Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

«ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ» Του Φίλιππου Τσίτου

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ    Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΤΕΑΣ 
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/3/2013  στις 9.30μμ
«ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ»
Του Φίλιππου Τσίτου
            Ο παλιός μας γνώριμος και φίλος της Κινηματογραφικής Λέσχης Ιτέας Φίλιππος Τσίτος και ο Τάκης Βερέμης από την εταιρεία διανομής STRADA, μετά από αίτημα μας, παραχώρησαν τα δικαιώματα προβολής της ταινίας «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ» για ενίσχυση της εκδρομής των μαθητών της Α΄ τάξης Λυκείου Ιτέας....
Σας καλούμε να ενισχύσετε και σεις με την συμμετοχή σας τους μαθητές που επέλεξαν τον κινηματογράφο και μάλιστα μια πολυβραβευμένη ελληνική ταινία για ενίσχυση της εκδρομής τους.
Το ΔΣ της Κινηματογραφικής Λέσχης Ιτέας
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
Σκηνοθεσία: Φίλιππος Τσίτος
Σενάριο: Αλέξης Καρδαράς, Φίλιππος Τσίτος
Παίζουν: Αντώνης Καφετζόπουλος, Anastas Kozdine, Τιτίκα Τσιριγκούλη, Γιώργος Σουξές, Μαρία Ζορμπά
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Διάρκεια: 103'
ΒΡΑΒΕΙΑ
Φεστιβάλ Λοκάρνο: Ανδρικής Ερμηνείας (Αντώνης Καφετζόπουλος), Οικουμενικό Βραβείο και Βραβείο Νεότητας
Φεστιβάλ Σαν Σεμπάστιαν: Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερης ανδρικής ερμηνείας
Υποψήφια για Ευρωπαϊκό βραβείο Lux
Α' Βραβείο Μουσικής Επένδυσης στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου "Max Ophuls Preis" στη Γερμανία.
Υπόθεση: Ο Σταύρος και οι φίλοι του τεμπελιάζουν όλη μέρα μπροστά στο ψιλικατζίδικο του πρώτου. Όλα αλλάζουν όμως όταν ένα πρωί η μητέρα του Σταύρου αναγνωρίζει στο πρόσωπο ενός Αλβανού τον χαμένο της γιο.
Ο Φίλιππος Τσίτος σκηνοθετεί τους γεμάτους προκαταλήψεις ήρωές του μ' ένα μείγμα κριτικής ματιάς και κατανόησης, ελαφρότητας και απελπισίας, παίρνοντας απ΄ τους ηθοποιούς του και, κυρίως, έναν απαράμιλλο Αντώνη Καφετζόπουλο, αξιοσημείωτες ερμηνείες.
Με ρεαλισμό σπάνιο και κάδρα που αρκετές φορές θαρρείς πως ξεπήδησαν από φιλμ εκπροσώπου της μεγάλης της nouvelle vague σχολής, η «Ακαδημία Πλάτωνος» είναι ένα δείγμα κινηματογράφου από εκείνα που σπανίζουν στην εγχώρια παραγωγή. Το θέαμα είναι χιουμοριστικό, διακριτικό, τρυφερό και σκληρό όταν πρέπει και -το κυριότερο όλων- δεν πέφτει ποτέ στον διδακτισμό. Στον πυρήνα του φιλμ ο χαρακτήρας του Σταύρου, τον οποίο ο Τσίτος σκιαγραφεί διεξοδικά και ανθρώπινα, προσπερνώντας την εύκολη λύση της καρικατούρας. Συνοδοιπόρος του Τσίτου στο χτίσιμο του πορτρέτου του Σταύρου ο Αντώνης Καφετζόπουλος. Η ερμηνεία του είναι δίχως ίχνος υπερβολής ένα μικρό αριστούργημα!
Απλότητα, επίκαιρο κοινωνικό σχόλιο, διακριτικός συνδυασμός δράματος και χιούμορ, αληθινοί χαρακτήρες και μια γλυκιά νότα αισιοδοξίας.


είσοδος : 3€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου