Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΤΖΟΛΙΑ ή γκόγκλιες Παραδοσιακά αρβανίτικα χειροποίητα μακαρόνια

ΕικόναΜακαρόνια τζόλια ή γκόγκλιες
Παραδοσιακά αρβανίτικα χειροποίητα μακαρόνια

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι σταρένιο
φρέσκια μαγιά
λίγο αλάτι νερό όσο πάρει (χλιαρό )...
Εικόνα
ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ
λίγο λάδι
καλή μυζήθρα ή ξηρό ανθότυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώστε όλα τα υλικά ώστε να γίνει μια μπάλα ζύμης που δεν κολλάει στα χέρια (και στο μίξερ γίνεται μια χαρά).
Αφήστε μισή ωρίτσα να ξεκουραστεί..

Μετά κόψτε την ζύμη σε μεσαία τετράγωνα και πλάστε μακριά κορδόνια ζύμης.
ΕικόναΕικόναΕικόνα
Εικόνα

Κόψτε τα σε κομματάκια 1,5 εκ και πασπαλίστε τα με μπόλικο αλεύρι να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα

Κουφώστε με τα δύο δάχτυλα ένα-ένα τα κομματάκια ώστε να κάνουν λεπτό τοίχωμα τα μακαρόνια και να είναι ομοιόμορφο σε όλο το πλάτος τους.
Εικόνα
ΕικόναΕικόναΕικόνα

Βάλτε νερό να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη στα ¾.
Κοσκινίστε τα μακαρόνια και ρίξτε τα να βράσουν όλα μαζί περίπου 25 λεπτά ανακατεύοντας που και που με την τρυπητή κουτάλα γιατί φουσκώνει το νερό.
Προσοχή, καθ΄ όλη την διάρκεια του βρασμού τα μακαρόνια πρέπει να καλύπτονται με νερό.
Όταν τα μακαρόνια ‘ καθίσουν’ στην κατσαρόλα είναι έτοιμα.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και στραγγίστε τα μακαρόνια στο σουρωτήρι.Εικόνα
Βγάλτε με την τρυπητή κουτάλα και βάλτε τα σε πιατέλα ή σε πιάτα σε στρώσεις με μυζήθρα ανάμεσα.
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Ζεσταίνετε το λάδι στο τηγάνι.
Όταν ζεσταθεί αρκετά, περιχύστε τα μακαρόνια μ’ αυτό.
Εικόνα
Τα μακαρόνια τζόλια συνδυάζονται απίστευτα με παϊδάκια αρνίσια στα κάρβουνα!

Λέτε ψέμματα αν δεν σας άνοιξε η όρεξη.

Την συνταγή μας παρουσίασαν για μια ακόμα φορά οι φίλοι της  Ελαία Φωκίδας μέσα από την ιστοσελίδα τους.
Οι γκόγκλιες είναι πλέον διαθέσιμες και στην Αθήνα.
τηλ. επικοινωνίας :6957613450 email : anastasia_dasakli@yahoo.gr
Με αγνά υλικά και προσιτές τιμές!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου