Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Οι Πολίτες στο Προσκήνιο και η Γαζή για τα Λύματα, ο αγωγός ακαθάρτων της Άμφισσας και ελαιοκομικές επιχειρήσεις στο στόχαστρο



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  5-2-2013
ΛΥΜΑΤΑ ΧΕΙΜΑΡΡΟΙ ΒΑΙΔΕΡΠΟΣ
ποια η αξία μιας ακόμη ανακοίνωσης?


Φίλοι και φίλες

Στις 7-2-2011, στείλαμε επιστολή  σε δημόσιους φορείς κατά την γνώμη μας και την νομοθεσία υπεύθυνους για την ρύπανση η οποία διά μέσου χειμάρρων καταλήγει στην θάλασσα της Ιτέας. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ?
Απάντηση πήραμε με καθυστέρηση μερικών μηνών...
& μετά από διαρκή ενόχληση, μόνο από το γραφείο τύπου της Δημαρχίας με το οποίο μας πληροφορούσαν ότι όλα πάνε από σχεδόν καλά έως άριστα!!!
Από τους άλλους φορείς καμία ενημέρωση και φυσικά καμία προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.
Μετά από αυτό σκεφτήκαμε να προτείνουμε τους υπεύθυνους για ΝΟΜΠΕΛ ΧΗΜΕΙΑΣ καθόσον είχαν την ικανότητα να μετατρέπουν τα σκ… και τα ελαιοκομικά απόβλητα σε γαλάζιες σημαίες ακτών!!!
 Δυστυχώς δεν έχουμε πρόσβαση στην Σουηδία…. Τους αποδέκτες της από 7-2-2011 ανακοίνωσης μαζί με τον πρόλογο δημοσιεύουμε παρακάτω. Όλη δε η ανακοίνωση είναι στην ιστοσελίδα μας…..

«…Συμπολίτες ,
Τόσα χρόνια τώρα, όταν οξύνεται το πρόβλημα αστικά λύματα, ελαιουργικά απόβλητα, που καταλήγουν στην Ιτέα, βγαίνει στην επικαιρότητα  για να ξεχαστεί στη συνέχεια… Οι αρμόδιοι αποδεικνύονται αναρμόδιοι. Οι «Πολίτες στο Προσκήνιο» παίρνουμε την πρωτοβουλία  με την παρακάτω επιστολή και ξαναφέρνουμε στην επιφάνεια το θέμα. Οι ενέργειες μας σίγουρα θα κλιμακωθούν…
                                         
Προς: Δήμαρχο Δελφών κ.
        κ. Νικ. Φουσέκη
 
                    
Άμφισσα, 7/02/2011


Κοιν: 1. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άμφισσας
         2. Βουλή των Ελλήνων, κ. Πρόεδρο
         3. Υπουργείο ΠΕΚΑ
             Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών  Περιβάλλοντος
         4. Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
             Γενική Γραμματεία Τουρισμού
         5. Υπουργείο Υγείας Κοιν. Αλληλεγγύης
             Δ/νση Δημόσιας Υγείας
         6. κ. Αφρ. Παπαθανάση, Βουλευτή Φωκίδας
         7. κ. Γ. Γαζή, Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας
         8. Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, Τμήμα Περιβάλλοντος
         9. Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, Δ/νση Δημόσιας Υγείας
         10. κ. Παν. Λαϊνη-Κολλιαλή            
         11. κ. Ευστ. Μαντζώρο              
         12. Μέλη Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Δελφών
         13. Συλλόγους περιοχής
         14. Έντυπο και Ηλεκτρονικό Τύπο
 
 
  Φίλοι και φίλες.  
 Η δημόσια διοίκηση ενώ έπρεπε να δίνει διεξόδους  σε τέτοια προβλήματα, αδυνατεί. Αιτία ο «κομματικός εγκλωβισμός» της και η φεουδαρχική νοοτροπία των πολιτικών προϊσταμένων της.
Όμως η κοινωνία ασφυκτιά και είναι η μόνη αρμόδια να δώσει λύσεις. Αν ζητάμε διέξοδο βαδίζουμε ενωτικά και αγωνιστικά. Τα προβλήματα είναι ώριμα να λυθούν αλλιώς θα σαπίσουν και η μπόχα τους θα αρρωστήσει τους πάντες. Όσο αργούμε τόσο μικραίνει και η ελπίδα…  Άλλη λύση δεν βλέπουμε να υπάρχει…



ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ….                       







ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για το θέμα των αποβλήτων στο χείμαρρο «Σκίτσα» η Π.Ε. Φωκίδας, μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, συγκάλεσε το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας  Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) την 1-2-2013 όπως προβλέπει ο Νόμος και ενεργοποίησε τη διαδικασία του άρ. 30 του Ν. 1650/86.
Είχε προηγηθεί έκθεση αυτοψίας από τις υπηρεσίες της Π.Ε. Φωκίδας  (Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας και  Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας) και με το αρ. πρωτ. 2414/24/18-1-2013 έγγραφο του Τμήματος Περιβάλλοντος ενημερώθηκε ο Δήμος Δελφών για τα αποτελέσματα της έκθεσης αυτοψίας και επισημάνθηκαν οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί ο Δήμος Δελφών.
Διαπιστώθηκε από τις υπηρεσίες της Π.Ε. Φωκίδας (Δ/νση Ανάπτυξης,  Δ/νση Δημ. Υγείας και  Τμήμα Περιβάλλοντος), οι οποίες συμμετέχουν και στο ΚΕΠΠΕ, πέραν της αναμφισβήτητης διαπίστωσης ότι κατά κύριο λόγο η ρύπανση στο χείμαρρο  «Σκίτσα», προέρχεται από τον αγωγό ακαθάρτων της Δ.Κ. Άμφισσας  Δήμου Δελφών και δευτερευόντως από την επιχείρηση  «Π. Κατσαγούνου και Ε. Μπίτου Ο.Ε.». Προτίθενται δε, μετά από εντολή της κας Αντιπεριφερειάρχη να διερευνήσουν άμεσα όλες τις επιμέρους εγκρίσεις και προϋποθέσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων ελαιών. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι αυτές λειτουργούν χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις, θα εφαρμοστούν τα δέοντα.
           
       Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
   ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΑΖΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου