Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Οχι ανεμογεννήτριες στην Τολοφώνα είπε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας

Αρνητική γνωμοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας έλαβαν τελικά τα δύο θέματα που αφορούσαν στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Τολοφώνα και την Καλλιθέα.

Σύμφωνα με ρεπορταζ της εφημερίδας  ¨ΩΡΑ της ΦΩΚΙΔΑΣ¨ , στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού ...
Συμβουλίου Δωρίδας , αν και η εισήγηση του Δημοτικού Συμβούλου  Γιώργου Γκόλφη ήταν θετική ως προς την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στις θέσεις «Τρεις Βρύσες – Κάτω Λακώματα – Δημούλη – Μαραθάκια» και «ΜικρόΒουνο», ωστόσο μετά από διεξοδική συζήτηση και παρεμβάσεις των κατοίκων των δύο περιοχών, το Σώμα ψήφισε αρνητικά.

Να υπενθυμίσουμε πως το Τοπικό Συμβούλιο Τολοφώνας είχε ταχθεί κάθετα αντίθετο με τις ανεμογεννήτριες ενώ το Τοπικό Συμβούλιο Καλλιθέας ομόφωνα είχε γνωμοδοτήσει θετικά.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο  Γιώργο Καπεντζώνη, το αίτημα της συγκεκριμένης εταιρείας που θέλει να δραστηριοποιηθεί στις περιοχές αυτές, αφορούσε την τοποθέτηση αιολικού πάρκου στην Τολοφώνα και την Καλλιθέα καθώς και την τοποθέτηση υποσταθμού στην Τολοφώνα.

Να σημειώσουμε πως ο μεγαλύτερος όγκος των ανεμογεννητριών θα πήγαινε στην Καλλιθέα.

Μας ενημέρωσε ακόμα, για τις δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων που προαναφέραμε ενώ επεσήμανε πως είχε προταθεί από το Τοπικό της Καλλιθέας να πάει ο υποσταθμός στην περιοχή τους.

Παράλληλα τόνισε πως η εισήγηση του  Γιώργου Γκόλφη σε γενικότερα πλαίσια ήταν θετική, ωστόσο η Δημοτική Αρχή ξεκαθάρισε πως ναι μεν δεν είναι κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση εκφράστηκε αρνητική γνώμη, κυρίως λόγω της τοποθέτησης του υποσταθμού στην Τολοφώνα.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά πως η περιοχή που ζητά η εταιρεία είναι τουριστική, το σημείο χωροθέτησης βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το μεγαλύτερο ξενοδοχείο όχι μόνο της Δωρίδας αλλά ίσως και ολόκληρης της Στερεάς, καθώς επίσης η όλη περιοχή είναι ενταγμένη στο Natura.

Σύμφωνα πάντως με τη σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας  Μαρία Πλούμη, και ο Συνδυασμός του Τάσου Παγώνη τάχθηκε κατά της τοποθέτησης των ανεμογεννητριών στις δύο αυτές περιοχές, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις δύο αντίθετες αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας  Χρήστος Τριανταφύλλου από την μεριά του εστίασε κυρίως στην θετική εισήγηση του κ. Γκόλφη τονίζοντας πως η Δημοτική Αρχή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης " άλλαξε γνώμη" λόγω των πολλών αντιδράσεων από τους κατοίκους – κυρίως της Τολοφώνας που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση. Η άποψη του Τριανταφύλλου ωστόσο ήταν ξεκάθαρα αρνητική ως προς την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών.

Με ομόφωνη απόφαση, η επέκταση
της ανακύκλωσης σε όλη τη Δωρίδα

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και η επέκταση του συστήματος της ανακύκλωσης σε όλο το Δήμο Δωρίδας, με την σύναψη προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο Δήμο και το Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων 1ης Γεωγραφικής Ενότητας Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Γιώργο Καπεντζώνη  η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών θα γίνεται σε όλους τους κεντρικούς οδικούς άξονες του Δήμου, επεκτείνοντας δηλαδή τον τομέα αυτό και στις Δημοτικές Ενότητες Λιδωρικίου, Τολοφώνας και Βαρδουσίων, που μέχρι πρότινος η ανακύκλωση δεν λειτουργούσε.

Τα δρομολόγια ωστόσο θα προσαρμοστούν ανάλογα με την εποχή (χειμερινοί – καλοκαιρινοί μήνες) αλλά τον κόσμο που θα έχει η κάθε περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

 Να σημειώσουμε επίσης πως η δαπάνη της προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 27.000 ευρώ, όπου συμπεριλαμβάνονται οι μήνες που απομένουν μέχρι τη λήξη του 2012.
http://dorida.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου