Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Έκκληση για το δάσος των Σκουριών από γυναίκες της ΒΑ Χαλκιδικής – Το βίντεο της καταστροφής

426242_514246571937274_1293459845_n
 Μεταλλεία χρυσού στην Χαλκιδική, χρυσός για τον Μπόμπολα καταστροφή για τους κατοίκους

Χθες το πρωί, 12 Οκτωβρίου 2012, 50 γυναίκες όλων των ηλικιών από την Ιερισσό, τη Μ. Παναγία και τα Ν. Ρόδα, ανεβήκαμε στον Κάκαβο για να διαμαρτυρηθούμε για τα σχέδια της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ/ELDORADO για την περιοχή μας και να δούμε με τα μάτια μας πόσο έχει προχωρήσει καταστροφή του δάσους.
Xωρίς να γνωρίζουμε αν η αστυνομία είναι ενήμερη για τις κινήσεις μας, χωρίς να γνωρίζουμε αν μας περιμένουν μπλόκα και συλλήψεις, χωρίς να γνωρίζουμε καν αν θα μας επιτραπεί να φτάσουμε μέχρι τις Σκουριές, οι δυο ομάδες από την Ιερισσό και τη Μ. Παναγία δώσαμε ραντεβού στο Χοντρό Δέντρο και ξεκινήσαμε την ανάβασή μας...

Αφήσαμε τα αυτοκίνητα εκεί που βρισκόταν παλιά το φυλάκιο του αγώνα, αυτό που με τόσο μίσος κατεδάφισαν στις 20 Μαρτίου οι 500 τραμπούκοι που έστειλε η εταιρεία να χτυπήσουν 30 από εμάς. Συνεχίσαμε με τα πόδια προς το χώρο όπου σήμερα η εταιρεία κόβει το δάσος – όπως έχουμε κάθε δικαίωμα, αφού ο δρόμος είναι δημόσιος δασικός και όχι ιδιοκτησία της εταιρείας.
Δεν μας σταμάτησαν. Προχωρήσαμε φωνάζοντας συνθήματα, βλέποντας γύρω μας τα πρώτα σημάδια της καταστροφής και γεμάτες αγωνία γι’αυτό που θα συναντήσουμε παρακάτω.
576357_514247155270549_1515058762_n
Αυτά που είδαν τα μάτια μας δεν περιγράφονται, οι δε φωτογραφίες και τα βίντεο που πήραμε είναι πολύ φτωχά για να δώσουν την εικόνα, τη μυρωδιά των φρεσκοκομμένων δέντρων και τον ήχο του βουνού που αντηχεί ολόκληρο από τα πριόνια και τα τρυπάνια. Η άδεια υλοτόμησης από το Δασαρχείο υποτίθεται ότι δόθηκε μόλις την Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου, αλλά αυτή η κοσμογονία αποκλείεται να έγινε μέσα σε μόλις δυο μέρες. Είναι βέβαιο ότι η εταιρεία δούλευε και απο πριν χωρίς άδεια, αλλά ποιος είδε, ποιος έλεγξε, ποιος νοιάστηκε για τη νομιμότητα; Και ποιος θα νοιαστεί από εδώ και πέρα;
Σήμερα μαύρισαν οι ψυχές μας. Ο χώρος όπου πρόκειται να γίνει το εργοστάσιο έχει πλέον “καθαριστεί”, έτσι το λένε, έχει καθαριστεί από τη “βρωμιά” των αιωνώβιων δέντρων. Ατελείωτες στοίβες από κομμένους κορμούς βρίσκονται κατα μήκος του δρόμου για πολλές εκατοντάδες μέτρα και μέσα στο δάσος, όσο μακριά μπορεί να φτάσει το μάτι. Οι υλοτόμοι δουλεύουν πυρετωδώς βγάζοντας τα ξύλα με τα μουλάρια. Υλοτόμοι που οι περισσότεροι δεν είναι από την περιοχή μας, αφού οι δικοί μας δασικοί συνεταιρισμοί, προς τιμήν τους, αρνήθηκαν να πάνε.
Δεν υπήρξε καμμία συμπλοκή με τους εργαζόμενους της εταιρείας με τους οποίους δεν έχουμε, δεν θέλουμε να έχουμε καμμία αντιπαλότητα. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες τους, δεν υπάρχει καμμια οικογένεια που να μην έχει τις ίδιες δυσκολίες, και οι δικές μας οικογένειες έχουν ανέργους, αλλά προσπαθούμε να επιβιώσουμε διαφορετικά χωρίς να καταστρέψουμε το σπίτι μας. Με ορισμένους προσπαθήσαμε να πιάσουμε κουβέντα, να τους εξηγήσουμε ότι καμμια δουλεια δεν είναι ντροπή αλλά για εμάς, ναι, το να καταστρέφεις τον τόπο σου, το μέλλον των παιδιών σου και το μέλλον των άλλων παιδιών, αυτό είναι ντροπή. Συναντήσαμε σφιγμένα χείλη από τους περισσότερους και ειρωνικά γελάκια από ελάχιστους. Σε γενικές γραμμές μας αντιμετώπισαν σαν μια πολύχρωμη θορυβώδη παρέλαση, ένα τσούρμο ενοχλητικές γυναίκες που ανήκουν στην κουζίνα και όχι στο βουνό. Βολική σκέψη για να αποφεύγονται οι προβληματισμοί.
223306_514247321937199_1722730761_n
Τέλος διασχίσαμε τα “κατεχόμενα”, το δρόμο με τα συρματοπλέγματα, τα ηλεκτρονικά συστήματα ανίχνευσης κίνησης και τις προειδοποιητικές πινακίδες, για να πάμε να δούμε το παλιό όρυγμα που θα είναι το κέντρο της μελλοντικής γιγαντιαίας εξόρυξης. Δεν καταφέραμε να το προσεγγίσουμε, γιατί ο χώρος ήταν αποκλεισμένος από συρματοπλέγματα και σεκιουριτάδες.  Χθες δεν υπήρχαν εκεί άλλοι εργάτες εκτός από της αρχαιολογίας, αλλά ξέρουμε ότι οι εργασίες προετοιμασίας του χώρου έχουν ήδη αρχίσει. Το πηγάδι θ’αρχίσει να κατασκευάζεται σύντομα.
IMG_0806
Μας ακολουθούσαν διαρκώς και μας βιντεοσκοπούσαν διαρκώς, προσπαθώντας μάλλον να μας τρομοκρατήσουν, ξυπνώντας το φόβο της αστυνομίας, της ασφάλειας, του παρακράτους. Τι ήθελαν να μας πούν; Προσέχετε, σας ξέρουμε; Όμως εμείς δεν κρυφτήκαμε ποτέ, εμείς δεν φοράμε κουκούλες, τα πρόσωπα και τα ονόματά μας είναι γνωστά σε όλους.
Αναρωτιόμαστε: Για κάθε δέντρο που πρόκειται να κοπεί στην Αθήνα ή στα άλλα αστικά κέντρα, ξεσηκώνονται δεκάδες φορείς και ομάδες πολιτών για να αποτρέψουν την “καταστροφή”. Είναι δυνατόν οι ίδιοι άνθρωποι να είναι αδιάφοροι στη σφαγή χιλιάδων αιωνόβιων δέντρων, που έστω ότι είναι σε άλλη περιοχή της χώρας; Τόσο έχει στενέψει ο ορίζοντας των ανθρώπων λόγω της κρίσης;
Απευθυνόμαστε σε όλους τους Ιερισσιώτες, σε όλους τους Μεγαλοπαναγιώτες, σε όλους τους Χαλκιδικιώτες, σε όλους τους Έλληνες και μη. Τώρα είναι η ώρα να πονέσετε. Εμείς ήμασταν μάρτυρες των πρώτων σταδίων καταστροφής της Χαλκιδικής που όταν ολοκληρωθεί θα τη νοιώσετε όλοι. 3300 στρέμματα από αυτό το αρχέγονο δάσος θα αποψιλωθούν για να γίνει ο κρατήρας εξόρυξης, δρόμοι, εργοστάσια και χαβούζες τοξικών αποβλήτων. Η Χαλκιδική που ξέρατε δεν θα υπάρχει πια.
Απευθυνόμαστε σε όλους τους ευαίσθητους ανθρώπους αυτής της χώρας. Πολεμάμε συμφέροντα δεκάδων δισεκατομμυρίων, ενάντια σε εταιρικούς κολοσσούς και σε ολόκληρο το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τον κρατικό μηχανισμό.
Τώρα είναι η ώρα να μας βοηθήσετε.

11 σχόλια:

  1. Τι ακριβώς ζητάτε από τη ... ζωή σας; Να περνάτε καλά στη φύση, να έχετε όλα τα αγαθά του κόσμου και φθηνά, να έχετε από μια δουλειά καλά αμειβόμενη, στο Δημόσιο όλοι,να βγάζουμε τον ορυκτό μας πλούτο με ... λαπαροσκόπηση, να τον πουλάμε πανάκριβα αλλά το τελικό προϊόν να μας έρχεται τζάμπα;Ξεκαθαρίστε επιτέλους και μην παραμυθιάζετε τον κόσμο με ωραιοποιημένες καταστάσεις! Τα πάντα σε αυτή τη ζωή, έχουν ένα κόστος! Ανάλογες είναι και οι απολαύσεις της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ ανώνυμε
      Αν είσαι ο Μπόμπολας ή κάποιος απο τους διαπλεκόμενους καταλαβαίνουμε ότι αυτά είναι προς το συμφέρον σου να τα λες.
      Αν δεν είσαι όμως είσαι πολύ παραπλανημένος.
      Το βασικό πρόβλημα που δεν μπορείς να καταλάβεις είναι το γεγονός ότι άλλοι πληρώνουν το κόστος και άλλοι έχουν τις απολαύσεις.
      Το κράτος δεν κερδίζει τίποτα μιας και τα χάρισε όλα στους διαπλεκόμενους φίλους του, οι ,επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό και τις άλλες αγροτικές και μη δραστηριότητες καταστρέφονται και μένουν μόνο αυτοί που χρησιμοποιούν το περιβάλλον σαν κατακτητές που παίρνουν στα σπίτια μας και πουλάνε τα υλικά τους σαν υλικά κατεδαφίσεως.
      Αυτοί που έχουν κέρδος καταλαβαίνουμε να φωνάζουν, αυτοί που δουλεύουν και βγάζουν τα υλικά κατεδαφίσεων όμως είναι πλανημένοι γιατί σε λίγο το σπίτι τους θα έχει γκρεμιστεί την ώρα που αυτοί δουλεύουν τα τελευταία μεροκάματα στην κατεδάφισή του.
      Αυτοί που κυβερνούν δεν έχουν κανένα πρόβλημα να καταστρέψουν τις ζωές μας και το περιβάλλον για τα συμφέροντά τους, εμείς τι κέρδος θα έχουμε απο την καταστροφή της ζωής και κάθε ελπίδας ανάπτυξης του τόπου μας.

      Διαγραφή
  2. Εάν ήταν υπό δημόσιο έλεγχο και έπαιρνε περισσότερα ανταποδοτικά οφέλη η τοπική κοινότητα θα μας πείραζε τόσο;

    "επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό και τις άλλες αγροτικές και μη δραστηριότητες καταστρέφονται"

    Ε όχι δα. Ειδικά για τη Χαλκιδική ανάμεσα στο πρώτο/δεύτερο πόδι λειτουργεί μεταλλείο και μεταλλουργία λευκόλιθων. Η περιοχή είναι τουριστική σε εξωφρενικό βαθμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εάν ήταν υπό δημόσιο έλεγχο θα ήταν σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον.
    Τώρα γίνεται σύμφωνα με τα συμφέροντα των ληστών της τσέπης μας και της πατρίδας μας.
    Εσύ τι θα κερδίσεις άραγε με αυτά που γράφεις , για ποιόν λόγο υπερασπίζεσαι κάποιους που θα καταστρέψουν το δημόσιο και το ιδιωτικό των πολλών, για να κερδίσει το ιδιωτικό των λίγων. Είσαι εθελοντής βλάκας ή ο Μπόμπολας. Τόσο πολύ σε έχει χαζέψει η τηλεόραση και η ιδεολογία του αφεντικού σου;
    Όσο για τα άλλα που γράφεις για την Χαλκιδική είναι για παιδάκια δημοτικού.
    Τι σχέση έχει η εξόρυξη χρυσού με τους λευκόλιθους. Αν ήταν ίδια τα προβλήματα θα ήταν παρόμοιες και οι αντιδράσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εάν η εκμετάλλευση ήταν υπό δημόσιο έλεγχο θα κόβονταν δέντρα; Επί της ταμπακιέρας μιλάω.

    Στους λευκόλιθους λειτουργεί ορυχείο και μεταλλουργία. Παρόλα αυτά ο τουρισμός φυσάει στην περιοχή. Τι δεν καταλαβαίνεις γυμνασιόπαιδο;
    Επειδή έχεις έλλειμα αντίληψης να σου γράψω ότι δεν υπονοώ ότι έχει κάνει καλό στον τουρισμό η μεταλλουργία και το ορυχείο. Απλώς φαίνεται ότι δεν τον επηρεάζει.

    " για ποιόν λόγο υπερασπίζεσαι κάποιους ... "
    Θεωρώ ότι γράφεις υπερβολές και το λέω. Αυτό με κάνει αυτομάτως υπερασπιστή της εταιρείας; Η συλλογιστική σου είναι επιπέδου "μπουζούκι = όργανο, αστυνομικός = όργανο ΑΡΑ μπουζούκι = αστυνομικός"

    Τεκμηριωμένη η απάντηση σου τόσο πολύ που με έπεισες να παραιτηθώ από την Μπόμπολας ΑΕ εντός της βδομάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Εάν ήταν υπό δημόσιο έλεγχο θα ήταν σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον"!
    Όπως για παράδειγμα, για να πληρώνονται μερικές χιλιάδες τεμπέληδες στον ΟΣΕ στις συγκοινωνίες στη ΔΕΗ, στον ΟΠΑΠ και σε άλλα ευαγή ιδρύματα του Δημοσίου, ο ελληνικός λαός δεν έχει αντίστοιχες καλές και φθηνές υπηρεσίες από τους Οργανισμούς αυτούς και μέσω της φορολογίας πληρώνει τα ελλείμματά τους!
    Και κάτι άλλο: Πρέπει να συνηθίσεις να αντιμετωπίζεις την άποψη του άλλου με ψυχραιμία και όχι με βρισιές και υπονοούμενα του τύπου "...είσαι εθελοντής βλάκας ή ο Μπόμπολας"! Γιατί, αν αυτά είναι τα επιχειρήματα σου, κάνε κάτι άλλο καλύτερα και άσε τη "διαμόρφωση της κοινής γνώμης" σε ικανότερους!
    Στην ουσία τώρα:
    Το κοινωνικό σύνολο, από την εκμετάλλευση του κάθε φύσεως ορυκτού μας πλούτου, κερδίζει την απασχόληση! Την εργασία με την οποία ο καθένας, αισθάνεται υγιής και χρήσιμος στην κοινωνία και στην οικογένεια του!Δε γνωρίζω από που κατάγεσαι αλλά σε διαβεβαιώνω ότι η Φωκίδα θα ήταν πραγματική κόλαση χωρίς την, για πάνω από εξήντα χρόνια, δραστηριότητα των μεταλλευτικών επιχειρήσεων!Η Καβάλα γνώρισε τεράστια πρόοδο μόνο από τον "Πρίνο"! Το Μαντούδι της Εύβοιας έγινε κεφαλοχώρι από το λευκόλιθο του Σκαλιστήρι!Η Αντίκυρα από την Αλουμίνα!Όλες αυτές οι δραστηριότητες άφησαν και άσχημα σημάδια στο κορμί της γης! Αλλά, τη γη την κατοικούν άνθρωποι που έχουν ανάγκες διαβίωσης και ύπαρξης!
    "Πάντων πραγμάτων μέτρον Άνθρωπος" κατά τον Πρωταγόρα! Οι ψευτοκουλτουριάρικες "παρεούλες", μπορούν να μείνουν στη γωνία της μιζέριας τους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απάντηση στον Ζαλισμένο
    Μπορείς να παραιτηθείς από οπουδήποτε και αν εργάζεσαι δικό σου θέμα είναι.
    Όσο για τις διαφορές που κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις είναι οι εξής. Για να βγουν 10 ή 20 γραμμάρια χρυσός απαιτούν να κοσκινιστεί ένας τόνος χώμα και να πέσει δηλητήριο κυάνιο. Θα πρέπει συνολικά να καταστραφούν 4000 στρέμματα δάσους μαζί με τα υπόγεια νερά της περιοχής και να πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά ο τουρισμός των παραλίων.
    Αυτό συμφέρει τον Μπόμπολα και τα αρπακτικά που θα πέσουν στο κέρδος και όχι την τοπική κοινωνία. Αν πιστεύεις οτι μπορούν να συνδυάσουν τα μεταλλεία χρυσού με τον τουρισμό να πας να τους το πεις να χαρούν οι άνθρωποι.

    Απάντηση στον ανώνυμο
    1.Δεν είμαστε διαμορφωτες της κοινής γνώμης την γνώμη μας γράφουμε , οι διαμορφωτές είναι σε μηχανισμούς μακρυά απο μας.
    2.Οι δημόσιες υπηρεσίες δεν είναι υπό δημόσιο έλεγχο είναι υπό τον έλεγχο της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που τις λειτουργούν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Αυτοί που κατέστρεψαν το ελληνικό κράτος κατέστρεψαν προφανώς και το δημόσιο. Τα διάφορα σκάνδαλα που έχεις ακούσει κατα καιρούς αυτήν την διαχείριση εξυπηρέτησαν.
    3.Όσο για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου επιτρέψτε μας να έχουμε μια διαφορετική άποψη . Ο ορυκτός πλούτος δεν αποτελεί προίκα του κάθε διαπλεκόμμενου, ανήκει σε όλους τους Έλληνες.
    Που τον βρήκε το χρυσό ο Μπόμπολας, και που τους βρήκαν οι Ηλιόπουλοι τους Βωξίτες;
    4.Η εργασία παράγει τον πλούτο, και το αφεντικό κλέβει όσο περισσότερο μπορεί από αυτόν τον πλούτο για τον εαυτό του.
    5.Οι κάτοικοι της Ιερισσού μπορεί να μην θέλουν να κάνουν τον τόπο τους Μαντούδι, μπορεί να βγάζουν περισσότερα από αυτούς της Αντίκυρας, μπορεί να μην χρειάζονται τα άσχημα σημάδια στο κορμί της Γης μιας και με την ομορφιά κερδίζουν περισσότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αφού σε βλέπω σχετικά ήπιο με το λευκόλιθο, τότε προφανώς δεν θα πρέπει να έχεις πρόβλημα και με το βωξίτη, καθώς εδώ δεν υπάρχει ούτε εργοστάσιο επεξεργασίας (φούρνοι κλπ).
    Επίσης δεν είδα να αμφισβητείς ότι υπάρχει η δυνατότητα συνύπαρξης μεταλλείων και τουρισμού (έστω μόνο στους λευκόλιθους).
    Όσον αφορά το δημόσιο έλεγχο μια επίσκεψη στην κρατικοποιημένη ΛΑΡΚΟ θα σε κάνει να αλλάξεις γνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζουμε τα πάντα ούτε μας έχει απασχολήσει ποτέ ο λευκόλιθος οπότε δεν μπορούμε να σου απαντήσουμε για το θέμα.
      Όσο για τον βωξίτη, η διαδικασία εξαγωγής του δεν είναι ίδια με την εξαγωγή του χρυσού. Τα προβλήματά του εστιάζονται στις επενδύσεις για το περιβάλλον που δεν γίνονται και στους περιβαλλοντικούς όρους που δεν τηρούνται για λόγους και πάλι οικονομίας της εταιρείας.
      Tο ίδιο πρόβλημα, η εταιρία δεν δίνει τίποτα ούτε στην χώρα ούτε στον τόπο μας για τον βωξίτη που παίρνει και πληρώνει μόνο αυτά που δεν μπορεί να αποφύγει, τα μεροκάματα στους εργαζόμενους.

      Διαγραφή
  8. Κύριοι/ες του Iteanet...
    Υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίον βγάζετε συμπεράσματα μέσα σε δευτερόλεπτα για τους σχολιαστές σας? Αυτό το σχόλιο "ή βλάκας ή Μπόμπολας" ή το "Τόσο πολύ σε έχει χαζέψει η τηλεόραση και η ιδεολογία του αφεντικού σου;" (πώς ξέρετε εσείς ποιό είναι το αφεντικό του?) δεν πρόκειται να βοηθήσει ούτε το blog, ούτε να δώσει στον άλλο σχολιαστή να καταλάβει ότι κάνει κάποιο λάθος (αν κάνει) και να του αλλάξει μυαλό. Μάλλον το αντίθετο κάνει. Από ό,τι έχω δει ενεργείτε πολλές φορές εν βρασμώ, με αποτέλεσμα να μην ωθείτε την προοδευτικότητα που θεωρητικά πρεσβέυει η αριστερά. Ουσιαστικά εξιτάρετε τους πολέμιούς σας ακόμη περισσότερο αντί να τους συνετίζετε.

    Όσο για το θέμα, εγώ αν δεν ακούσω απόψεις μεταλλειολόγων και μεταλλουργών δεν θα πιστέψω κανέναν.

    ΥΓ Δεν έχω κανένα πρόβλημα αν δεν δημοσιευτεί το σχόλιό μου. Αρκεί που θα το δείτε εσείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα κανένας δεν είναι θεός. Πολλές φορές κάποιος μπορεί να γράφει εν θερμό.
      Σε αυτό συμβάλει η ένταση του θέματος και το στυλ σχολιασμού του συνομιλητή σου.
      Αυτά βέβαια δεν αρκούν από μόνα τους και δεν αποτελούν δικαιολογία.
      Όταν κάποιος ηθελημένα ή άθελά του μπερδεύει τον εθνικό μας πλούτο με τον πλούτο της εταιρείας κάπου κάνει ένα χοντρό λάθος.
      Αυτό το λάθος είναι που σερβίρουν κάθε μέρα η τηλεόραση και τα αφεντικά, με αυτό το λάθος χαζεύουν τον κόσμο.
      Το κόστος ανήκει σε όλους μας μας λένε και τα κέρδη ανήκουν μόνο στους πλούσιους, στις ζημιές είμαστε συνέταιροι και στα κέρδη ο κάθε ένας μόνος του...
      Υπάρχουν αρκετοί βλάκες που το πιστεύουν αυτό.
      Η κυρίαρχη τάξη κυριαρχεί επάνω μας και ιδεολογικά ακόμη, παρόλη την κριτική που κάνει ο κόσμος δεν έχει ξεπεράσει τα παραμύθια που του σερβίρουν.
      Το ελληνικό κράτος δεν θα πάρει τίποτα απο τον χρυσό της Χαλκιδικής, έχει παραχωρηθεί στον Μπόμπολα και στους συνεργάτες του . Το ελληνικό κράτος θα υποστεί νέες πληγές στην περιοχή με την καταστροφή του περιβάλλοντος και υφιστάμενων παραγωγικών διαδικασιών που θα τερματιστούν. Οι λίγοι εργαζόμενοι θα καταστρέφουν τον τόπο τους και θα πριονίζουν το κλαδί που κάθεται η οικογένειά τους. Το πλιάτσικο απο τα αρπακτικά δεν είναι προς όφελος της κοινωνίας, όσοι δεν το καταλαβαίνουν ή έχουν συμφέρον να μην το καταλαβαίνουν ή απλά γίνονται υποχείρια της ενορχηστρωμένης προπαγάνδας των οικονομικών συμφερόντων..

      Διαγραφή