Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Βερολίνο: Δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για Ελλάδα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΡΚΕΛ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ
Εμμένει στην τήρηση των συμφωνηθέντων όσον αφορά στην Ελλάδα το Βερολίνο, την επομένη των βουλευτικών εκλογών, με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης να διαμηνύει μάλιστα ότι το χρονοδιάγραμμα μένει ως έχει.
«Δεν είναι η ώρα να κάνουμε εκπτώσεις στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκέοργκ Στράιτερ, ξεκαθαρίζοντας ότι «το χρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα παραμένει όπως συμφωνήθηκε». «Είναι κρίσιμης σημασίας τώρα να πειστεί η τρόικα ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις», ...
πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για την εφαρμογή του προγράμματός της. Ωστόσο, αυτό διαψεύστηκε από αξιωματούχους στο Βερολίνο.
Όπως μετέδωσε το Reuters, Γερμανοί αξιωματούχοι είπαν πως οι δηλώσεις του Γκίντο Βεστερβέλε δεν είναι η συμφωνηθείσα κυβερνητική γραμμή. «Τα σχόλια του Βεστερβέλε δεν έχουν συμφωνηθεί», ανέφερε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή. «Και βέβαια θα χρειαστεί να μιλήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στο τραπέζι», είπε άλλη κυβερνητική πηγή.
Νωρίτερα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ είχε δηλώσει πως η ουσία του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος παραμένει αδιαπραγμάτευτη μετά την πρωτιά μνημονιακού κόμματος στις εκλογές. Σημείωσε πάντως πως η χώρα του είναι πρόθυμη να συζητήσει το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων.
«Είμαι ανακουφισμένος από την έκβαση των εκλογών αλλά η δουλειά δεν έχει ακόμη τελειώσει», δήλωσε ο Βεστερβέλε στο γερμανικό ραδιόφωνο, σχολιάζοντας τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.
Όπως τόνισε, «η ουσία των μεταρρυθμίσεων είναι αδιαπραγμάτευτη». «Όποια κυβέρνηση συγκροτηθεί» είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, «θα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την Ευρώπη». Παρατήρησε, ωστόσο, πως «χάθηκε χρόνος» με τις εκλογές και πως «θα πρέπει να συζητήσουμε τι σημαίνει αυτό για τις μεταρρυθμίσεις». «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για το χρονοδιάγραμμα, καθώς δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις χαμένες εβδομάδες και δεν θέλουμε να υποφέρει ο κόσμος εξαιτίας αυτού του γεγονότος.»
Η Γερμανία αναμένει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ανέφερε από την πλευρά του ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι επόμενες δόσεις του δανείου θα εξαρτηθούν από τη συνέπειά της ως προς τις μεταρρυθμίσεις.
Σημείωσε ωστόσο ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να πιεστεί πάρα πολύ στο θέμα των μεταρρυθμίσεων. «Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να πιεστεί υπερβολικά», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
Όπως είπε, «ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή για μεταρρυθμίσεις δίνοντας τη νίκη στον Αντώνη Σαμαρά και το Βερολίνο αναμένει ότι τα κόμματα που νίκησαν στις εκλογές θα συμπεριφερθούν με υπεύθυνο τρόπο». «Δεν μπορούμε να πνίξουμε την Ελλάδα», αναγνώρισε ο Στέφεν Κάμπετερ, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι «έχουμε μία σαφή συμφωνία, η οποία προς το παρόν ισχύει».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου