Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Πρώτα πρώτα παίρνουν το χρυσάφι της Kύπρου...

ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΧΡΥΣΟΥ ΞΕΠΟΥΛΑ Η ΚΥΠΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ


Την πρόθεση της Κύπρου να πουλήσει πλεονάζοντα αποθέματα χρυσού για να εξασφαλίσει περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να καλύψει μέρος της συνεισφοράς της στη δανειακή σύμβαση με τους διεθνείς πιστωτές, αποκαλύπτει το Reuters....

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει πως στο κείμενο διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η Κύπρος θα εξασφαλίσει περίπου δέκα δισεκατομμύρια ευρώ από τη διαδικασία εκκαθάρισης της Λαϊκής Τράπεζας και την επιβολή φορολόγησης σε μετόχους, ομολογιούχους και αποταμιευτές με ανασφάλιστες καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου.

Παράλληλα, η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να εξασφαλίσει επιπλέον 600 εκατ. ευρώ μέσα σε τρία χρόνια από την αύξηση του φόρου επί του τζίρου των επιχειρήσεων και επί των κερδών των χρηματοοικονομικών τοποθετήσεων.

Ακόμα το έγγραφο αναφέρει ότι η οικονομία της Κύπρου θα συρρικνωθεί κατά 8,7%, θα συνεχίσει να συρρικνώνεται το 2014 και θα επανέλθει σε οριακή ανάπτυξη (+1,1%) το 2015. Την ίδια ώρα το χρέος -ως λόγος επί του ΑΕΠ της- θα φτάσει το 126%, πριν μειωθεί στο 104% το 2020. Φέτος το έλλειμμα της Κύπρου αναμένεται να φτάσει στο 6%, του χρόνου στο 7,9%, το 2015 στο 5,7% και το 2016 στο 2,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου