Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Η Θέμις, ο Μόρνος και ο βιολογικός

3

Zητά νομιμοποίηση του βιολογικού καθαρισμού των Φυλακών Μαλανδρίνου, λίγες εκατοντάδες μέτρα από την τεχνητή λίμνη

ΛΑΜΙΑ Του Γιώργου Δελιχά
 
Να νομιμοποιήσει τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού των Φυλακών Μαλανδρίνου, που βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα από την τεχνητή λίμνη του Μόρνου, προσπαθεί η εποπτευόμενη από το Δημόσιο ανώνυμη εταιρεία «Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε.», συναντώντας ωστόσο τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων τοπικών υπηρεσιών αλλά και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας...

 Ο βιολογικός καθαρισμός των Φυλακών Μαλανδρίνου στη Φωκίδα λειτουργεί χωρίς να διαθέτει αποδέκτη και εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, γεγονός που σε αρκετές περιπτώσεις έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις φορέων και συλλόγων της περιοχής, οι οποίοι δεν αντιδρούν μόνο στο γεγονός ότι ο βιολογικός καθαρισμός έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα από τη λίμνη του Μόρνου, που χρησιμοποιείται για την ύδρευση της Αθήνας και των γύρω χωριών ενώ ουσιαστικά υπάρχει απαγόρευση εκτέλεσης έργων εντός της ζώνης προστασίας των 1.500 μέτρων, αλλά προσδιορίζουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα επεξεργασμένα λύματα καταλήγουν στη λίμνη του Μόρνου, κάτι το οποίο επίσης απαγορεύεται βάσει των υγειονομικών διατάξεων.

Μέχρι τώρα ο βιολογικός καθαρισμός λειτουργεί χωρίς αποδέκτη, καθώς απαγορεύεται η διάθεση κάθε είδους λυμάτων είτε απευθείας στη λίμνη του Μόρνου είτε σε ρέματα που εισρέουν σε αυτήν και σε απόσταση μικρότερη των 10.000 μ., κάτι που στερεί τη δυνατότητα της έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Τα επεξεργασμένα λύματα μεταφέρονται με βυτιοφόρα είτε στην Ερατεινή είτε στην Αμφισσα. Ωστόσο, κάτοικοι και φορείς της περιοχής έχουν καταγγείλει ότι σε αρκετές περιπτώσεις και εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων με τους ιδιώτες μεταφορείς είτε δεν γίνεται η μεταφορά είτε μεταφέρεται μόνο ένα μέρος των λυμάτων.

Σε παρακείμενο ρέμα…

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, αυτό έχει αποτέλεσμα μέρος των επεξεργασμένων λυμάτων να πηγαίνει σε παρακείμενο ρέμα που καταλήγει στη λίμνη του Μόρνου και μαζί με άλλες εστίες ρύπανσης να προκαλούν σοβαρά ζητήματα στην ποιότητα των υδάτων της λίμνης.

Στο πλαίσιο αυτό και στην προσπάθειά της να αποφύγει το κόστος της μεταφοράς των λυμάτων, που σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν τα στελέχη της ανέρχεται στις 800 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, η «Θέμις Κατασκευαστική» Α.Ε.» προσπαθεί να πάρει την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να της δοθεί παράλληλα η δυνατότητα να διαθέτει τα λύματα για την άρδευση υδροχαρών φυτών που θα φυτέψει στην περιοχή. Μάλιστα η εταιρεία έχει πάρει τη θετική γνωμοδότηση της ΕΥΔΑΠ, η οποία παραβλέπει για λόγους «εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος και βελτίωσης της υφιστάμενης περιβαλλοντικής κατάστασης» το γεγονός ότι ο βιολογικός καθαρισμός έχει κατασκευαστεί εντός της ζώνης προστασίας των 1.500 μέτρων από τη λίμνη του Μόρνου και συναινεί στην έγκριση της ΜΠΕ, βάζοντας ωστόσο ορισμένους περιοριστικούς όρους για τα όρια της έκτασης που θα υδρεύεται από τα επεξεργασμένα λύματα.

Αντίθετα, αρνητικά γνωμοδότησε το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε. Φωκίδας, το οποίο σε έγγραφό του προς τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στις 29 Απριλίου του 2013 σημειώνει τις απαγορευτικές διατάξεις που ισχύουν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «από τις έως τώρα αυτοψίες αρμοδίου υπαλλήλου της υπηρεσίας στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού του Σωφρονιστικού Καταστήματος Μαλανδρίνου διαπιστώνεται ότι δεν λειτουργούν όλα τα στάδια επεξεργασίας αυτών και η όλη εικόνα που παρουσιάζει είναι εικόνα έλλειψης συντήρησης και επίβλεψης».

Αρνητική γνωμοδότηση

Το αίτημα της «Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε.» για έγκριση της ΜΠΕ έφτασε για συζήτηση και έκφραση γνώμης στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η οποία μετά από αρνητική εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά. Μάλιστα, εκτός από τις σχετικές απαγορευτικές υγειονομικές διατάξεις, η Επιτροπή Περιβάλλοντος και οι αρμόδιες υπηρεσίες στάθηκαν στο γεγονός ότι ήδη στην ευρύτερη περιοχή σχεδιάζεται η κατασκευή νέου βιολογικού καθαρισμού, ο οποίος θα επεξεργάζεται τα λύματα όλων των οικισμών αλλά και τα λύματα του Σωφρονιστικού Καταστήματος Μαλανδρίνου.

Μάλιστα, αρχές και φορείς της περιοχής δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι στην περίπτωση που η κεντρική διοίκηση και τα αρμόδια υπουργεία εγκρίνουν τη ΜΠΕ για τον ΒΙΟ.ΚΑ. των Φυλακών Μαλανδρίνου υπάρχει ο κίνδυνος να εγκαταλειφθεί η κατασκευή του νέου ΒΙΟ.ΚΑ. και να μετατραπεί ο ΒΙΟ.ΚΑ. των Φυλακών Μαλανδρίνου σε λύση για την επεξεργασία όλων των λυμάτων της περιοχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λίμνη του Μόρνου.
 http://www.efsyn.gr/?p=55372

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου