Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ και δυναμική υπέρ της Αριστεράς.

Ανάλυση του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΗ
Κατά τα φαινόμενα, οι εκλογές της 17ης Ιουνίου θα λειτουργήσουν ως συνέχεια και εδραίωση (follow-up) της δυναμικής των εκλογών του Μαΐου. Μιας δυναμικής, που καθιστά στην Ελλάδα πιθανότερο το ενδεχόμενο επικράτησης ενός κόμματος της Αριστεράς, για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Είναι κατανοητό, ότι μια παρόμοια εξέλιξη, δηλαδή το διακριτό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ,  φαντάζει ανοίκεια σε σημαντική μερίδα πολιτών όχι κατ’ ανάγκην μόνον συντηρητικών αντιλήψεων. Παρότι η ΝΔ (στις δημοσκοπήσεις της Public Issue) δεν προηγείται, εντούτοις, η πεποίθηση του μεγαλύτερου τμήματος του εκλογικού σώματος είναι ότι αυτή «θα κερδίσει τις εκλογές». Χαρακτηριστικό για αυτό το -μόνον φαινομενικά- «παράδοξο», είναι το γεγονός ότι την ίδια γνώμη ασπάζονται ακόμη και 4 στους 10 (38%) σημερινοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ....

Τα εκλογικά όρια της ΝΔ
Τα όρια της εκλογικής απήχησης της ΝΔ έχουν διαφανεί. Οι λόγοι για την κρίση της συντηρητικής παράταξης είναι μονιμότεροι και δεν θα επιλυθούν εύκολα. Η αρχική εκλογική ενίσχυσή της, που παρατηρήθηκε κατά την πρώτη εβδομάδα της σύντομης μετεκλογικής περιόδου που διανύουμε, δεν δείχνει να διευρύνεται περαιτέρω.
Η εν λόγω ενίσχυσή της οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απορρόφηση των ψηφοφόρων της ΔΗΣΥ και του ΛΑΟΣ και δευτερευόντως σε μικρά κέρδη από το στρατόπεδο των «αντιμνημονιακών» δεξιών ψηφοφόρων που στις 6 Μαΐου είχαν προτιμήσει τους ΑΝΕΛ και τη ΧΑ.
Άλλη εκλογική δεξαμενή -πέραν μιας πιθανής ελαφράς συρρίκνωσης της νεοπαγούς ΔΗΞΑΝ- δεν είναι ευδιάκριτη. Παρά τις φρούδες ελπίδες περί του αντιθέτου, η ιδεολογική και πολιτική απομάκρυνση από το μνημόνιο ενός σημαντικού τμήματος του συντηρητικού εκλογικού σώματος παραμένει ενεργή.
Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι  η συρρίκνωση της εκλογικής επιρροής των ΑΝΕΛ συντελείται κυρίως προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο υπέρ της ΝΔ.
Μία πιθανή ερμηνεία είναι η ακόλουθη: Σε συνθήκες γενικής πλέον αποδοκιμασίας του μνημονίου, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, είναι λογικό ν ότι θα ευνοηθεί ο κατεξοχήν και αυθεντικός εκπρόσωπος του «αντιμνημονιακού» πόλου, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, και όχι οι «όψιμοι» επικριτές του.
Πολυσυλλεκτικό εκλογικό ρεύμα
Η μετεκλογική δυναμική που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφώς μεγαλύτερη, όχι μόνον από την αντίστοιχη της ΝΔ, αλλά και σε σύγκριση με το προεκλογικό ρεύμα που δημιουργήθηκε υπέρ του τις δύο τελευταίες εβδομάδες της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου.
Μετά τις εκλογές του Μαΐου, αυτή η κοινωνική κίνηση  προσλαμβάνει χαρακτήρα εκλογικού άλματος και συνιστά μια απότομη και δομική μεταβολή. (Το φαινόμενο περιγράφεται επακριβώς από τον αγγλικό όρο «structural break»).
Από την πλευρά των κομματικών προτιμήσεων, το γενικευμένο εκλογικό ρεύμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ιδιαίτερα πολυσυλλεκτικό: Απορροφά ένα σημαντικό τμήμα του ευρύτερου περίγυρου των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το μεγαλύτερο τμήμα των ψηφοφόρων των μικρών σχηματισμών της αριστερής διαμαρτυρίας (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εξωκοινοβουλευτική αριστερά, ΟΧΙ, Οικολόγοι), αλλά και το μεγαλύτερο τμήμα της δεξιάς αντιμνημονιακής διαμαρτυρίας (ΑΝΕΛ, ΧΑ).
Τέλος, προσελκύει και μερίδα ψηφοφόρων που στις εκλογές της 6ης Μαίου είχαν επιλέξει την αποχή.
πηγή

8 σχόλια:

  1. ΣΥΡΙΖΑ, Ψηφίστε, σκουπίστε (ότι βρίσκεται αριστερά)και τελειώσατε.Κατά τ΄άλλα "δυναμική υπέρ της αριστεράς" (Αριστερά=ΣΥΡΙΖΑ;)
    Έχουν γίνει μάστοροι εκεί στο Σύριζα στις πασοκικές τακτικές των διαρροών και των εκβιασμών. Με όποιο δάσκαλο καθίσεις (Εκλογικές συνεργασίες, Τοπική αυτοδιοίκηση, συνδικάτα) τέτοια γράμματα θα μάθεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ φίλε
    Έχει χορτάσει ο κόσμος επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, πολλές φορές με μεγαλύτερη ένταση απο την αριστερά.
    Σήμερα μία μόνο μάχη δίνεται, ή θα κάνει κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία ή θα κάνει η Αριστερά με πρώτο και ελπίζω όχι και μοναδικό εκπρόσωπό της τον ΣΥΡΙΖΑ.
    Οι άλλες μάχες που λένε κάποιοι ότι χρειαζόμαστε, δηλαδή να συγκροτήσουμε τώρα μια μαγιά που κάποια στιγμή στο απροσδιόριστο μέλλον να φτιάξουμε την αληθινή αριστερή η κομμουνιστική προοπτική υποτιμούν τις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας. Η κοινωνία δεν έχει το χρόνο να περιμένει πότε θα ωριμάσουν οι συνθήκες στο μυαλό της αριστεράς, τώρα δέχεται την επίθεση τώρα πολεμά και τώρα θέλει να νικήσει.
    Όλοι μαζί πρέπει να ενωθούμε με τις απαιτήσεις της κοινωνίας και των εργαζομένων και να χτίζουμε ταυτόχρονα τον αριστερό πόλο που ονειρεύεται ο κάθε ένας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ φίλε δεν υπάρχει λόγος να μπούμε σε μια αντιπαράθεση. Είναι γνωστές οι απόψεις στην εντός και εκτός των τειχών, αριστερά. Απλά δεν γίνεται να μην μπεις στον πειρασμό να μην σχολιάσεις συμπεριφορές και τακτικές που δεν ταιριάζουν, με αυτό που λέμε, αριστερη πολιτική (διαρροές, θεωρία της χαμένης ψήφου, εκβιασμούς κλπ)
    Παρεμπιπτόντος η κυβέρνηση του "αριστερού" ΑΚΕΛ οδηγεί την Κύπρο στην αγκαλιά των μνημονίων και του μηχανισμού στήριξης. Νομίζω ότι βλέπουμε σκηνές από το μέλλον, όπου η "αριστερή" κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα θα συμφωνήσει το μηνόνιο 3 (με άλλο ίσως όνομα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι θεωρίες της χαμένης ψήφου δεν μπαίνει απο την αριστερά. Μπαίνει απο το εκλογικό σύστημα στο οποίο δεν συμφώνησε η αριστερά.
    Όσο και να μην μας αρέσουν οι κανόνες του παιχνιδιού αυτοί υπάρχουν και με αυτούς θα αγωνιστούμε. Παίζουμε εκτός έδρας στο γήπεδο του αντιπάλου και με τους κανόνες του αντιπάλου.
    Αν δεν παίζουμε απλώς για την τιμή των όπλων και παίζουμε για να κερδίσουμε θα πρέπει να παίξουμε με αυτούς τους κανόνες.
    Οποιαδήποτε άλλη επιλογή υπάρχει μόνο στο μυαλό μας.
    ¨Οσο για την επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τι θα κάνει μετά υπάρχει μία σειρά. Πρώτα θα πρέπει o ΣΥΡΙΖΑ να πάρει την εξουσία που θα είχε ήδη σιγουρευτεί αν κατέβαινε η αριστερά ενωμένη και μετά να πάμε στο επόμενο πρόβλημα . Σε περίπτωση που βγεί πρώτη η ΝΔ δεν θα έχουμε τέτοιο πρόβλημα.
    Το πόσες δυνάμεις της αριστεράς θα κατέβαιναν μαζί σε αυτήν την μάχη θα καθόριζε και το πλαίσιο και τον προσανατολισμό αυτής της συμμαχίας. Δεν είναι σωστό κάποιοι να αρνούνται να συνεργαστούν και στην συνέχεια να παραπονιούνται οτι δεν τους εκφράζουν πολιτικά οι υφιστάμενες συμμαχίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μη με ξυπνάτε, όνειρο ζω...

    Από τις 18/06 και μετά βέβαια που το "αριστερό" μνημόνιο ή κατά Αλέξη "νέο εθνικό σχέδιο ανόρθρωσης" πάρει σάρκα και οστά, θα κάνω σαν εκείνο τον γελοίο Παναγιωτακόπουλο του original ΠΑΣΟΚ.

    Εξάλλου, ποια αριστερά μου τσαμπουνάς; Προσωπικοί αριστεροί πόλοι υπάρχουν, ο καθένας μπορεί να έχει κι από έναν. Κυβερνητική καρέκλα και κοστουμάκι όμως;

    Θα μπορούσε να σου απάνταγε Αριστερά στη Φθιώτιδα ο iteanet και να ξεμπέρδευε. Όμως βλέπεις ο αριστερός του πόλος έχει ένα μειονέκτημα, φλυαρεί ακατάπαυστα με κάτι που θέλει να μοιάζει αριστερά αλλά και να μην είναι ταυτόχρονα, γιατί βλέπεις ο λαός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Αρκετοί από την αριστερά αν θέλανε κοστουμάκι θα μπορούσαν να το είχαν αποκτήσει. Τόσα χρόνια κυβερνούσαν οι σειρήνες και θα μπορούσαν να είχαν υποκύψει .
      Το βασικό πρόβλημα όλων αυτών που δεν συμμετέχουν σε αυτήν την μάχη και κάθονται στο περιθώριο και περιμένουν να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να βγουν και να πουν είδες που στα λέγαμε, είναι ότι δεν εκφράζουν τον κόσμο και την διάθεση του να αντιδράσει.
      Εκφράζουν γραφειοκρατικούς μηχανισμούς μακρυά από τις ανάγκες της κοινωνίας που έχουν τις δικές τους προτεραιότητες γι αυτό καταδικάστηκαν από την ψήφο του ελληνικού λαού.
      Μπορείτε να βαπτίζετε όπως θέλετε τον κόσμο που επαναστάτησε με το παρελθόν του και διεκδικεί και πάλι το μέλλον του, σοσιαλδημοκράτη , κουστουμάκια ή οτιδήποτε άλλο, όσοι δεν συμμετέχετε σε αυτήν την μάχη με την μία πλευρά στην ουσία βοηθάτε την αντίπαλη τόσο απλά.
      ΚΚΕδες που στρώνανε το χαλί στον Μητσοτάκη θυμήθηκαν να αντιδράσουν στην κυβέρνηση της αριστεράς, η Δημοκρατική αριστερά που παρακάλαγε να κυβερνήσει , βρήκε εχθρό τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο για τους μικρότερους τι να πιούμε γι αυτούς την ώρα που η κοινωνία συγκρούεται αυτοί αντί να διαλέξουν στρατόπεδο και να πολεμήσουν ενδιαφέρονται να εστιάσουμε όλοι την προσοχή μας στην αποψάρα τους.

      Διαγραφή
    2. Έχω μια νταμζάνα αριστερού κρασιού,
      τους μήνες που δεν έχει ρο, θέλει νερό.
      Πόσο βάζω ώστε να μη βγω απ' το ευρώ
      και να μπορώ να κάνω τον αριστερό;

      Διαγραφή
  6. Μιας και το 'φερε η κουβέντα αν και φαινομενικά δευτερεύον στην παρούσα φάση θα 'χε ενδιαφέρον να δούμε αν θα κάναν το στοιχειώδες που φωνάζουν τόσα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ κι η ΔΗΜΑΡ αν συγκυβερνήσουν: απλή αναλογική χωρίς εκλογικό όριο.
    Ή απλά θα συνεχίσουνε 'να παίζουνε με τους κανόνες του αντιπάλου' γιατί θα τους συμφέρει πλέον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή