανήκει. Και δεν θα δώσουμε την Ευρώπη αλλού, δεν θα τους την χαρίσουμε. Αλλά δεν είδα και κανένα κομμουνιστικό κόμμα να ζητάει να φύγει από τον ΟΗΕ. Η Ευρώπη των Λαών θα γίνει. Πέρασε πολύς δρόμος, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για παράδειγμα, έχει τώρα περισσότερα δικαιώματα από την εποχή που ήμουν ευρωβουλευτής. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με τις αποφάσεις της Κομισιόν –και το λέω προς το ΚΚΕ. Διαφωνούμε, και περισσότερο από εσάς, σύντροφοι του ΚΚΕ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου