Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΣΦΟΔΡΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ Προς οριστική διάσπαση οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες»

Με τα ...παλούκια στα χέρια οι "Ανεξάρτητοι Έλληνες"
Πίσω από τις αντιπαραθέσεις υπάρχουν γενικότερες διαφορές που αφορούν στην προσωπική στρατηγική του προέδρου του κόμματος
Του Δημήτρη Τσιούφου
Σε οριστική διάσπαση οδηγούνται οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, μετά την προχθεσινή σφοδρή σύγκρουση του προέδρου του κόμματος με τους Κ. Μαρκόπουλο και Χρ. Ζώη και τις χθεσινές αιχμηρές δηλώσεις τόσο του τελευταίου όσο και των Γ. Μανώλη και Δημ. Σταμάτη που έκλεισαν ηχηρά την πόρτα, στον Π. Καμμένο.
Αν και η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών εστιάζεται ...
στην προσπάθεια του κ. Καμμένου να δημιουργήσει προϋποθέσει συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και στις δηλώσεις του για την έξοδο της χώρας από το ευρώ και υιοθέτηση του... δολαρίου, φαίνεται πως πίσω από αυτά υπάρχουν γενικότερες διαφορές σε ό,τι αφορά την στρατηγική του κόμματος και τις επιλογές του προέδρου χωρίς προηγουμένως να συζητηθούν αυτές στην Κ.Ο. και τα όργανα που κόμματος. Με την επιστροφή του Κ. Μαρκόπουλο από το Παρίσι, όπου βρέθηκε χθες για την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναμένεται να δρομολογηθούν και οι επόμενες κινήσεις της ομάδας των διαφωνούντων, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για την δημιουργία ενός αντιμνημονιακού πόλου της λαϊκής δεξιάς. Σε αυτόν ακούγεται ότι θα ενταχθούν και οι βουλευτές που πρόσφατα διαγράφηκαν από τη ΝΔ, καθώς και στελέχη της που διαφωνούν με την πολιτική του Αντ. Σαμαρά, χωρίς ωστόσο, να αποκλείεται -σε δεύτερο χρόνο- και η δημιουργία «γεφυρών» με τη Λ. Συγγρού για την επιστροφή ή τη συνεργασία τους με την «μητρική» παράταξη.
Εκτός από τα τέσσερα προαναφερόμενα στελέχη σε πορεία ρήξης με τον κ. Καμμένο φέρεται ότι βρίσκεται και ο γραμματέας των ΑΝ.ΕΛ. Γ. Γιαννάκης, ενώ άγνωστη παραμένει η στάση των Γ. Κουράκου (αντέδρασε έντονα χθες στην δήλωση για την επιλογή του... δολαρίου και χαρακτήρισε «τρίχες κατσαρές» τα περί αποστασίας), Μ. Κόλλια Τσαρουχά και Τ. Κουίκ που δεν συνυπέγραψαν την προχθεσινή ανακοίνωση της Κ.Ο., με την οποία ουσιαστικά καθαιρέθηκε ο Κ. Μαρκόπουλος από τη θέση του γραμματέα της και στηρίχθηκαν οι επίμαχες αποφάσεις και κινήσεις του του προέδρου του κόμματος.
Εξελίξεις
Οι χθεσινές ραγδαίες εξελίξεις ξεκίνησαν με την ανακοίνωση παραίτησης -αποχώρησης του Γ. Μανώλη, η οποία συνοδεύτηκε με βολές κατά του κ. Καμμένου, καθώς ο γνωστός συνδικαλιστής υποστήριξε πως ήταν πραγματικό το non paper του περασμένου Μαΐου, λέγοντας πως «ο Καμμένος το έδωσε στον κ. Παπούλια για να μπει στη συγκυβέρνηση ως υπουργός Αμυνας, κάνοντας το πρώτο λάθος όταν το έδωσε και το δεύτερο όταν προσπάθησε να βγάλει ψεύτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Ο κ. Μανώλης χαρακτήρισε «λαγό» τον κ. Καμμένο για την προχθεσινή του αποχώρηση από τη συνεδρίαση που επήλθε η ρήξη, ενώ τον κατηγόρησε πως δεν προχωρά σε Συνέδριο προκειμένου να μην εκλεγούν τα όργανα του κόμματος και να τα ελέγχει. «Η αποστασία ξεκινά πάντα από έμμισθους επαγγελματίες τύπου Μανώλη», ήταν η απάντηση του κ. Καμμένου, οποίος ισχυρίστηκε και πάλι πως το non paper κατασκευάστηκε και απείλησε τον κ. Μανώλη με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, σημειώνοντας πως «όσοι δεν αντέχουν μπορούν να γυρίσουν στα μαντριά τους».
Λίγο αργότερα με μια αιχμηρή δήλωση ανακοίνωσε την παραίτησή του και ο εκπρόσωπος του κόμματος Χρ. Ζώης, τονίζοντας ότι μετά τις δηλώσεις «του προεδρεύοντος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εγκατέλειψα κάθε ελπίδα» και πως «κανείς δεν μπορεί να συνομιλήσει με το χάος, την αφερεγγυότητα, την υποκρισία και την πολυγλωσσία».
«Η παραίτηση γίνεται αποδεκτή. Εμείς συνεχίζουμε», ήταν η αντίδραση του Π. Καμμένου, που αργά το απόγευμα άκουσε και τον πρώην βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Δημ. Σταμάτη να ανακοινώνει την αποχώρησή του από τους ΑΝ.ΕΛ. «για λόγους προσωπικής και πολιτικής αξιοπρέπειας», όπως σημείωσε, επισημαίνοντας πως θα συνεχίσει τον αγώνα του «κατά των πολιτικών της αλαζονείας και της περιστασιακής μεταμόρφωσης των πολιτικών όπως κάθε φορά τους εξυπηρετεί». Ο Π. Καμμένος περιμένει, πλέον, την αυριανή συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματός του για να μετρήσει τις οριστικές απώλειες.
Είπαν...
Γ. Μανώλης: Hταν πραγματικό το non paper του περασμένου Μαΐου.
Π. Καμμένος: «Οσοι δεν αντέχουν μπορούν να γυρίσουν στα μαντριά τους».
Χρ. Ζώης: «Μετά τις δηλώσεις του προεδρεύοντος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εγκατέλειψα κάθε ελπίδα».
Δημ. Σταμάτης: Θα συνεχίσει τον αγώνα του «κατά των πολιτικών της αλαζονείας και της περιστασιακής μεταμόρφωσης των πολιτικών όπως κάθε φορά τους εξυπη-ρετεί».
http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου