Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Σκανδαλώδης προστασία της ΝΙΚΑΣ (και όχι μόνο) από τον ΕΦΕΤ

Οπως ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ στις 21 Μάρτη, σε προϊόντα «από μοσχάρι» της ΝΙΚΑΣ βρέθηκε αλογίσιο κρέας σε ποσοστό πάνω από 50%. Στα ίδια προϊόντα ανιχνεύτηκε και η επικίνδυνη για τον άνθρωπο (και γι' αυτό καθολικά απαγορευμένη σε ζώα που προορίζονται για τη διατροφική αλυσίδα) φαινυλοβουταζόνη.
 
Εχουμε αναφερθεί αναλυτικά στη σκανδαλώδη συμπεριφορά του ΕΦΕΤ και των συνεργών του (Γενικό Χημείο του Κράτους και Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Γεωργίας), που όχι μόνο συγκαλύπτει το σκάνδαλο των επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία προϊόντων, αλλά και προστατεύει τις εταιρίες που πρωταγωνίστησαν σ' αυτό το σκάνδαλο, στις οποίες θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να έχει βάλει λουκέτο μέχρι να ξεκαθαριστεί πλήρως η κατάσταση. Τέτοιες εταιρίες δεν είναι μόνο η ΝΙΚΑΣ, αλλά ...και η ΧΟΥΤΟΣ CATERING (που -εκτός των άλλων- τροφοδοτεί και παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία και πανεπιστημιακές λέσχες), και η ΥΦΑΝΤΗΣ και άλλες.
 
Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι στο τελευταίο από τη σειρά των αποκαλυπτικών άρθρων της «Κόντρας» (δες εδώ και εδώ), ήρθε ο ίδιος ο ΕΦΕΤ να μας επιβεβαιώσει, ανακοινώνοντας ότι και σε προϊόν χοιρινού της ΝΙΚΑΣ («Πάριζα ΝΙΚΑΣ για τοστ βραστή από φρέσκο χοιρινό κρέας») ανιχνεύτηκε DNA αλόγου. Το γεγονός ότι το αλογίσιο κρέας, όπως ανακοινώθηκε, ήταν σε ποσοστό μεταξύ 1% και 0,1% επιβεβαιώνει και μια άλλη προειδοποίησή μας. Οτι αυτοί που είχαν στα ψυγεία τους στοκ από αλογίσιο κρέας θα το σπάσουν σε μικρότερες ποσότητες και θα το διασπείρουν σε διάφορα προϊόντα και διάφορες παρτίδες. Αυτό δεν το λέμε τώρα, εκ των υστέρων. Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι αυτό θα γίνει. Ο ΕΦΕΤ γνώριζε πολύ καλά την προειδοποίησή μας, όμως δεν έκανε τίποτα, γιατί η διοίκησή του κάνει πλάτες στις εταιρίες τροφίμων που ευθύνονται για διατροφικά εγκλήματα.
 
Και τώρα, μετά τη νέα αποκάλυψη, ο ΔΗΜΑΡίτης πρόεδρος του ΕΦΕΤ Ι. Τσιάλτας, αντί να βάλει λουκέτο στην εταιρία (όπως και σε όλες τις άλλες, που έχουν πρωταγωνιστήσει στο σκάνδαλο της νοθείας αλογίσιο κρέας, που ανακαλύπτεται ότι είναι και δηλητηριασμένο με φαινυλοβουταζόνη), ανακοίνωσε και πάλι τα συνηθισμένα: «Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του εν λόγω προϊόντος από την επιχείρηση και  οι έλεγχοι συνεχίζονται προς κάθε κατεύθυνση με στόχο την προστασία του καταναλωτή».
 
Ποια προστασία του καταναλωτή, όταν αλογίσιο κρέας βρίσκεται συνέχεια στα πιο απίθανα προϊόντα; Οχι μόνο σε χαρακτηρισμένα σαν «βοδινά», αλλά πλέον και σε χοιρινά και σε «κοτομπουκιές»; Πόσους τόνους νοθευμένων και ενδεχομένως δηλητηριασμένων με φαινυλοβουταζόνη προϊόντων έχει καταναλώσει ο ελληνικός λαός, επειδή ο ΕΦΕΤ αρνείται να βάλει λουκέτο σε κάθε εταιρία που πιάνεται, αλλά περιορίζεται να μας ανακοινώσει πως αποσύρθηκαν οι επίμαχες παρτίδες; Στις 21 Μάρτη ανακοινώθηκε ότι η ΝΙΚΑΣ πουλούσε νοθευμένα λουκάνικα Φρανκφούρτης και παριζάκι (στα ίδια προϊόντα βρέθηκε και φαινυλοβουταζόνη). Ο ΕΦΕΤ συμβιβάστηκε με την απόσυρση αυτών των παρτίδων και μόνο. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Επί τουλάχιστον 40 μέρες ακόμη, η εν λόγω εταιρία πουλούσε και «χοιρινή» πάριζα νοθευμένη με αλογίσιο κρέας. Ενώ αν είχε σφραγιστεί και είχε διαταχθεί η απόσυρση όλων των προϊόντων της και ο συστηματικός έλεγχός τους (με δαπάνες της εταιρίας), τουλάχιστον θα είχε σταματήσει ο κόσμος να τρώει την… αλογοχοιρινή πάριζα (και ποιος ξέρει τι άλλο).
 
Επαναλαμβάνουμε, ότι αυτό δεν αφορά μόνο τη ΝΙΚΑΣ, αλλά και όλες τις άλλες εταιρίες. Αφήνοντάς τες ανοιχτές, ο ΕΦΕΤ τους επέτρεψε να «ξεφορτωθούν» όλο το αλογίσιο κρέας που είχαν στα ψυγεία τους, σπάζοντας τις παρτίδες σε μικρότερα κομμάτια και διασπείροντας το αλογίσιο κρέας σε χαμηλότερα ποσοστά ανά προϊόν.
 
Για ποιους «ελέγχους προς κάθε κατεύθυνση» μιλά ο ΕΦΕΤ, όταν οι έλεγχοι έχουν σταματήσει από τα τέλη Μάρτη, επειδή δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν τα εργαστήρια, ούτε καν λεφτά για να πληρώσουν τα εκτός έδρας και τις βενζίνες των λιγοστών ελεγκτών του ΕΦΕΤ; Το συγκεκριμένο προϊόν της ΝΙΚΑΣ δεν προέκυψε από καινούργιο έλεγχο, αλλά είναι υπόλοιπο από τους αρχικούς ελέγχους.
 
Ας μας απαντήσει ο ΕΦΕΤ: γίνονται έλεγχοι για νοθεία με αλογίσιο κρέας σήμερα; Το δικό μας ρεπορτάζ λέει πως δεν γίνονται. Ας μας διαψεύσει ο ΕΦΕΤ, αναφέροντάς μας πόσοι έλεγχοι έγιναν μέσα στον Απρίλη, ποιες μέρες, σε ποιες εταιρίες, πόσα δείγματα πάρθηκαν και σε ποια εργαστήρια εξετάζονται για την ανίχνευση DNA αλόγου;
 
ΥΓ1: Στην ανακοίνωση του ΕΦΕΤ αναφέρεται ότι ο έλεγχος στην πάριζα της ΝΙΚΑΣ έγινε «βάσει καταγγελίας». Ποιος έκανε την καταγγελία; Μήπως κάποιος ανταγωνιστής της ΝΙΚΑΣ; Και πώς ήξερε ότι στο συγκεκριμένο προϊόν θα βρισκόταν αλογίσιο κρέας; Δεν νομίζει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ ότι πρέπει να δώσει κάποιες εξηγήσεις στον ελληνικό λαό, αντί να μας αντιμετωπίζει σαν Χαχόλους;
 
ΥΓ2: Σε κάθε περίπτωση, ο συγκεκριμένος έλεγχος έγινε βάσει καταγγελίας τρίτου και όχι πρωτοβουλιακά από τον ΕΦΕΤ. Από πού αντλεί το θράσος ο πρόεδρός του και κομπάζει ότι «οι έλεγχοι συνεχίζονται προς κάθε κατεύθυνση», όταν οι έλεγχοι έχουν σταματήσει; Λίγη τσίπα δεν υπάρχει;
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου