Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Πρωτοχρονιά

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

smarmatakis@gmail.com  
Αθήνα 30 Δεκεμβρίου 2012

Πρωτοχρονιά η πρώτη γιορτή του ημερολογιακού έτους με τροφή ελπίδων κι ευχών για χαρά , υγεία , ευτυχία , ειρήνη , πρόοδο και τόσα άλλα .
Στην πράξη όμως δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία τελετή που πολύ γρήγορα παίρνει τέλος . Γιατί τα πράγματα συνεχίζουν να κυλάνε με τον ίδιο τρόπο  αφού όπως σκεπτόμαστε κι ότι κάναμε μέχρι χθες συνεχίζουμε να το κάνουμε σήμερα , θα το κάνουμε κι αύριο.
Σκεφθήκαμε ποτέ να διορθώσουμε τα λάθη μας για πράξεις ή παραλήψεις του χθες , χωρίς αυτό να σημαίνει την πρώτη Ιανουαρίου κάθε έτους ;  
 Να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα και να ....
αναλάβουμε πρωτοβουλίες επούλωσης των πληγών που τυχόν έχουμε κάνει ή που έχουν  υποστεί οι διπλανοί μας οι γνωστοί ή οι άγνωστοι  ;
 Γιατί για να κάνεις το καλό ,  δε θα πρέπει να έχεις << δοσμένες >> ημερομηνίες με τελετουργικό χαρακτήρα ,  που έχουν και ημερομηνία λήξεως .
 Όταν ο συνάνθρωπός σου έχει ανάγκη από στήριξη κι ελπίζει σε κάτι , αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά η δική σου εθελοντική προσφορά , χωρίς υποκρισία ή επιδεικτική συμπεριφορά .
 Όταν κι όποτε το κάνουμε  αυτό θα είναι πραγματική πρωτοχρονιά όχι μόνο για τον εαυτό μας αλλά και για το κοινωνικό σύνολο .
Για να γίνει όμως αυτό πρέπει πρώτα όχι να πάρουμε απαντήσεις σε ερωτήματα που ανακύπτουν καθημερινά  αλλά να γνωρίσουμε πρώτα από όλα τον εαυτό μας .
Η αναζήτηση για γνώση είναι  μέσα μας και πρέπει πρώτα να βρεθεί  και να είναι συνεχής , διαρκής για να δώσει σκοπό και νόημα στην ύπαρξή μας .
Πιστεύοντας ακράδαντα ότι το πέρασμά μας σ αυτή τη ζωή δεν είναι τυχαίο , ας  αδράξουμε των ευκαιριών που μας παρουσιάζονται , ας ανακαλύψουμε τη δίψα μας και ας βρούμε  τη χαμένη αναζήτησή μας για να  γνωρίσουμε τον εαυτό μας .
 Γιατί αυτή η γνώση φέρνει τη  γαλήνη και τείνει  στην ολοκλήρωση .
 Εύχομαι όλοι μας , για να δώσουμε νόημα και σκοπό στην ύπαρξή μας , να  γνωρίσουμε πρώτα τον εαυτό μας και μετά , υπερχειλισμένοι από αγάπη , ένα θα είναι βέβαιο ότι  θα αρχίσουμε να εκδηλώνουμε απλόχερα την αλληλεγγύη μας προβαίνοντας , σήμερα , αύριο , σε πράξεις που δεν κάναμε πριν ενώ θα έπρεπε .
Τότε αλλάζοντας και τις κακές συνήθειές μας θα χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας , για ολάκερη την κοινωνία .
Έτσι όλοι μας θα νοιώθουμε χαρά και αγαλλίαση και οι … <<πρωτοχρονιάτικες γιορτές >> με ψυχικές ανατάσεις  θα είναι πάρα πολλές , χωρίς χρονικούς προσδιορισμούς  και επετειακά στερεότυπα .
                                                               Ευστάθιος Μαρματάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου