Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012

Οριστικοποίησε ο Άρειος Πάγος την καταδικαστική ποινή του Π. Ψωμιάδη

 Τον στηρίζει παρ όλη την καταδίκη του, η Νέα Δημοκρατία. Με υπεκφυγές και  νομικίστικα τερτίπια, προσπαθούν να αποκρύψουν αυτά που όλη η κοινωνία βλέπει. Τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς από τους διεφθαρμένους  των δεκάδων σκανδάλων που μας κυβερνούν;

Του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη/FosPhotos

Οριστικοποίησε ο Άρειος Πάγος σήμερα την ποινή της φυλάκισης των 12 μηνών, με τριετή αναστολή, του τέως περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη για το γνωστό πρόστιμο που μείωσε σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων....

Ο τέως περιφερειάρχης το περασμένο έτος καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης σε φυλάκιση 1 έτους με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος. Η παράβαση καθήκοντος ανάγεται στο ότι καθ' υπέρβαση της διακριτικής ευχέρειας της εξουσίας του μείωσε σε 5.000 ευρώ πρόστιμο των 89.000 ευρώ, το οποίο είχε επιβληθεί σε βάρος πρατηριούχου υγρών καυσίμων, που φέρεται ότι νόθευσε καύσιμα, με αποτέλεσμα να ωφεληθεί ο πρατηριούχος και να ζημιωθεί η Νομαρχία.
Ο τέως περιφερειάρχης άσκησε αναίρεση στον ’ρειο Πάγο κατά της καταδικαστικής απόφασης. Οι αρεοπαγίτες τον πρώτο μήνα του 2012 έκριναν δεκτή την αίτησή του, αναίρεσαν την εφετειακή απόφαση και παρέπεμψαν τον Ψωμιάδη σε νέα δίκη ενώπιον και πάλι του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης.
Όμως, ο κ. Ψωμιάδης δικάστηκε για δεύτερη φορά από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης με την ίδια ποινή (φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή) για τη μείωση του επίμαχου προστίμου.
Μετά και τη δεύτερη καταδίκη του άσκησε και πάλι αναίρεση στον ’ρειο Πάγο, η οποία συζητήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του περασμένου Οκτωβρίου.
Σήμερα, οι αρεοπαγίτες με την υπ' αριθμ. 1495/2012 απόφασή τους απέρριψαν όλους τους λόγους αναίρεσης που προέβαλε ο κ. Ψωμιάδης, κρίνοντας ότι η εφετειακή απόφαση έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα.
Όσον αφορά στην υπόθεση του κ. Ψωμιάδη: Κατ’ αρχήν, δεν σχολιάζουμε δικαστικές αποφάσεις, τις οποίες πάντοτε η Νέα Δημοκρατία σέβεται.

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ

Ασφαλώς στηρίζουμε τον κ. Ψωμιάδη και ευχόμαστε να ξεπεράσει, σύντομα, τη δικαστική και τη διοικητική περιπέτεια.
Θέλω να επισημάνω ότι διοικητική ποινή, όπως η αργία, δεν επιβάλλεται από δικαστικά όργανα, αλλά από το Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ουσιαστικά από τον αρμόδιο υπουργό, στον οποίο και προβλέπεται να καταλήξει το θέμα.
Είναι, λοιπόν, ο κ. Ραγκούσης και ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης υποχρεωμένοι να λάβουν υπόψιν:
Πρώτον, ότι ο νόμος για τον «Καλλικράτη» ισχύει από 1-1-2011 και δεν έχει αναδρομική ισχύ. Επομένως, πως θα εφαρμοστεί σε παραβάσεις που έγιναν πριν από την έναρξη της ισχύος του;
Δεύτερον, η επιβολή της αργίας διατάσσεται, όταν η ποινική παράβαση έχει τελεστεί από πρόσωπο που έχει την ιδιότητα του Περιφερειάρχη κατά το χρόνο που συνέβη η παράβαση. Κατά το χρόνο, δηλαδή, που ασκούσε τα καθήκοντα του Περιφερειάρχη. Και αυτό δεν ισχύει για την περίπτωση του κ. Ψωμιάδη. Η ποινική παράβαση που του αποδίδεται αφορά στο χρόνο που ο ίδιος ήταν Νομάρχης και όχι Περιφερειάρχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου