Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Γηροκομείο Άμφισσας: Αντί για ενημέρωση των πολιτών, νόμος σιωπής από δήμαρχο και μητροπολίτη

Η ενημέρωση - διαφάνεια κι ο κοινωνικός έλεγχος είναι συστατικά στοιχεία της ουσιαστικής Δημοκρατίας. Η άρνηση της ενημέρωσης, με επίκληση μάλιστα κανόνων της Δημοκρατίας (!), ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την οικονομική διαχείριση ενός φιλανθρωπικού Ιδρύματος με καταλειφθείσες περιουσίες ευεργετών, δεν ξενίζει απλώς, υποψιάζει έντονα, για φόβο του φωτός, συγκάλυψη σκανδάλων και απεγνωσμένες προσπάθειες αποφυγής (των μεγάλων) ευθυνών.
Από το 2006 λειτουργεί στην Άμφισσα Γηροκομείο ως Ίδρυμα στο οποίο ευεργέτες άφησαν τις περιουσίες τους, έγιναν και συνενώσεις και την οικονομική του διαχείριση έχει 5μελής Επιτροπή, με ...
πρόεδρο τον μητροπολίτη και αντιπρόεδρο τον δήμαρχο, που έσπευσε να το θέσει σε λειτουργία μία μόλις ημέρα πριν τη λήξη προηγούμενης θητείας του! Από συστάσεως του Ιδρύματος είχαν πολύ κατηγορηματικά επισημανθεί τα ανυπέρβλητα προβλήματα βιωσιμότητάς του, σε σχέση και με τον διογκωμένον αριθμό των χωρίς διαγωνισμό επιλεγέντων εργαζομένων, αλλά και τα απτά και παραστατικά ανισοσκέλιστα μεγέθη εσόδων - εξόδων λειτουργίας του.
Και η επαλήθευση των προειδοποιήσεων έχει αφήσει εδώ και 2 χρόνια απλήρωτους τους εργαζομένους που έχουν κάνει επίσχεση εργασίας. Αντί των νομίμων μέσων επιδίωξης ικανοποίησης των δικαιωμάτων τους, κατά της εφησυχάζουσας Διαχειριστ. Επιτροπής του μητροπολίτη και του δημάρχου, βρέθηκε η πιο καταστροφική για το μέλλον του Ιδρύματος (και των εργαζομένων σε αυτό) «λύση». Η καλή Επιτροπή ζήτησε να εκποιήσει ακίνητο - φιλέτο, 2 περ. στρεμμάτων, στον Χολαργό Αττικής, από την περιουσία ενός ευεργέτη (που συνενώθηκε η περιουσία του χωρίς να εξεταστεί αν ήταν απραγματοποίητος ο σκοπός και ικανοί οι πόροι που άφησε προς τούτο) και να μπαλωθούν οι τρύπες!
Όμως το αρμόδιο Εφετείο Αθ., ύστερα από παρέμβαση πολιτών της Άμφισσας, διέγνωσε τους ψευδείς ισχυρισμούς της Επιτροπής (του μητροπολίτη και του δημάρχου) και τους απέρριψε το αίτημα. Κι ενώ φαινόταν ότι αποτράπηκε το ξεπούλημα, ταυτόχρονα σχεδόν ένας εργαζόμενος κάνει κατάσχεση και βγάζει σε πλειστηριασμό το ακίνητο - φιλέτο. Στον γενικό αναβρασμό της αμφισσαϊκής κοινωνίας και την Εξώδικη Δήλωση - Πρόσκληση πολιτών στο εποπτεύον των Κληροδοτημάτων υπουργείο Οικονομικών, για διασφάλιση ό,τι μπορεί να περισωθεί, ο πλειστηριασμός μετατίθεται για τις πρώτες μέρες του ’13.
Στην έντονη ανησυχία - φόβο στην Άμφισσα, ότι για να κλείσει το Γηροκομείο πρέπει να «σκοτωθεί» το ακίνητο - φιλέτο, 100 περ. πολίτες γύρεψαν επίσημα ενημέρωση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Σύμβουλοι και πολίτες εκεί, πριν λίγες μέρες, άκουσαν τον δήμαρχο να διαβάζει ένα κείμενο του μητροπολίτη (υπέργηρου και με γνωστά από χρόνια προβλήματα, που δεν του επιτρέπουν να έχει και την καλύτερη επαφή με την πραγματικότητα) ότι απαγορεύει σε όλα τα μέλη της Επιτροπής του Γηροκομείου να εμφανιστούν και να ενημερώσουν την κοινή γνώμη της πόλης που τον έχει επίσκοπο και τον σέβεται επί 26 χρόνια, γιατί, λέει, έχει δικαστικές εμπλοκές το Ίδρυμα, κι αν αποκαλυφθούν, θα προκύψει ζημιά ανεπανόρθωτη.
Μόνο το κλείσιμο κανενός μεγάλου deal απειλείται απ’ την άκαιρη ή πρόωρη δημοσιοποίηση των ονομάτων των συμβαλλομένων - αντικειμένου, πριν τις υπογραφές. Εδώ πρόκειται για το κλείσιμο ενός Ιδρύματος που οι απόμαχοι της ζωής έχουν βρει καταφύγιο και 30 οικογένειες δουλειά. Και το κλείσιμο, παρά και την αγωνιώδη προσπάθεια φίμωσης κάθε ενδιαφερόμενης φωνής λαού, προέρχεται από τη διαχείριση της Επιτροπής του μητροπολίτη και του δημάρχου - γνωστού και συχνά διαβαίνοντα τα κατώφλια των ανακριτικών γραφείων.
Δημοτ. σύμβουλοι και πολίτες επέμειναν στην ενημέρωση και συζήτηση του θέματος, έστω και την υστάτη ώρα, αλλά ο δήμαρχος, «δεσμευόμενος» από την «απαγόρευση» του μητροπολίτη, και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας απέρριψαν το αίτημα της ενημέρωσης, κατά τους κανόνες της δικής τους «σκοτεινής» δημοκρατίας. Το υπουργείο Οικονομικών θα κωφεύει, ή θα κινηθεί άμεσα για αποτροπή των ανεπανόρθωτων ζημιών του δημοσίου συμφέροντος και έλεγχο της διαχειριστικής επιτροπής; Ο θόρυβος στην Άμφισσα δεν λέει να καταλαγιάσει...
Δημοτική κίνηση "Πολίτες στο Προσκήνιο" του Δήμου Δελφών (Άμφισσα)
http://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου